Ezeket látta már?

Kiderült, miért annyira ellenállhatatlan a csokoládé sokunk számára

csokoládé

Megfejtették annak okát, miért érzünk leküzdhetetlen vágyat a csoki iránt.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt korábban a csokiról, és annak hatásáról a szervezetünkre:

"Nem mindegy, hogy a csokiban hol a zsír – kutatások a csokoládék új, csökkentett zsírtartalmú generációja irányában

Angliai kutatók megfejtették azt a fizikai folyamatot, amely a szájban zajlik egy darab csokoládé elfogyasztásakor, amikor is a szilárd anyag selymes emulzióvá változik, és amit sokan teljesen ellenállhatatlannak találnak.

Amikor a csokoládé érintkezik a nyelvvel, zsír szabadul fel, amely bevonja a nyelvet és a száj egyéb felületeit. Ez a zsíros film az, amitől a csokoládé selymes érzetet kelt, amíg a szájban van.

A csokoládéban mélyebben lévő zsír meglehetősen korlátozott szerepet játszik, és mennyisége csökkenthető anélkül, hogy ez befolyásolná a csokoládé élvezeti értékét. Mert a csokoládéban lévő zsír elhelyezkedése számít a a zsíros filmbevonat képződés minden szakaszában, és ezt ritkán kutatták.

A teszteket luxusmárkájú étcsokoládé felhasználásával végezték a Leedsi Egyetemen tervezett mesterséges 3D-s nyelvmodell felületen.

A csokoládéevés során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével a csokoládé következő generációja fejleszthető ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzetét kínálja, de mégis egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú választás."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Finom szíverősítő: ezért érdemes fekete csokoládét enni

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához