Mindenki ezt nézi most!

Ezért együnk fekete csokit

fekete_csokolade

Miért olyan egészséges a fekete csoki és mitől függ a csokoládé gyógyító hatása?

Miből áll a fekete csokoládé?

A sötét csokoládé gazdag szilárd kakaóban, amelyek flavanolokként ismert vegyületeket tartalmaznak. Magas mennyiségben kimutatták, hogy a kakaó-flavanolok csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítják a szellemi állapotot és még akár a cukorbetegség kockázatát is redukálják.

A sötét csokoládéban található meg legmagasabb mennyiségben a kakaóflavanol; a tejcsokoládéban csak kevesebb, a fehér csokoládéban pedig egyáltalán nincs.

Számít a gyártási folyamat a fekete csokoládénál

Sajnos az, hogy a fekete csoki gazdag kakaó flavanolokban, keserűvé is teszi. A gyártók próbálkoznak a keserű íz elnyomásával, de ezzel együtt fontos hatóanyagokat is eltávolítanak belőle.

A feldolgozás során - beleértve az erjedést és a pörkölést is, amelyek mélyítik az ízeket, és a csokoládét megkülönböztető aromát - befolyásolhatják a flavanol tartalmát, magyarázta Matt Hartings, az Amerikai Egyetem kémiai professzora.

"A pörkölés adja meg az ízét... és ahogy előállítják a megfelelő ízt, elpusztítanak molekulákat amelyek a pörkölés nélküli kakaóbabban találhatóak meg ... meg van rá az esély, hogy a hatóanyagok közül még a flavanolokat is semlegesítik" mondta a professzor.

Annak ellenére, hogy a flavanol mennyisége fekete csokoládé márkától függ, még mindig egészségesebb mint a tejcsokoládé, ami több cukrot tartalmaz.

fekete_csokolade

Különböző formában találkozhatunk a fekete csokoládéval.

Egészséges a fekete csokoládé?

A kakaóvajban lévő zsír egyharmada a sztearinsav, egy telített zsír, amely - ellentétben más telített zsírokkal - semleges hatással van a vér koleszterinére.

Ezenkívül a kakaópor ásványi anyagokat is tartalmaz, beleértve a kalciumot, réz-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálium- és cink anyagokat.Tehát nyugodtan elfogyaszthat egy kis fekete csokit étkezés után.

Súlyos betegségek is kialakulhatnak a magas vérnyomástól! Kattints, és olvass tovább!

Természetesen a mennyiség is számít: ha túl sokat fogyasztanak belőle, extra kalóriákat, zsírt,cukrot visznek be, amik semlegesítik a jótékony tulajdonságait.

Tippek a legjobb fekete csokoládéválasztásához

  • Először vásároljon olyat, ami legalább 60%-os kakaó tartalommal rendelkezik. Általánosságban elmondható, minél nagyobb a kakaó tartalma, annál több a flavanol benne, ami természetesen függ még a gyártási folyamatoktól is.
  • Másodszor, ha lehetséges, válasszon természetes kakaót a holland kakaó helyett, mivel azt egy alkáli savval kezelik, ami sav semlegesíti a keserű ízt. Noha ez enyhébb ízű csokoládét ad, eltávolítja az egészséges flavanolokat.
  • Ha főz, a használni kívánt kakaó a recepttől függ, Hartings szerint. "Néhány étel csak jobb, ha hollandiában feldolgozott kakaót használunk hozzá" - mondta. " De ha a recept egyik összetevője savas, akkor a természetes kakaót kell, mivel holland kakaóval túl savas lenneaz íz."
  • És végül, súlymegőrzés céljából, korlátozzuk az adagot napi 1 gramm sötét csokoládéra, vagy körülbelül 150 kalóriára.
Forrás: EgészségKalauz