Ezeket látta már?

Gusztustalan barna lötty: így csinált "aranyat" belőle egy magyar feltaláló

shutterstock_650807923

Soha nem találná ki, miből csinált külföldön is ismert terméket egy magyar feltaláló: tőzegből!

A Hévíz melletti lelőhelyről származó tiszta tőzegből nyert huminsavas készítmények sorra nyerik a nemzetközi díjakat. A feltalálóként is elismert Szöllősy Jánost a kilencvenes években szabadalmaztatott étrend-kiegészítőiért még a belga király is lovaggá ütötte. Vajon hogyan jutott eszébe a feltalálónak tőzegből kivonni a huminsavat és miként csinált ebből üzletet?

Huminsav: a kezdetek

A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje Forrás: EgészségKalauz

A Központi Fizikai Kutató Intézetben szabadalmait sorra bejelentő kutatót, Szöllősy Jánost (képünkön) épp a fémüvegek mágneses természete érdekelte, amikor véletlenül az ölébe pottyant valami – pontosabban valaki. Egy televíziós szereplése után, mint amágnesesség értőjét, megkereste őt egy külföldről hazatért, idős állatorvos, aki saját készítésű, kéttűs iránytűjével végzett furcsa méréseket Keszthelyen, a háza körül.

A méréseket dr. Csucska Elek, állatorvos végezte, aki valamilyen megoldást keresett a már akkor is (a nyolcvanas évekről beszélünk) nyomelemhiányos talaj tápanyagainak pótlására. Némi kísérletezés után rájött, hogy ha ezeket a nyomelemeket valamilyen szerves hordozóhoz köti, akkor azt még az állatok is elfogadják és jól hasznosítják. Így került képbe a huminsav.

A huminsavak a növények több ezer éven át humifikálódott maradványai, legtisztább formában a föld alatt, elzártan lebomló növényi tőzeg tartalmazza.

A kísérletező állatorvos a Hévízen talált tőzegből összeállított egy szert, amitől állatai szépen rendbejöttek, sőt, ezt a tőzegoldatot emberek – leginkább beteg orvosok és hozzátartozóik – is kipróbálták. Szöllősyt a mágneses témákban folytatott közös eszmecseréik során kezdte el érdekelni, hogy vajon mi lehet az a ránézésre gusztustalan, barna lötty, amiért messziről zarándokolnak kollégájához a hálálkodók.

A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje Forrás: EgészségKalauz

Dr. Csucska Elek hosszú évek múlva árulta el kutatótársának a titkot: a huminsav az ásványi anyagokat szerves kötésbe hozza, így azt a szervezet már képes hasznosítani. Ugyanerre az elméletre érzett rá akkoriban Béres is, csak ő nem a huminsavhoz, hanem a kalcium-EDTA-hoz kötötte az elemeket. A huminsavnak azonban mindemellett van egy olyan jótékony hatása is, hogy megköti a szervezetbe került káros nehézfémeket (ólmot, kadmiumot, céziumot, urániumot stb.), és képes eltávolítani azokat - mondta a kutató.

Szöllősy Jánosnak sikerült izolálnia a tőzegoldatok tiszta hatóanyagát, a huminsavat, s ahhoz kötötte hozzá külön a vasat, külön a szelént, a krómot, és a cinket. A kezdeti, tipikusnak is mondható buktatók után befektetőre, gyártóra várt, aztán megelégelve a helyzetet megalapította saját cégét, a Humic 2000 Kft-t és belefogott az étrendkiegészítő-gyártásba.

Hol található huminsav?

A huminsav és a tőzeg szerte a világon előfordul, ám olyan tiszta, környezetszennyezéstől mentes egy sincs, mint a Kis-Balaton és Hévíz közelében lévő egykori vulkanikus tó kiszáradt medrében.

A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje A belga király Lovagkeresztes Érdemrendje Forrás: EgészségKalauz

A huminsav és a tőzeg a világon szinte mindenhol előfordul - de Magyarországon van az egyik legtisztább lelőhelye Hévíz közelében.

Ez a kb. 10 000 éves tőzegmező – a világon egyedülálló módon – vulkáni környezetben, a földfelszín alatt mélyen fekszik, így tökéletesen tiszta, mentes a tőzegmezőkre jellemző felszíni szennyeződésektől, és rendkívül magas a huminsav tartalma.

Ebből a kivételesen tiszta forrásból egy szabadalmaztatott technológiai eljárással nyerik ki a huminsavat, amelyet por formájában, pici kapszulába zárva juttatnak el a fogyasztókhoz. Ma már többféle huminsavat és fulvosavat tartalmazo mono- és komplex készítményeket gyártanak - hazai és külföldi forgalmazásban.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához