Ezeket látta már?

Ha ennyit mozog naponta, tovább élhet - állítják a kutatók

minimum napi mozgás sport

Egy tanulmány szerint már napi ennyi perc mozgás segíthet megelőzni a korai halálozást.

Már napi 11 perc testmozgás is jelentősen csökkentheti az olyan krónikus betegségekben való elhalálozás kockázatát, mint a szívbetegség és a rák - derül ki a British Journal of Sports Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból. A brit Cambridge-i Egyetem kutatói által vezetett tudóscsoport 196 publikált cikket elemzett, amelyek több mint 30 millió résztvevő adatait tartalmazzák, így ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű elemzés.

Mennyit kellene hetente mozogni?

A tanulmányból kiderült, hogy a heti 75 perc testmozgás 23%-kal alacsonyabb korai halálozási kockázattal járt együtt. Míg a tipikusan ajánlott heti mozgás mennyisége 150 perc, a kutatók úgy találták, hogy ennek a mennyiségnek a fele is csökkentheti a korai halálozások számát, akár minden tizedik esetben.

"Ha valaki a heti 150 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást elsőre soknak gondolja, számára jó kiindulási alap lehet a heti 75 perc, amit a későbbiekben fokozatosan növelhet." - mondta Dr. Soren Brage, a tanulmány vezető szerzője, a Cambridge-i Egyetem fizikai aktivitás epidemiológiai kutatója.

A kutatók szerint az, hogy a kevesebb, mérsékelt intenzitású mozgás is sokat számíthat az egészségünk szempontjából, sokakat motiválhat. Köztük, azokat is, akik napi szinten ülőmunkát végeznek.

Mi számít mérsékelt intenzitásnak?

A mérsékelt intenzitás olyan tevékenységeket jelent, amelyek megemelik a pulzusszámot, de elég könnyűek ahhoz, hogy közben még beszélgetni is lehet. Ilyen például a séta, a túrázás vagy a tánc.

Dr. Leandro Garcia, a tanulmány társszerzője és a belfasti Queen's University közegészségügyi oktatója szerint az egészségünk érdekében nem kell feltétlen például edzőterembe járni. Elég lehet néhány egyszerű életmódbeli változtatás, mint például az, hogy autó helyett gyalog vagy kerékpárral járunk munkába vagy a gyerekekkel játszunk az udvaron, a parkban.

"A mérsékelt aktivitásnak nem feltétlenül kell azt jelentenie, amit általában testmozgásnak gondolunk, mint például a sport vagy a futás. Néha csak néhány szokásunkat kell megváltoztatni. Válasszunk olyan mozgásformát, amit élvezünk, és amelyeket könnyű beilleszteni a heti rutinunkba. Ez egy kiváló módja annak, hogy aktívabbá váljunk." - tette hozzá Garcia.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

20 figyelmeztető jel, hogy azonnal kezdjen edzeni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

sport

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához