Ezeket látta már?

Finom szíverősítő: ilyen kevésbé ismert hatásai is lehetnek az étcsokoládénak

fekete csokoládé, étcsokoládé, szívinfarktus, vércukorszint

Miért olyan egészséges a fekete csoki és mitől függ a csokoládé gyógyító hatása?

Miből áll a fekete csokoládé?

A sötét csokoládé gazdag szilárd kakaóban, amelyek flavanolokként ismert vegyületeket tartalmaznak. Magas mennyiségben kimutatták, hogy a kakaó-flavanolok csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet, javítják a szellemi állapotot és még akár a cukorbetegség kockázatát is redukálják.

A sötét csokoládéban található meg legmagasabb mennyiségben a kakaóflavanol; a tejcsokoládéban csak kevesebb, a fehér csokoládéban pedig egyáltalán nincs.

Számít a gyártási folyamat a fekete csokoládénál

Sajnos az, hogy a fekete csoki gazdag kakaó flavanolokban, keserűvé is teszi. A gyártók próbálkoznak a keserű íz elnyomásával, de ezzel együtt fontos hatóanyagokat is eltávolítanak belőle.

A feldolgozás során - beleértve az erjedést és a pörkölést is, amelyek mélyítik az ízeket, és a csokoládét megkülönböztető aromát - befolyásolhatják a flavanol tartalmát, magyarázta Matt Hartings, az Amerikai Egyetem kémiai professzora.

"A pörkölés adja meg az ízét... és ahogy előállítják a megfelelő ízt, elpusztítanak molekulákat amelyek a pörkölés nélküli kakaóbabban találhatóak meg ... meg van rá az esély, hogy a hatóanyagok közül még a flavanolokat is semlegesítik" mondta a professzor.

Annak ellenére, hogy a flavanol mennyisége fekete csokoládé márkától függ, még mindig egészségesebb mint a tejcsokoládé, ami több cukrot tartalmaz.

Különböző formában találkozhatunk a fekete csokoládéval.

Egészséges a fekete csokoládé?

A kakaóvajban lévő zsír egyharmada a sztearinsav, egy telített zsír, amely - ellentétben más telített zsírokkal - semleges hatással van a vér koleszterinére.

Ezenkívül a kakaópor ásványi anyagokat is tartalmaz, beleértve a kalciumot, réz-, vas-, magnézium-, foszfor-, kálium- és cink anyagokat.Tehát nyugodtan elfogyaszthat egy kis fekete csokit étkezés után.

Természetesen a mennyiség is számít: ha túl sokat fogyasztanak belőle, extra kalóriákat, zsírt,cukrot visznek be, amik semlegesítik a jótékony tulajdonságait.

Így válassza ki a legjobb fekete csokoládét

  • Először vásároljon olyat, ami legalább 60%-os kakaó tartalommal rendelkezik. Általánosságban elmondható, minél nagyobb a kakaó tartalma, annál több a flavanol benne, ami természetesen függ még a gyártási folyamatoktól is.
  • Másodszor, ha lehetséges, válasszon természetes kakaót a holland kakaó helyett, mivel azt egy alkáli savval kezelik, ami sav semlegesíti a keserű ízt. Noha ez enyhébb ízű csokoládét ad, eltávolítja az egészséges flavanolokat.
  • Ha főz, a használni kívánt kakaó a recepttől függ, Hartings szerint. "Néhány étel csak jobb, ha hollandiában feldolgozott kakaót használunk hozzá" - mondta. " De ha a recept egyik összetevője savas, akkor a természetes kakaót kell, mivel holland kakaóval túl savas lenne az íz."
  • És végül, súlymegőrzés céljából, korlátozzuk az adagot napi 1 gramm sötét csokoládéra, vagy körülbelül 150 kalóriára.

Szívbajokra is jó a csokoládé

A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.

Az étcsokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerősítették vérnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken, és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is.

Andreas J. Flammer, svájci kutató vezette azt a 15 tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedő betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét. A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

A kardiológiai rendkívüli fejlődése miatt mind több a szívelégtelenség esetek száma. A régebbi gyógyítási módszerek mellett sok heveny szívinfarktus miatt ellátásra szoruló beteg a szívroham korai szakában meghalt. Ma ezeket általában sikerül megmenteni, de a szívizom ereje, teljesítménye csökken, és gyakran keringési elégtelenség alakul ki.

A kutatók húsz önként jelentkező beteget vizsgáltak. Ezek enyhe szívelégtelenségben szenvedtek, és a jelenlegi optimális gyógyszerelésben részesültek. A megfigyelési idő során véletlenszerű elrendezésben a csoport egyik fele kezdetben napi négy dekagramm 70 százalékos töménységű étcsokoládét evett, a másik csoport ugyanolyan súlyú és megkülönbözhetetlen külsejű, ugyanolyan édes "álcsoki"-szeletet kapott, amelyben semmi nem volt a kakaóbab biológiailag kedvező flavanol anyagaiból.

Ez volt a rövid vizsgálat, majd következett az egyhónapos tanulmány, amelynek során a résztvevők a csokoládéból vagy az álcsokoládéból naponta két szeletet ettek meg, ez napi nyolc gramm csokoládénak felelt meg. A valódi csokoládét és az azonos küllemű kontrollszeleteket a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja a vizsgálathoz külön készítette.

A vizsgálók mérték az ütőerek tágulékonyságát és a vér alvadékonyságát, mind a rövid idejű csokievés után két órával, mind az egyhavi csokoládézás végén. Az értágulat mindkét esetben igen kifejezetten jelentkezett az igazi csokoládé bevétele után, míg a csokoládé flavonol hatóanyagainak hiányában semmi ilyen nem észleltek.

A vérlemezkék összetapadó képessége jelentősen csökkent, ami szintén igen kedvező gyógyszerhatást jelent. A kutatók kiemelik, hogy a hatás az egy hónapig tartó csokievés idején akár 12 órás szünet esetén is megmaradt. A csokoládé keringési elégtelenségben kiváló gyógyszernek bizonyult.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez az oka annak, ha nem csökkenti rendesen a magas vérnyomást a gyógyszer

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészséges táplálkozás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához