Ezeket látta már?

5 súlyos hiba, amit a grillezők 90%-a elkövet – akár rákot is okozhat, ha ezekre nem figyel

Táplálkozás
2025. július 16. 12:24
grillezés hiba rák egészség

Figyeljen ezekre, ha legközelebb grillezni szeretne!

A nyári hónapokban egyre többen veszik elő a grillsütőt, hogy a szabadban, barátokkal és családdal együtt élvezzék az ételek füstös ízét. A grillezés nemcsak hangulatos, de egészséges is lehet — ám csak akkor, ha bizonyos hibákat sikerül elkerülni. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a gyakori tévedéseket, amelyek hosszú távon akár komolyabb egészségügyi kockázatokkal is járhatnak.

Túl magas hőmérsékleten történő sütés

A grill egyik sajátossága, hogy könnyű túlfűteni – főleg faszénes sütő esetében. A lángoló parázs látványa csábító lehet, de ha a húst vagy zöldséget közvetlenül a tűz fölé helyezi, az étel külső része hamar megéghet, miközben belül nyers marad. Az odaégett részek nemcsak ízben kellemetlenek, de egészségre is ártalmasak: a füsttel és égett résszel együtt rákkeltő vegyületek (például PAH-ok) juthatnak a szervezetbe.

Tipp: Süsse az ételeket közepes, egyenletes hőfokon. Ha faszénnel dolgozik, várja meg, míg a lángok kialszanak, és csak az izzó parázs marad. Használhat grillező hőmérőt is, hogy elkerülje a túlmelegítést.

Zsírban tocsogó, feldolgozott húsok használata

A gyors megoldások – mint a boltban vásárolt, előre csomagolt kolbászok, virslik, bacon és pácok – kényelmesek, de egészségi szempontból korántsem ideálisak. Ezek a termékek nemcsak telített zsírsavakban gazdagok, hanem gyakran tartalmaznak tartósítószereket, adalékanyagokat és nitriteket is. A magas hőmérsékleten történő sütés során ezekből az anyagokból keletkező nitrózaminok hosszú távon növelhetik a gyomor- és bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét.

Tipp: Próbáljon ki natúr csirke- vagy pulykamell szeleteket, halakat vagy marha hátszínt. Fűszerezze frissen, természetes alapanyagokkal, és kerülje a túl zsíros, előre feldolgozott termékeket.

Pácolási hibák

A jól megválasztott pác nemcsak ízesíti a húst, hanem segíthet csökkenteni a káros vegyületek keletkezését is. Azonban a túl cukros, bolti pácok hamar megégnek, karamellizálódnak a grillen, és keserű, fekete réteget képeznek. Emellett sokan elkövetik azt a hibát is, hogy szobahőmérsékleten, hosszú órákon át pácolják a húst, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Tipp: Készítse el saját páclevét olívaolaj, citromlé, ecet, fokhagyma és friss fűszerek (pl. rozmaring, oregánó, bazsalikom) felhasználásával. Pácolja a húst legalább 2-3 órán keresztül, de mindig hűtőszekrényben.

Nem megfelelő tisztítás

A grillezőrácson lerakódó zsír- és ételmaradványok nemcsak kellemetlen szagokat és füstöt eredményeznek a következő használatkor, hanem kiváló táptalajt nyújtanak a baktériumok és penészgombák számára is. Az odaégett szennyeződések ráadásul ismét felhevülve újabb káros vegyületeket szabadíthatnak fel, amelyek az ételbe jutva ismét csak egészségtelen hatásúak lehetnek.

Tipp: Használat után még melegen tisztítsa meg a rácsot drótkefével vagy grillezőtisztítóval, majd törölje át olajjal, hogy megelőzze a rozsdásodást. Alkalmanként érdemes mélytisztítást is végezni.

Füst közvetlen belélegzése

Sokan nem gondolnak bele, hogy a grillezés során keletkező füst nemcsak az ételbe, hanem a levegőbe is kerül, amit a közelben tartózkodók belélegezhetnek. A füstben található apró részecskék és illékony vegyületek légúti irritációt, asztmás tüneteket vagy hosszú távon akár krónikus tüdőkárosodást is okozhatnak.

Tipp: Mindig jól szellőző, nyílt területen grillezzen. Ha lehetséges, tartson megfelelő távolságot a sütőtől, és kerülje, hogy hosszabb ideig közvetlenül a füstben tartózkodjon.

Hogyan lesz kevesebb rákkeltő a grillezett ételekben?
Figyelmébe ajánljuk

Hogyan lesz kevesebb rákkeltő a grillezett ételekben?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# táplálkozás # grillezés # grill # rákkeltő # Asztma # füst # nyár # telített zsírsavak # baktérium

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés