Ezeket látta már?

Lassan eltűnik az élelmiszerekből a béta-glükán, pedig tumorellenes

béta-glükán, rák ellen, immunrendszer, fertőzések, élesztőgomba

Elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására, de a műtéten vagy traumán átesett betegek fertőzéseinek kivédésében is hatásosnak igazolódott.

Erősíti az immunrendszer működését, véd a fertőzések ellen

Mivel a a béta-glükán feldolgozásában nagy szerepe van a makrofágoknak, illetve az immunrendszer más sejtjeinek, ezért fogyasztását követően a szervezet védekező rendszere olyan "lökést" kap, melynek segítségével könnyebben győzheti le a betegségeket, illetve hatékonyabban állhat ellent a fertőzéseknek.

Mik azok a béta-glukánok?

A glukánok poliszacharidok (összetett cukrok), ebben béta-glikozid állapotban, kötésben szerepel a glukóz. (Az alfa- ill. béta ez esetben térbeli helyzetre utal.) Szerkezetileg variábilisabbak, mint a keményítő, és legaktívabb közülük az ún. 1,6-pozícióban D-glukózt tartalmazó molekulák. Több kutató éppen ezért, e kémiai szerkezetnek tulajdonítja az immunrendszerre gyakorolt különleges hatás eredetét.

Béta-glukán források a természetben

A béta-glükán növények, gombák és baktériumok sejtfalában található meg. Legáltalánosabb (és egyben leghatékonyabbnak tartott) forrása az egyszerű élesztő sejtfala (Saccharomyces cerevisiae), de van béta-glükán a gabonakorpában (például a zab- és árpakorpában), a tengeri fűfélékben és néhány gombában is.

 • A legközismertebb forrás az egyszerű élesztőgomba (Saccharomyces cerevisae).
 • Egyes gabonafélék magvaiban is előfordul (búza, rozs, árpa, zab) .
 • A japán "gyógygombákban" (Maitake, Shiitake, Reishi) szintúgy megtalálható.

Fontos, hogy immunrendszerünk rendszerint nem jut elég béta-glükánhoz. Ennek oka roppant egyszerű: ma már olyan gombátlanító élelmiszerbiztonsági kezelésekkel jutnak hozzánk az élelmiszerek, amelyek elpusztítják ezeket a fontos poliszacharidokat a szervezetre káros anyagokkal együtt.

A béta-glükán hatása a koleszterinre

A béta-glükán koleszterincsökkentő mechanizmusa azon alapszik, hogy csökkenti a bélrendszerből a koleszterin felszívódását. Tanulmányok megerősítik, hogy az élesztőkivonatból előállított béta-glükán 7-8 hét alatt 6-8%-kal képes csökkenteni a koleszterinszintet. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint a béta-glukánok (rendszeres) adása összefüggésbe hozható a szérum-koleszterin csökkenésével. Ezért javasolták, hogy pl. a fent említett gabonafélék napi fogyasztásában a béta-glukán tartalom legalább 3 g legyen.

 • Kire hat ez jótékonyan? Elsősorban a felnőttekre, és közülük is a normál- vagy enyhén emelkedett koleszterin szintre.
 • Súlycsökkentő, tehát fogyással kapcsolatos hatás nem volt kimutatható.

Tumorgátló hatás

Laboratóriumi- és állatkísérletek igazolták a béta-gukánok tumorellenes hatását. Egyes vizsgálatokban a kemoterápia hatását is erősítette. Klinikai vizsgálatban pedig, előrehaladott gyomorrákban, illetve vastagbélrákban a Shiitake gombából kinyert béta-glukánok adása meghosszabbította a betegek túlélését.

A szájon át bevitt élesztő-béta-glükánokat a magrofág típusú fehérvérsejtek kebelezik be és dolgozzák fel. Ezek a makrofágok olyan anyagokat választanak ki, amelyek aktiválják és képessé teszik a CR3 receptorral rendelkező fehérvérsejt típusokat a C3 komplement fragmentumokkal megjelölt tumorsejtek elpusztítására.

Fertőzések megelőzése

Korábbi vizsgálatok szerint, nagy kockázatnak kitett sebészeti betegek (nagyműtétek, szövődmények) esetén a béta-glukánok antibiotikumok melletti adása csökkentette a műtét utáni fertőzések számát. Ez kontrollált vizsgálat volt: a kontrollcsoport béta-glukánok helyett placebot kapott. Több hasonló klinikai vizsgálat is zajlott, általában a béta-glukánok előnyös hatása igazolódott.

A béta-glükánok elmélete és biokémiája

A béta-glükánok glükókóz polimerek Növényeken a mikroorganizmusok segítségével szintetizálódik például zabon, árpán, gombaféléken, tengeri algákon egészen az élesztősejtekig.

 • A baktériumban található β-glükán lineáris szerkezetű és a glükóz molekulák 1-3 kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz.
 • Zab és árpa β-glükánja rövid, 1-3 kötésű lánc szakaszokból áll. Ezek a rövid láncok 1-4 kötésű hoszabb glükózláncot kötnek össze.
 • Gombák β-glükánja: a hosszabb 1-3 kötésű láncokról rövid 1-6 kötésű oldalláncok ágazódnak le

Ezek a látszólag kicsiny különbségek nagy biológiai aktivitásbeli eltéréseket eredményeznek. Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy az élesztősejtből kivont béta glükánok immunológiailag sokkal erősebb hatásokkal rendelkeznek, mint a gombákból vagy például az árpából kivont glükánok, ami az 1-3 glükánok alacsonyabb arányával magyarázható.

Egyéb vizsgálatok csak felsorolásszerűen:

 • Szeptikus sokk (vérmérgezéssel járó sokkos állapot)
 • Általános sebészet, műtétek
 • Sebgyógyulás
 • Allergiás rhinitis (szénanátha)
 • Arthritis (ízületi gyulladás)
 • Arthritis (ízületi gyulladás)

Milyen mellékhatásai lehetnek a béta-glükán alkalmazásának?

A napi maximális javasolt adag 15 gramm, és 8 hétnél tovább a szer nem szedhető. A béta-glükán serkenti az immunrendszer működését, ezáltal az immunrendszer működését gyengítő szerek hatékonyságát csökkenti, ide tartozik például az azathioprine, a szteroid tartalmú gyógyszerek, a cyclosporin. A béta-glükán recept nélkül kapható táplálékkiegészítő, de szedése előtt minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A zabliszt jótékony hatásai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészség

forrás:

Tzianabos: Polysaccharide Immunomodulators as Therapeutic Agents, Harvard Medical School, Boston, USA – 2000

Wakui, A et al: Randomized study of lentinan on patients with advanced gastric and colorectal cancer. Tohoku Lentinan Study Group" (in Japanese). Gan to kagaku ryoho. Cancer & chemotherapy (Japan: Gan To Kagaku Ryohosha)

Babineau, TJ et al: Randomized phase I/II trial of a macrophage-specific immunomodulator (PGG-glucan) in high-risk surgical patients. Annals of surgery (United States: Lippincott Williams & Wilkins) 220 (5): 601–609.

Anti-Tumor Effects. Mediates Destruction of Malignant Cells J. Nat'l. Cancer Inst. 54, No.3:571, 1975

Inhibits Tumor Growth & Enhances Survival Rates Adv. Exp. Med. Biol. 121A: 269-290, 1980

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához