Ezeket látta már?

Hogyan szokhatunk le a cukorról?

cukorbetegseg_jo_0

A túlzott cukorfogyasztással nemcsak a krónikus betegségek nagyobb rizikójával nézünk szembe, de rövid távon is számos kellemetlen hatással kell megküzdenünk. Mit tehetünk, ha csökkenteni szeretnénk a cukorfogyasztásunkat?

Mértékkel (természetesen) a cukor is része lehet az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek, de a túlzott cukorfogyasztásnak sok káros hatása van: összefüggésbe hozható például az elhízással, illetve a túlsúllyal összefüggő betegségekkel, a fog- és ínyproblémákkal és a cukorbetegséggel, de a hangulatunkat is befolyásolja.

Ráadásul, a cukor szinte függőséget alakít ki, és rengeteg üres kalóriát tartalmaz, vagyis hiába eszünk akár nagyobb mennyiségű cukorban gazdag ételt, rövid időn belül újra ránk törhet az éhség, akár sokkal erősebben, mint korábban.

Persze, egyszerű azt mondani, hogy fogyasszunk kevesebb cukrot! Az étkezési szokásaink és a szinte korlátlan mennyiségben elérhető, kellemes ízű, édes ételek megnehezíthetik ezt, arról nem is beszélve, hogy még olyan élelmiszerekben is jókora mennyiségű cukor található, amelyek nem számítanak édességnek. A leszokáshoz tehát nemcsak nagy akaraterő kell, de alapos tervezés is. Következzen néhány tipp!

Minél több cukrot eszünk, annál inkább kívánjuk az édességet Minél több cukrot eszünk, annál inkább kívánjuk az édességet Forrás: EgészségKalauz

Tippek a cukorfogyasztás redukálására /abbahagyására

Együnk minél kevesebb félkész- vagy készételt: ez nemcsak az édességekre, kekszekre, süteményekre vonatkozik, de a szószokra, mártásokra, rágcsálnivalókra is. Azt sem árt figyelembe venni, hogy az "egészségesnek" tartott ételekben, például a gyümölcsjoghurtokban vagy a gabonapelyhekben és müzliszeletekben is meglepően nagy mennyiségű cukor lehet.

Mindig alaposan olvassuk el az összetevők listáját, és próbáljuk meg az ételek egészségesebb változatát otthon elkészíteni! Az édesítőszerekkel azonban legyünk óvatosak, mert bár enyhíthetik az édes ízek utáni vágyakozást, negatívan befolyásolhatják a szénhidrát-anyagcserénket.

Legyünk mindig felkészültek, és tartsunk a kezünk ügyében egészséges rágcsálnivalókat. Nagyon sokszor nem is az éhség miatt nyúlunk a csokiszeletek, sütemények után, mert éhesek vagyunk, hanem azért, mert unatkozunk vagy a feszültséget szeretnénk levezetni.

A ropogós, nyers zöldségek és gyümölcsök, a sajt, a joghurt, vagy az olajos magvak nemcsak a nassolás utáni vágyunkat segítik kielégíteni, hanem hatékonyabban csillapítják az éhségünket, emellett proteint, rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak. Hosszú távon biztosan jobb ezeket választani a tápanyagokban rendkívül szegény, de kalóriában túlzottan is gazdag cukros édességek helyett.

Mindent tud a cukorfogyasztásról? Ha nem, olvasson tovább!

Tanuljunk meg különbséget tenni az éhség és a szomjúság között: gyakran akkor is eszünk, amikor valójában csak innunk kellene valamit. Az édességek utáni sóvárgás az enyhe mértékű dehidratáció jele is lehet. Ha több vizet iszunk, csillapíthatjuk az éhségünket és a cukor utáni vágyunkat is kordában tarthatjuk.ú

A cukros üdítőkről és gyümölcslevekről azonban inkább térjünk át a vízre vagy a gyümölcsteára, mert egy-egy pohár üdítővel igen sok cukrot és üres kalóriát vihetünk a szervezetünkbe – ráadásul a legtöbben nem állnak meg egy pohárnál...

Minél stresszesebb az életünk, annál könnyebben kereshetünk vigaszt az édességekben. Szintén több cukros, magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételt esznek azok, akik nem pihennek eleget, az alváshiány hatással van a hormonjainkra is, többek között azokra, melyek az éhséget szabályozzák.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mellett a rendszeres sportolás is segít leszokni a cukorról, mert a mozgás hatására olyan "jókedv-hormonok" szabadulhatnak fel a szervezetünkbe, melyek kiválthatják a cukornak köszönhető kellemes hatásokat.

Minél több cukrot fogyaszt valaki, annál jobban vágyik majd az édes ízekre. Szerencsére, az ízlelőbimbóinkat is lehet egy kicsit tanítgatni! Próbáljunk meg kísérletezni az aromás fűszerekkel, például a fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, gyömbérrel, tárkonnyal, babérlevéllel, zsályával és együnk több kesernyés ételt, például rukkolát, endíviát, grapefruitot.

Ezek az emésztésünknek is jót tesznek, emellett segítenek "visszaállítani" az ízérzékelésünket, vagyis idővel már sokkal kevesebb mennyiségű cukros étel is elegendő lesz ahhoz, hogy az édesség utáni vágyunkat kielégítsük.

Forrás: EgészségKalauz