Ezeket látta már?

Kiderült, milyen fűszerek javítják a glikémiás indexet! Örülni fog, ha kedveli a mediterrán konyhát

glikémiás index javítása fűszerekkel

Ha kedveli a mediterrán étrendet, netán 2-es típusú cukorbeteg, ilyen fűszereket mindenképp tartson otthon.

A mediterrán étrend fűszerei és aromás gyógynövényei jelentős előnyökkel járhatnak a 2-es típusú cukorbetegség glikémiás egészségének javításában, különösen a gyömbér, a fahéj és a feketekömény esetében, derült ki egy friss kutatásból.

A kutatás egy metaanalízis és szisztematikus áttekintés keretében értékelte ezeknek a fűszereknek és gyógynövényeknek a hatását a cukorbetegség glikémiás profiljára. Bár a vizsgálat a szegfűszeget, a kakukkfüvet és a kurkumát is vizsgálta, a legjelentősebb hatást a gyömbér, a feketekömény és a fahéj mutatta.

A kutatásba 77 tanulmányt vontak be, amelyek összesen 3050 résztvevő adatait elemezték. Az összegzés során azt találták, hogy a gyömbér, a fahéj, a feketekömény, a kurkuma és a sáfrány mind pozitív hatással voltak az éhomi vércukorszintre.

A legkiemelkedőbb javulást a feketekömény, majd a fahéj és a gyömbér eredményezte, ebben az esetben az éhomi glükózszint akár 17-27 mg/dl-rel is csökkent.

Megjegyezendő, hogy csupán a gyömbér és a feketekömény volt összefüggésben az A1c érték szignifikáns csökkenésével, és csak a fahéj és a gyömbér volt összefüggésbe hozható az inzulinszint jelentős csökkenésével.

  • A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyok éhgyomri vércukorszintjének javulását figyelték meg mind az öt összetevő – fahéj, kurkuma, gyömbér, feketekömény és sáfrány – esetén.
  • Az éhomi glükóz legjelentősebb, 17 mg/dl és 27 mg/dl közötti csökkenése azonban feketekömény, majd fahéj és gyömbér kiegészítése után következett be.
  • Figyelemre méltó, hogy csak a gyömbér és a feketekömény volt összefüggésben az A1c szignifikáns javulásával.
  • Csupán a fahéj és a gyömbér volt összefüggésbe hozható az inzulinértékek jelentős csökkenésével.
  • A 11 vizsgálat közül, amelyekben a fahéj is szerepelt a metaanalízisben, 6 szignifikáns különbségről számolt be az éhomi glükóz tekintetében, míg 4-ben az A1c-ben volt különbség a kiegészítés után.
  • A gyömbér volt az egyetlen olyan komponens, amely az éhomi glükóz, az A1c és az inzulin esetében mindhárom vizsgált eredmény szignifikáns

Bár ezek az eredmények ígéretesek, további, a mostanibál részletesebb vizsgálatokra van szükség . A kutatók hangsúlyozták, hogy a szegfűszeg, petrezselyem, kakukkfű, fekete bors, rozmaring, bazsalikom és oregánó hatását is érdemes a továbbiakban megvizsgálni a 2-es típusú cukorbetegség glikémiás profilra gyakorolt hatás jobb megértése érdekében.

"A szegfűszeg, a petrezselyem, a kakukkfű, a fekete bors, a rozmaring, a bazsalikom és az oregánó tekintetében további vizsgálatokra van szükség annak elemzésére, hogy ezek a gyógynövények milyen hatást gyakorolnak a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek glikémiás profiljára" - összegezték a szerzők.

A tanulmány 2024. március 7-én jelent meg a Nutrients című folyóiratban. Jóllehet az eredmények ígéretesek, számos tényező befolyásolhatja az éhomi glükózszintet, így a testtömeg változása vagy a vizsgált fűszerek és gyógynövények kiegészítésének hatása.

"Az eredmények ellenére számos más tényező is befolyásolhatja az éhomi glükózszintet, beleértve a testtömeg vagy a testtömeg-index változásait, valamint a fűszer- vagy aromás gyógynövény-kiegészítés és a fizikai aktivitás vagy életmódbeli változtatások kombinációját" – jegyezték meg a szerzők.

A vizsgálatok eltérései miatt a gyógy- és fűszernövények hatásos dózisának meghatározása nem volt lehetséges. Ezen túlmenően a tanulmányok minősége nagy eltéréseket mutatott, kevés tanulmány tartalmazott megfelelő statisztikai elemzést.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyömbér: ezért érdemes belőle sokat enni, inni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógynövény

Forrás: Nutrients
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához