Ezeket látta már?

Sportolhat az, aki szívbeteg? Ilyen teszt után döntik el az orvosok

szívbeteg, sport, mozgás

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen, hiszen számos pozitív hatása van, például javítja a vérkeringést és a szív állapotát. De vajon sportolhat-e valaki, aki kezelt, nem súlyos szívbetegséggel küzd.

Sportolhat, de megfelelő módon!

Már régen ismert, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mert segít a testsúlykontrollban, csökkenti a koleszterinszintet, normalizálja a vérnyomást, és támogatja a stressz leküzdését. Régen nem volt egyértelmű, hogy sportolhatnak-e szívbeteg emberek, sőt, egyes egészségügyi problémákkal küzdők kifejezetten tiltva voltak a testmozgástól. Azóta sokszorosan bebizonyosodott, hogy a mozgás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek progressziójának megelőzéséhez és a gyorsabb felépüléshez is. Például azoknál, akik naponta legalább fél órát mozogtak, ritkább volt a második szívroham.

„A sport nagyon hasznos, de óvatosan kell vele bánni. Ha valaki számára kockázatos a fizikai aktivitás szívproblémák miatt, akkor csak orvosi felügyelet mellett kezdjen mozogni. Ehhez szükséges egy részletes orvosi vizsgálat alapján összeállított, az egyén egészségi állapotához és terhelhetőségéhez igazított mozgásprogram" - mondja Dr. Matusovits Andrea, a Sportorvosi Központ orvosa.

Hogyan vizsgálják a szív állapotát és a fizikai terhelhetőséget?

"Az állapotfelmérés többféle vizsgálatot foglal magában. A szív struktúráját és funkcióját rendszeres EKG és szív ECHO vizsgálatokkal lehet nyomon követni, mind nyugalmi, mind terheléses állapotban” - mondja a sportorvos.

Mivel bizonyos szívproblémák terhelésre alakulhatnak ki vagy romolhatnak, a szakorvos ergospirometriás vizsgálatot, azaz stressz tesztet is kérhet. Ehhez szobabiciklin vagy futópadon kell mozogni, miközben rögzítik a szív működését EKG segítségével. Az egyéni állóképességet a terhelés során végzett gázcsere-mérésekkel lehet vizsgálni. Minél magasabb az oxigénfelvétel terhelés során, annál jobb a terhelhetőség. Ezek az értékek alapján határozzák meg a személyre szabott edzéstervet, figyelembe véve a kórelőzményeket is, például ha szívritmuszavar szerepel az anamnézisben, csak orvos által felügyelt mozgást javasolnak.

Fontos a rendszeres kontroll

"Meglévő szívproblémák esetén a szabadidős sportok is kizárólag orvosi felügyelet mellett végezhetők, hogy minimalizálják a súlyos egészségkárosodások esélyét. Azonban még azoknak is érdemes kivizsgáltatniuk magukat, akiknek nincsenek panaszaik, mivel lehet, hogy terhelés hatására jelentkező kóros eltéréseik vannak. A 35-40 éves kor a határ, amikor már nő a szívbetegségek kockázata. Ha rendszeresen részt veszünk kardiológiai szűréseken és teljesítményfelmérő vizsgálatokon, nagy eséllyel megelőzhetjük a nem várt eseményeket, például a hirtelen szívhalált” - hívja fel a figyelmet Dr. Matusovits Andrea.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A szívbetegség 7 jele: ilyen bőrtünet is utalhat arra, ha romlik a szíve

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívbetegség

Forrás: Sportorvosi Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához