Ezeket látta már?

Kétszeresen is hasznos lehet az újévi fogyás

Egy nemrég közzétett felmérés eredménye szerint az európai lakosság riasztóan magas aránya – a megkérdezettek 88 százaléka – nem tud az úgynevezett rejtett hasi, avagy viscerális zsír létezéséről. Pedig, ha ez a fajta zsír túl nagy mértékben van jelen szervezetünkben, akár az életünket is megrövidítheti.

Rejtett hasi zsír: cukorbetegség és szívbetegség kialakulásában is szerepet játszhat "A viscerális zsír és a testsúly" című tanulmányban három vezető szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy intenzívebb tájékoztatásra van szükség e veszélyes, rejtett zsír kapcsán. A viscerális zsír a létfontosságú szerveket veszi körül a hasüregben. Bár nem látható és nem érezhető, de túlzott mennyiségben ez az anyagcserében is aktív zsír növeli az olyan életet veszélyeztető betegségek kialkulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. (1-6)

Kétszeresen is hasznos lehet az újévi fogyás

Gyakori újévi fogadalmunk az az unalomig ismételt vállalás, hogy hamar megszabadulunk a ránk rakódott súlyfeleslegtől, de a legtöbb embernek ez csak a legritkább esetben sikerül. A több mint 12,000 európai felnőtt, fogyni vágyó körében elvégzett kutatás (7) eredményei is ezt látszanak alátámasztani. A kutatás adatai szerint a fogyni szándékozók 61 százaléka határozta el, hogy szeretne még fogyni, míg a korábban újévi fogadalomként fogyókúrázók kétharmada vallotta be, hogy nem járt sikerrel.

Rejtett zsír, bujkáló veszélyek Dr. Terry Maguire, gyakorló gyógyszerész és a belfasti Queen’s University tiszteletbeli docense (8) kiemelte: "A legtöbb túlsúlyos ember esztétikai, és nem egészségügyi problémaként kezeli az elhízást, ezért fontos, hogy belássák a fogyás egészségügyi előnyeit is a pozitív külső változások mellett. "

A felmérés eredményéből az is kiderült, hogy a megkérdezettek 88 százaléka nem tudta mit jelent a viscerális zsír kifejezés, de a kapcsolódó kockázatokat (világszerte a vezető halálokok közé tartozó betegségek – mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek (9) – magasabb kockázata) megismerve 61 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a hallottak még inkább megerősítették fogyási szándékában.

A derékbőség tekinthető a rejtett hasi zsírtöbblet legmegbízhatóbb külső jelének, és emiatt a veszély legjobb előrejelzőjének. (10-12) Jó hír, hogy aktív természetéből adódóan a testsúly csökkenésekor a rejtett hasi zsír könnyebben alakul át energiává, mint a közvetlenül a bőr alatt található zsír. (13) "A viscerális zsír mennyisége megbízhatóbban vetíti előre az idő előtti elhalálozás eshetőségét, mint önmagában a testsúly" – fejtette ki Stephan Jacob professzor (14), a tanulmány egyik társszerzője. – "Már kismértékű viscerális zsírfelesleg is növeli a súlyos betegségek kockázatát, azonban szerény súlyveszteség is jelentősen mérsékli ezt a veszélyt."

A jelentés rámutat, hogy a rejtett hasi zsír veszélyeinek tudatosítása nagymértékben motiválja a fogyni vágyókat. A szakértők reményei szerint minél inkább tudatosul a rejtett hasi zsír léte, annál könnyebb lesz betartani az újévi fogyókúrás fogadalmakat is.

David Haslam belgyógyász professzor (15), az Egyesült Királyság elhízás elleni országos fórumának elnöke a jelentésben arra figyelmeztet: "A divatos fogyókúrák – amelyek általában gyors testsúlycsökkenést ígérnek – nem fenntarthatók. Valójában többet árthatnak, mint használnak. A leadott súlyt újra és újra felszedjük, ráadásul a visszahízott zsír egy része viscerális zsírként rakódik le."

Hivatkozások: 1-6

1 Lapidus L et al. Distribution of adipose tissue and risk of cardiovascular disease and death: a 12-year follow-up of participants in the population study of women In Gothenburg, Sweden. Br Med J 1984; 289: 1257-61.

2 Wang Y et al. Comparison of abdominal adiposity and overall obesity in predicting risk of type 2 diabetes among men. Am J Clin Nutr 2005; 81: 555-63.

3 Chan J et al. Obesity, fat distribution, and weight gain as risk factors for clinical diabetes in men. Diabetes Care 1994; 17(9): 961-969.

4 Larsson B et al. Abdominal adipose tissue distribution, obesity, and risk of cardiovascular disease and death: 13 year follow-up of participants in the study of men born in 1913. Br Med J 1984; 288: 1401-4.

5 Yusuf S et al. Effect of potentially modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet 2004; 364: 937-952.

6 Sironi AM et al. Visceral Fat in Hypertension: Influence on Insulin Resistance and ß-Cell function. Hypertension 2004; 44; 127–133.

7 *ICM Research interviewed a random sample of 12,161 adults aged 30-59 years old, across 21 European markets using a mixed approach of online and telephone research in October 2009. Respondents were contacted on a nationally representative basis and qualified for the survey if they were looking to lose at least 2lbs in weight. ICM is a member of the British Polling Council and abides by its rules. Further information at www.icmresearch.co.uk

8 Dr. Terry Maguire is a community pharmacist and a Senior Lecturer at Queens University in Belfast. Past President of the Pharmaceutical Society of Northern Ireland, he is a Fellow of the Pharmaceutical Society of Ireland. He publishes extensively on the health-improving role of pharmacy in therapy areas from smoking to obesity.

9 World Health Organisation. Fact Sheet - The top ten causes of death. www.who.int/entity/mediacentre/factsheets/fs310_2008.pdf. Accessed 10.11.09.

10-12

10 Lean ME et al. Waist circumference as a measure for indicating need for weight management. British Med J 1995; 311:158-161.

11 Pouliot MC et al. Waist circumference and abdominal sagittal diameter: best simple anthropometric indexes of abdominal visceral adipose tissue accumulation and related cardiovascular risk in men and women. Am J Cardiol 1994; 73(7):460-8.

12 NHLBI Obesity Education Initiative. The Practical Guide Identification, Evaluation,and Treatment of Overweight and Obesity in Adults. http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/obesity/prctgd_c.pdf. Accessed 02/11/2009.

13 Frayn K et al. Integrative physiology of human adipose tissue. Int J Obes 2003; 27: 875-888.

14 Professor Stephan Jacob is an Endocrinologist and Diabetologist who runs the Cardiometabolic Institute in Germany. He has conducted many clinical trials and published extensively in the field of obesity.

15 Professor David Haslam is a Physician in Obesity Medicine, a practicing GP and Chair of National Obesity Forum in the UK. He publishes widely and speaks internationally on obesity and related diseases.

Forrás: GlaxoSmithKline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához