Ezeket látta már?

Diabétesszel küzd? Erről tudnia kell!

cukorbetegség, diabétesz, étkezés, szívbetegség

Egy kutatás azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az étkezés ideje cukorbetegeknél a stroke és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A kutatók érdekes eredményekre jutottak.

Cukorbetegeknél nagyobb eséllyel alakulhat ki szív-és érrendszeri betegség vagy stroke. Egy nemrég megjelent kutatás szerint nem elég, ha a diabéteszes beteg csak arra figyel, hogy mit eszik, hanem az is számít, hogy mikor - írja a Medical News Today. A tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a cukorbetegek körében az étkezések időpontja valamint a szív-és érrendszeri betegségek között.

Dr. Wei Wei, a tanulmány egyik szerzője úgy fogalmazott, hogy a kronotáplálkozás, mint a táplálkozáskutatás újonnan kialakuló területe, azzal foglalkozik, hogy az étkezések ideje hogyan befolyásolja az egészséget.

A kutatók 4642 amerikai cukorbeteg adatait vizsgálták a 2003 és 2014 közötti időszakban. A résztvevők saját maguk jelentették, hogy mikor, milyen típusú ételeket ettek. A kutatók ezután összekapcsolták ezeket azokkal az adatokkal, amelyek arra vonatkoztak, hogy a résztvevők később szív- és érrendszeri betegségben haltak-e meg.

Reggelizzünk úgy mint egy király? Így kezdje a napot, ha diabétesszel él - olvasson tovább!

A kutatók találtak bizonyos összefüggéseket az egyes élelmiszerek fogyasztásának ideje, valamint a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata között. Kisebb eséllyel haltak meg valamilyen szív-és érrendszeri betegségben azok, akik reggel keményítőtartalmú zöldségeket, például burgonyát, délután teljes kiőrlésű gabonát, este zöldségeket - például brokkolit - és tejet fogyasztottak, illetve vacsorára nem ettek feldolgozott húsokat.

Dr. Wei szerint a megfigyelt eredményeket két tényező magyarázhatja. "Az egyik, hogy az anyagcserének is van cirkadián ritmusa. Például a glikolipid-anyagcsere reggel intenzívebb, míg a melatoninszintézis este. Másrészt a szervezet természetes cirkadián ritmusára az élelmiszerek is hatással vannak" - fejtette ki a kutató.

Forrás: MedicalNewsToday