Ezeket látta már?

Tavaszi kirándulás - ezeket mindenképp vigye magával

tavasz, kirándulás, visz, pakol, kullancs

Végre itt a jó idő, kirándulásra fel! Ezeket a dolgokat azonban semmiképp se hagyja otthon!

Megfelelő ruházat

Évszaktól függetlenül gondoskodnunk kell az öltözködésünkről. Pakoljunk hosszú ujjú felsőt és hosszúnadrágot, mert egyrészt véd a napsugárzástól, másrészt a kullancsok ellen is fontos védelmet nyújthat. Ezek mellett pedig éjszaka használható hálóruhaként a sátorban.

A kullancsok ellen is védekezzen

A kullancs- és szúnyogriasztó szerekkel már a kirándulás elején fújjuk be magunkat és a gyerekeket is. Fontos, hogy szembe ne kerüljenek! (Aki kullancsokkal erősen fertőzött területeken fordul meg, érdemes átgondolni az encephalitis elleni védőoltást is. Mivel azonban az oltás nem véd a Lyme-kór ellen, a kullancsriasztó szerek használatát semmiképpen sem mellőzhetjük.) Ezen kívül érdemes hosszú nadrágot viselni a kullancsok ellen?

Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban?

Ha kullancsot talál, azt mielőbb szedje ki! Éppen ezért érdemes a táskába pakolni vagy szemöldökcsipeszt, vagy külön kullancskiszedő eszközt. Fontos, hogy ne csavargassa, ne nyomja össze az állat potrohát, mivel akkor visszaöklendezheti a vért az esetleges kórokozókkal együtt. Ne használjon éppen ezért olajat, zsírt, krémeket sem! Lassan húzza felfelé, így ki fog jönni. Ne aggódjon, ha esetleg a feje beszakad!

Gondoljon a napsütésre, de az esőre is

Egy könnyű fejkendő, kalap, napszemüveg és magas faktorszámú napvédő készítmény is könnyen elfér az úti csomagban, sohasem tudhatjuk, mikor vezet az utunk a tűző napon. Ugyanígy hasznos lehet egy-egy esőkabát is, ha hirtelen elkapna bennünket egy kisebb zápor. Ráadásul könnyű és vékony, tehát kis helyen is elfér a táskánkban.

Töltse meg a kulacsát, de nem mindegy, mivel

Lehetőleg ne szénsavas, cukros italt igyunk, mert az felborítja a cukorháztartást, és egyre szomjasabbak leszünk tőle. Legjobb a víz, az ásványvíz. Indulás előtt töltsük meg a kulacsunkat, dobhatunk bele jégkockákat is, hogy egy kicsit tovább maradjon hideg.

Viseljen kényelmes cipőt

Nagyon fontos a masszív, kényelmes, a lábat jól tartó, a göröngyös talajon is biztonságos járásra alkalmas lábbeli. Igen gyakori az alkalmatlan cipőben tett kirándulások után a vérhólyagokkal teli, dagadt láb megjelenése, amely hetekig problémát okozhat.

Mini elsősegély doboz

Az úti patikát nem szükséges túlzottan feltölteni egy rövidebb kirándulás alkalmával, mindenesetre jó, ha van nálunk ragtapasz, esetleg egy tiszta vászonkendő, amit akár kötésként, akár rögzítésként használni tudunk és esetleg sebkezelő gél, ami rögtön hűsíti a sebet és a gátolja a felülfertőződést is.

Ha hajlamos fejgörcsre vagy más jellegű fájdalomra, vigyen fájdalomcsillapítót is. Akinek krónikus betegsége van, amely alkalmanként rohamokkal jár, mint például az asztma, feltétlenül pakolja be a sürgősségi szereit is!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az egészségünk érdekében mennyit kellene naponta sétálni? Itt a tudományos válasz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kirándulás

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához