Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Memóriaproblémák és fáradékonyság: ezt okozza a B12-vitamin hiánya

A B12 vitamin hiánya memóriazavarokhoz vezethet

A B12-vitamin hiányáról jóval kevesebbet hallunk, mint más tápanyaghiányokról, főként azért, mert a tünetek nem annyira „látványosak”, és sokszor könnyű legyinteni rájuk, mert azt hihetjük, az öregedéssel természetesen együtt járó folyamatokról van szó.

A B12-vitaminra a szervezetünknek többek között a vörösvérsejtek előállításához, az idegek védelméhez, a sejtek működéséhez van szüksége. Szinte nincs is olyan biokémiai folyamat, mely ne profitálna abból, hogy elég B12-vitamin jut a szervezetünkbe! Ennek ellenére, sajnos sokan vannak, akik kisebb vagy nagyobb mértékben küzdenek a hiányával. Az emberi szervezet nem képes ezt előállítani, leginkább a táplálékunkból, méghozzá az állati eredetű élelmiszerekből, például a húsból, tojásból vagy belsőségekből szerezzük meg, és bizonyos ételeket dúsítanak is B12-vitaminnal. Aki tehát túlságosan egyoldalúan táplálkozik, vagy éppen teljesen száműzi az állati eredetű ételeket az étrendjéből, sokkal nagyobb eséllyel lesz B12-vitamin-hiányos, de betegségek vagy műtétek is okozhatnak vitaminhiányt (ebben az esetben ugyanis nem, vagy csak nem megfelelő mennyiségben szívódik fel a vitamin a szervezetünkben).

Az idősebb korosztályt még jobban veszélyezteti a vitaminhiány! Egyrészt, az idő előrehaladtával nehezebben szívódik fel a szervezetükből a B12-vitamin, másrészt, az idősebbek gyakran szednek olyan gyógyszereket (például reflux vagy cukorbetegség elleni szereket), amelyek befolyásolhatják, milyen mennyiségben képes hasznosítani a szervezet ezt a vitamint. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a B12-vitamin hiányának tüneteiről gyakran úgy gondolják: „természetes” velejárói az öregedésnek, melyeket el kell fogadni. Valójában azonban a B12-vitamin pótlásával meglepően gyorsan lehet ezeket a tüneteket enyhíteni, így az életminőség is jelentős mértékben javulhat!

Milyen tünetek utalhatnak a B12-vitamin hiányára?

A B12-vitamin hiányának tünetei között találhatjuk a vérszegénységet, a memóriazavarokat, a hangulatingadozást és egyéb kognitív problémákat, a mozgáskoordináció zavarait, a fáradékonyságot, energiahiányt, gyengeséget. Hosszabb távon a B12-vitamin hiánya még komolyabb következményekkel járhat: például nagyon súlyos neurológiai zavarokkal, akár a tapintás, ízlelés vagy szaglás elvesztésével, a reflexek csökkenésével vagy teljes elvesztésével (illetve, bizonyos csecsemőkori reflexek patológiás visszatérésével), izomgörcsökkel, paranoiával, tévképzetekkel. A hosszú távú B12-vitamin-hiánya ráadásul visszafordíthatatlan károkat is okozhat! Ezért érdemes már a vitaminhiány első gyanújánál alapos kivizsgálást kérnünk, vagy időben elkezdeni a vitamin pótlását, főként, ha a rizikócsoportba tartozunk (vagyis, elmúltunk 50 évesek, esetleg nem fogyasztunk húst, állati eredetű élelmiszereket).

Pótoljuk a B12-vitamint!

A B12-vitamin vízben oldódik, a szervezetünk nem raktározza azt, a felesleg egyszerűen kiürül. Éppen ezért, folyamatosan gondoskodni kell annak pótlásáról, például naponta szedett étrend-kiegészítővel. Szerencsére, a B12-vitaminnal kapcsolatban nem kell túladagolástól tartanunk!

Forrás: EgészségKalauz