Ezeket látta már?

Köhögés, gyomorégés és korpásodás: ennyi mindenre jó a méz!

méz, köhögés, gyomorégés, korpásodás, haj, bőr, dermatitisz, immunerősítő

Talán nincs még egy olyan sokoldalúan használható csodaszer, mint a méz - lássuk, mi mindenre jó!

A mézet külsőleg és belsőleg is érdemes alkalmazni, hiszen rengeteg kisebb-nagyobb bajunk ellen bevethető, antibakteriális és antiszeptikus tulajdonságai is vannak. A mézet évezredek óta alkalmazzák gyógyításra, egészségmegőrzésre a világ minden táján, pozitív hatásait pedig tudományos kutatások is bizonyították.

A méz a természet ajándéka

Sokan tudják, hogy a méznek antibakteriális, antiszeptikus, gombaellenes, antioxidáns, sőt daganatellenes hatásai is vannak. Azt azonban kevesebben, hogy a méz javítja a fizikai és szellemi teljesítményt, sőt még a memóriát is. Az European Journal of Medical Research című lapban megjelent kutatás eredményei szerint a méz a bőrünkre is nagyszerű hatással van, többek között hatékonyan lehet vele kezelni a korpásodást, a dermatitiszt, a seborrheás dermatitiszt és a bőrbetegségekkel összefüggő hajhullást is.

Nem meglepő módon, a méz minősége számos tényezőtől függ, vagyis nem minden méz egyenértékű, komoly különbségek lehetnek a minőségben. Az egyes méztípusok összetétele is eltér. Mi mindentől függ a méz minősége? Többek között például azoktól a növényektől, melyekről a méhek a nektárt gyűjtik, attól, hogy egyetlen növényből készül a méz vagy keverékről van szó, mekkora a víztartalma. A hevítés, melegítés is megváltoztatja a méz összetételét, ennek következtében csökkennek pozitív hatásai is.

A sebek gyógyulását is gyorsítja a méz

A hétköznapokban nagyon gyakoriak a kisebb-nagyobb sérülések, horzsolások, vágások. Ezek gyógyulásához a méz nagy mértékben hozzájárulhat: antimikrobális hatásai megakadályozzák a seb elfertőződését, a benne található anyagok stimulálják a szervezetünk öngyógyuló mechanizmusait, nedvesen tartják az érintett területet. Egyszerűen tegyünk egy kevés mézet az érintett területre, fedjük le tiszta gézzel, és kössük be. Naponta többször is cseréljük a kötést. Akkor is kipróbálhatjuk a mézes kötést, ha kisebb égést szeretnénk kezelni!

Enyhíti a köhögést

Az anyukáknak, nagymamáknak is hihetünk: a méz nagyon hatékonyan csökkenti a köhögést és a torokgyulladással összefüggő tüneteket! Kutatások szerint a lefekvés előtt adott kiskanálnyi méz enyhíti a köhögést, így ahhoz is hozzásegíti a beteget, hogy jobban aludjon és kipihenje magát. Ha valamilyen felső légúti fertőzésünk van, készíthetünk magunknak mézes teát, de akár magában is megehetjük a mézet. Nagyon hatásos köhögés elleni szer: 1 evőkanál reszelt citromhéj, 2 evőkanál megtisztított, apróra vágott gyömbér, 1 citrom leve, 1 bögre víz összeforralva, leszűrve, majd belekeverve összekeverve 1 bögre mézzel. Kétóránként vegyünk be belőle egy-egy evőkanálnyit!

Jót tesz az agyunknak, az emésztésünknek

A rövid- és hosszú távú memóriára, a szellemi teljesítőképességre is jótékonyan hat a méz, így például azoknak is érdemes mézes teát inni, esetleg mézes-vajas kenyeret uzsonnázni, akik vizsgára készülnek.

A méz emellett az emésztést is javítja, hatékonyan felveszi a harcot többek között a puffadás, a túlzott gázképződés, a gyomorégés vagy a kellemetlen hasmenés ellen. A méz segít helyreállítani a bélflóra érzékeny egyensúlyát, vagyis táplálja azokat a hasznos baktériumokat, melyek többek között az immunrendszerünk működésében vagy az egészséges emésztés biztosításában is szerepet játszanak. Étkezések, nagy lakomák előtt együnk meg egy-két kiskanálnyi mézet!

Forrás: egeszsegkalauz.hu