Idősebb korban, gyógyszedés mellett jobb ha elkerüli ezeket az ételeket!
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek az életkor előrehaladtával, illetve egyes betegségek vagy bizonyos gyógyszerek rendszerese szedése esetén gondot okozhatnak.
Ezeket jobb elkerülni vagy legalábbis körültekintően beilleszteni az étrendbe.
Grapefruit
Egyes élelmiszerek befolyásolhatják az orvosságok hatását. Például a grapefruit kölcsönhatásba léphet a magas vérnyomásra, szorongásra vagy álmatlanságra felírt gyógyszerekkel. Aki ilyet szed, az hagyja el a grapefruitot, és helyette más élelmiszerekből, például narancsból, lime-ból, savanyú káposztából vegye magához a C-vitamint és a káliumot. Érdemes ellenőrizni a gyümölcslevek címkéjét is, némelyik ugyanis tartalmazhat grapefruitlevet.
Magas sótartalmú élelmiszerek
Az idősebbeknek érdemes odafigyelni a nátriumbevitelre: ötven év fölött az Amerikai Szív Szövetség által ajánlott határérték napi 2300 mg, a magas kockázati csoportba tartozóknak pedig naponta legfeljebb 1500 mg. A túl sok nátrium ugyanis megemelheti a vérnyomást, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát. A fő bűnösök a feldolgozott élelmiszerek, például a készételek, a snackek, a készen kapható salátaöntetek, húskészítmények. Olvassa el figyelmesen a címkéket, és keresse az alacsony sótartalmú vagy nátriummentes alternatívákat.
Tejtermékek
Az életkor előrehaladtával sokan nehezebben emésztik meg a tejet és bizonyos tejtermékeket. De nem biztos, hogy minden tejtermékről le kell mondani: érdemes megpróbálkozni a mennyiségek csökkentésével, illetve kikísérletezni, hogy mely tejtermékeket tolerálja jobban a szervezet. Jó választás lehet a zsírmentes natúr joghurt, az alacsony zsírtartalmú sajtfélék, de a laktózmentes tejtermékek is alternatívát jelenthetnek.
Alkohol
Egyes kutatások szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti a szívroham és egyes stroke-típusok kockázatát. Az életkor előrehaladtával azonban az alkohol másképp hathat a szervezetre, még azoknál is, akik megszokták, hogy egy pohár borral kísérik a vacsorát. Az alkohol ugyanis megzavarhatja az alvást, megemelheti a vérnyomást, cukorbetegeknél pedig hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint) okozhat, sőt még a gyógyszerek hatását is befolyásolja.
Koffein
Bár a koffein nem mindenkinek okoz problémát, egyeseknél szorongást, idegességet, szaporább szívverést és alvászavarokat idézhet elő. Ha megpróbálja csökkenteni a fogyasztását, ügyeljen a fokozatosságra, mert a hirtelen koffeinmegvonás fejfájást, hányingert vagy hányást okozhat. Apránként helyettesítse a koffeines italokat vízzel, gyógyteával vagy koffeinmentes kávéval.
Káposztafélék
Sokan gázképződést okozó tulajdonságuk miatt kerülik a keresztesvirágú zöldségek – például a brokkoli, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta – fogyasztását. Pedig magas C-vitamin-, béta-karotin-, rost-, kalcium-, vas- és folsavtartalmuk jótékonyan hat a szervezetre, ráadásul kevés kalóriát tartalmaznak, és egyes tanulmányok szerint csökkenthetik a rák kockázatát.
Akinek gondot okoz a fogyasztásuk, az próbálja meg fokozatosan, kisebb mennyiségben beiktatni az étrendbe a káposztaféléket. Emésztésüket a bőséges folyadékfogyasztás is segítheti.
Nyers csírák
A lóhere-, lucerna, retek- és babcsírák magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetik kedvező hatásukat. A nyers csírák fogyasztása azonban kockázatos lehet a gyenge immunrendszerűeknek és az időseknek. Mivel meleg, nedves környezetben termesztik őket, a csírák nagyobb valószínűséggel tartalmaznak baktériumokat, mint más friss termékek. A kockázati csoportba tartozóknak ajánlott alapos hőkezelés után fogyasztani a csírákat.
Olvasta már?
- Az éhséghormon evésre ösztönöz: ezt teheti ellene!
- Ezekkel a módszerekkel győzhetjük le a sós ételek iránti vágyunkat!
- Étrend szívbetegségek megelőzésére - ezt javasolják a dietetikusok
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!