Ezeket látta már?

Ősi praktika: mennyire hatásos a húsleves megfázás esetén?

húsleves, megfázás, gyógyhatás

Valóban segít a csirkeleves, ha beteg?

Évszázadok óta elterjedt hagyomány, hogy ha valaki beteg, a meleg húsleves a legjobb orvosság. Ma már szinte minden kultúrából generációk esküsznek a húsleves előnyeire. Itthon az általános recept a csirkehúsleves csigatésztával.

A tyúkhúsleves, mint terápia i.sz. 60-ra és Pedanius Dioscoridesre , a hadsereg sebészére vezethető vissza, aki Néró római császár alatt szolgált, és akinek ötkötetes orvosi enciklopédiájával a korai gyógyítók több mint egy évezreden keresztül konzultáltak. De a csirkeleves eredete több ezer évvel korábban, az ókori Kínába nyúlik vissza .

Tehát a megfázás és az influenza szezon javában érdemes feltenni a kérdést:

Van-e olyan tudomány, amely alátámasztja azt a hitet, hogy segít, vagy a húsleves pusztán vigasztaló placeboként szolgál, vagyis pszichológiai előnyökkel jár, amíg betegek vagyunk, tényleges terápiás haszon nélkül?

Jobb étvágy, jobb emésztés

Mindennek van értelme, mert az aminosavak a fehérjék építőkövei, a glutamát aminosav pedig az umami (Az umami az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”.) ízű ételekben található meg. Nem minden umami étel hús vagy baromfi; sajt, gomba, miso és szójaszósz is az. A tanulmányok azt mutatják, hogy az íze kulcsfontosságú a csirkeleves gyógyító tulajdonságai szempontjából.

A felső légúti betegségben szenvedő betegek közül sokan hirtelen kevesebbet esznek, vagy egyáltalán nem esznek. Ennek az az oka, hogy az akut betegségek gyulladásos reakciót váltanak ki, amely csökkentheti az étvágyat . Ha nincs kedve enni, akkor valószínűtlen, hogy megkapja a szükséges táplálékot, ami aligha optimális recept az immunrendszer egészségére és a betegségekből való felépülésre.

A bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a húsleves umami íze növelheti az étvágyat. Egy tanulmány résztvevői azt mondták, hogy éhesebbnek érezték magukat , miután először megkóstolták a kutatók által hozzáadott umami ízű levest.

Más tanulmányok szerint az umami javíthatja a tápanyagok emésztését is . Amint agyunk a nyelvünk ízérzékelõin keresztül érzékeli az umamit, testünk beindítja emésztõrendszerünket, hogy könnyebben felszívja a fehérjét.

Ez csökkentheti a gyomor-bélrendszeri tüneteket , amelyeket sokan tapasztalnak rossz időben. Bár a legtöbb ember nem hozza összefüggésbe a felső légúti fertőzéseket a gyomor-bélrendszeri tünetekkel, a gyermekek körében végzett kutatások azt találták, hogy az influenzavírus fokozta a hasi fájdalmat, hányingert, hányást és hasmenést .

Csökkentheti a gyulladást és az orrdugulást

A gyulladás a szervezet sérülésre vagy betegségre adott természetes válaszának része ; gyulladás akkor fordul elő, amikor a fehérvérsejtek a gyulladt szövetbe vándorolnak, hogy elősegítsék a gyógyulást. Ha ez a gyulladásos folyamat a felső légutakban jelentkezik, akkor gyakori megfázás és influenza tüneteket okoz , mint például orrdugulás vagy orrfolyás, tüsszögés, köhögés és megvastagodott nyálka.

Ezzel szemben az alacsonyabb fehérvérsejt-aktivitás az orrjáratokban csökkentheti a gyulladást. És érdekes módon a kutatások azt mutatják, hogy a húsleves valójában csökkentheti a gyulladt szövetekbe jutó fehérvérsejtek számát . Ezt úgy éri el, hogy közvetlenül gátolja a neutrofilek , egyfajta fehérvérsejtek azon képességét, hogy eljuthassanak a gyulladt szövethez.

Kulcsfontosságú összetevők

Ahhoz, hogy valóban megértsük a húsleves nyugtató és gyógyító hatását, fontos figyelembe venni a leves összetevőit. Nem minden húsleves van tele tápláló gyógyító tulajdonságokkal. Például a csirkeleves ultrafeldolgozott konzerv változatai, mind tésztával, mind anélkül, nem tartalmaznak sok olyan antioxidánst, amely a házi készítésű változatokban található. A csirkeleves legtöbb konzerv változata szinte mentes a kiadós zöldségektől.

A leves házi készítésű változataiban található tápanyagok azok, amelyek megkülönböztetik ezeket a fajtákat a konzerv változatoktól. A csirke teljes fehérjeforrással látja el a szervezetet a fertőzések leküzdéséhez. A zöldségek számos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak. Ha amerikai módon készítik, a tészta könnyen emészthető szénhidrátforrást biztosít, amelyet a szervezet energiára és regenerálódásra használ fel.

Még a csirkeleves melege is segíthet. A folyadék elfogyasztása és a gőzök belélegzése megemeli az orr- és légutak hőmérsékletét, ami fellazítja a légúti megbetegedéseket gyakran kísérő sűrű váladékot. A tanulmányok azt mutatják, hogy a tyúkhúsleves hatékonyabban oldja fel a nyálkahártyát, mint önmagában a forró vízzel .

A húsleveshez olykor használt gyógynövények és fűszerek, mint a bors és a fokhagyma szintén fellazítják a nyálkát . A vizet és elektrolitokat tartalmazó húsleves segít a rehidratációban.

Tehát a húsleves egészségre gyakorolt ​​hatásának maximalizálása érdekében egy házi készítésű fajtája, amelyet sárgarépával, zellerrel, friss fokhagymával, gyógynövényekkel és fűszerekkel is el lehet készíteni, hogy csak néhány hozzávalót említsünk. De ha kényelmesebb megoldásra van szüksége, nézze meg az összetevők és a táplálkozási tények címkéjét, és válasszon különféle zöldségeket tartalmazó leveseket az ultrafeldolgozott, tápanyagszegény fajták helyett.

Röviden, a legújabb tudomány azt sugallja, hogy a tyúkhúsleves – bár nem a megfázás és az influenza kimerítő gyógymódja – valóban segít a gyógyulásban. Úgy tűnik, a nagymamáknak megint igaza volt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Asztmás gyerekek: ezek a légzőgyakorlatok segíthetnek

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

immunerősítő

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához