Ezeket látta már?

A Dukan-diéta veszélyei

2012.07.22. Módosítva: 2015.11.04.

Bár könyvéből világméretekben tekintve többmillió példány is elkelt (amivel nem tűnik ki jobban, mint bármelyik másik divat-diéta könyv), talán kevesen tudják, hogy a franciaországi Országos Élelmiszer, Környezetvédelmi és Munkaegészségügyi Hivatal kifejezetten egészségtelennek bélyegezte a diétát.

Emellett 2011-ben pert is vesztett Dr. Pierre Dukan az egyik kollégája ellen, akit rágalmazással vádolt meg pusztán azért,mert Dr. Jean-Michel Cohen szerint ez az étrend növeli a koleszterinszintet, ezáltal okozva szívbetegséget. Dr. Dukan ezzel nyíltan is elismeri táplálkozástudományi ismereteinek hiányosságát.

A Dukan-diéta veszélyei

Miért hibás Dukan érvelése?

Az állati eredetű fehérjék (értsd húsok) látható és rejtett zsiradékai nem pusztán egyedüliek a koleszterin-tartalom tekintetében (a növényi zsiradékban nincsen), de telített zsírsav-tartalmuk kétszerte jobban emeli a vér koleszterin-szintjét, mint maga az étkezéssel elfogyasztott koleszterin.

A vér koleszterin-szintje tudvalevően első számú tényező a szív- és érrendszeri betegségek rizikótényezői között.

Természetesen születtek tanulmányok a magas fehérjefogyasztásról. A Journal of the American Society of Nephrology (JASN) szaklapban, 2009-ben megjelent tanulmány szerint erőteljes negatív hatással bír ez a diéta többek között a vérnyomásra, a szívműködésre, a (zsírok közül) triglicerid és veseműködés paramétereit nem változtatja.

A Johns Hopkins egyetem összefoglaló tanulmánya szerint nem volt jelentős különbség a vöröshús-, hal-, és disznóhús fogyasztása között, mindegyik ugyanolyan mértékben emelte a szívelégtelenség kockázatát. Illetve a nagyobb menyiségű hem-vas (állatokban előforduló vasforma) fogyasztása önmagában növeli a szívet érintő események bekövetkeztét.

További veszély a szívre nézve a fokozott urát (húgysav)-képzés. A számolatlan "húst-hússal" fogyasztás elve fokozott húgysav-szintézist von maga után a szervezetben, é a magasabb húgysavszint bizonyítottan káros: fokozza a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a vesebetegségek kialakulását.

Bár egészségeseken nem egyértelműen bizonyított, de aki genetikailag hajlamos rá, azokban a vese ilyen irányú megterhelése növelni fogja a vesebetegség megjelenési valószínűségét.

...és a növényi fehérjék?

Még annyi előny sem adható Dukan részére, hogy talán a növényi fehérjét hangsúlyozza. Sajnos a zöldségek fogyasztása erősen megszabott, ugyanis meglátása szerint minél többet fogyaszt a diétázó, annál lassabban fog lefogyni. Ez példátlan tudatlanságról tesz tanúságot nem csak a növények szív-védő tulajdonságáról (pl.: kiváló Na:K arányhoz jelentős a hozzájárulásuk), de a fogyókúrákban betöltött szerepükről is, hiszen kitűnő rostforrások.

Dr. Dukan, aki szerint a fent említett kórélettani következmények csupán rosszindulatú feltételezések, egy diétázónak minden étkezésre állati eredetű fehérjét kellene fogyasztania, egyik nap némi zöldséggel, másik nap pedig teljesen anélkül.

A szénhidrát-megvonás veszélyes!

A szénhidrátok eme drasztikus megvonása és a teljes értékű fehérje fokozott bevitele kétségtelenül védi a szervezet izomzatát a leépüléstől és kizsarolja a raktározott zsír felhasználását, ám rendkívül ketogén, vagyis nem kívánt mértékben tolja el a vér pH-ját savas irányba (ezáltal is).

Az agy napi szénhidrát szükséglete adott és meg nem vonható. A szénhidrátokra szükség van a maguk arányában, hiszen glükóz nélkül sem az agy, sem a vörösvértestek, sem a bélhámsejtek, sem a vese bizonyos sejtjei nem képesek hatékonyan működni. Ekkor a szervezetben a fehérjékből származó aminosavakból cukor keletkezik, amely történéshez a szükséges energiát a zsír biztosítja, miközben ketosavak keletkeznek.

A könyv több helyen is tartalmaz pontatlan információkat, melyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Ezen jellegzetességével tulajdonképpen nem egyedülálló, tökéletesen jellemzi az összes önjelölt szakértő által megírt divat-diéta könyvet. Mindenképpen fontos, hogy táplálkozástudományi ismereteinket képzett szakemberektől nyerjük.

Dr. Dukan az összes meg nem értett "tudományos" felfedezőhöz hasonló életutat járhat be: nem túl népszerű kollégái között, illetve egy 2012-es legfrissebb pere nyomán megfosztanák még az orvosi diplomájától is. Ugyanis az orvosi eskü kötelez nemcsak a betegekhez való megfelelő viszonyra, de arra is, hogy tudását folyamatosan magas szinten tartsa.

A Dukan-diéta veszélyei

A helyes út felé

Lefogyni sok mindentől lehet. Igen jól veszítenek súlyukból az anorexia nervosában szenvedők, egyes súlyos betegségben szenvedők, sőt jobb-szívfél-elégtelenséggel is igen jól le lehet fogyni. Egy diéta hatékonyságát soha nem mérhetjük abban, hogy elérhető-e vele a kívánt testsúly. Mindemellett igen fontos az, hogy ne álljon fenn az ún. "minőségi éhezés", a malnutríció semmilyen szempontból.

Éppen ezért megközelítőleg világszerte ugyanaz a tápanyag-összetétel került meghatározásra az egészség védelmének teljes figyelembevételével: nagy vonalakban elmondható, hogy

- szénhidrátokból naponta 55-58 energiaszázalék (E%),

- fehérjéből 12-15 (E%),

- zsírból pedig max. 30 (E%) a napi ajánlott bevitel,

- a szükséges kalória mennyisége pedig az egyéni szükségletnek megfelelő.

Ezektől az arányoktól bizonyos betegségek esetén el lehet, sőt el is kell térni, de ez egyéb esetekben nem indokolt és nem is szolgálja az egészséget. A Dukan diéta még a későbbi szakaszaiban sem enged meg egy ilyen felosztást, teljes életre elveti azt.

Mindettől függetlenül is gyakori kritika éri az egyes országok táplálkozási ajánlásáért felelős szervét, hogy tévednek ajánlásaikban. Ezt az bizonyítaná, hogy az egész országban nagy az elhízottak, és annak következményétől szenvedők száma. A kettő közti párhuzam, ok-okozati összefüggés azért téves, mert az országok lakossága nem követi a hivatalos ajánlást.

Forrás: EgészségKalauz