Ezeket látta már?

Niagen: a B3-vitamin új, fiatalító formája - tényleg élethosszabító vagy kamu?

niagen, B3-vitamin, fiatalító, NAD+, stressz, öregedés, öregedésgátló, anti-ageing, táplálék-kiegészítő

Az egészség javítása, a visszafiatalodás a sejtek szintjén, az élethosszabbítás trendibb, mint valaha, de érdemes-e kinyitni a pénztárcánkat minden ilyen ígéretért?

A niagen a B3-vitamin egy alternatív formája. A niagent több gyártó a fokozott stressz alatt álló szervezet erősítésére és az öregedés jeleinek a kivédésére ajánlja. Mi az igazság?

A niagen vagy más néven nikotinamid ribozid a B3-vitamin egyik viszonylag új típusa. Többen jó felszívódást, magas arányú szervezetbeni hasznosult várnak tőle. Ez nagyrészt tudományosan alátámasztott. Kevesebb szakmai bizonyítéka van azonban annak, hogy miért kellene a niagint étrend-kiegészítőként is fogyasztani, amikor több, feldolgozatlan élelmiszerben is jelen van a B3-vitamin. Végül, igencsak kevés a humán vizsgálat arra vonatkozóan, hogy a niaginos tabletták és kapszulák megvédik-e a sejteket a káros környezeti hatásoktól, és tényleg fiatalítanak-e. Ugyanis több esetben ezeket a kecsegtető ígéreteket kötik a niaginhoz…

Áttekintettünk a tudományos szakirodalmat, és utánajártunk annak, hogy mire is képes a niagin, és egyáltalán hatásosnak és biztonságosnak bizonyul-e a szedése.

B3-vitamin - sokféle formában

A B3-vitamin (=niacin) régóta ismert vitamin, és a hazai ajánlások szerint naponta 16 mg bevitel javasolt belőle a felnőtteknél. A B3-vitamin alternatív formájának tekinthető a niagin vagy más néven nikotinamid ribozid. Csakúgy, mint az egyéb B3-vitaminformák, a szervezetbe való bejutást követően a niagin is nikotinamid-adenin-dinukleotiddá (NAD+) alakul át. A niaginból keletkezett NAD+ számos élettani folyamat kulcsfontosságú szereplője.

B-vitamin hiány: ezek a betegségek jelzik, hogy több vitaminra van szüksége >>

Mit tud a NAD+?

A NAD+ szerepet kap:

  • a táplálékok energiává való átalakítási folyamataiban,
  • a genetikai anyagot (DNS) ért sérülések javításában, ilyen módon a mutációk kivédésében,
  • a sejtek védekezési mechanizmusainak a támogatásában, valamint
  • a belső óra, a cirkadián ritmus szabályozásában.

Minél öregebb és stresszesebb valaki, annál alacsonyabb a NAD+-szintje

Tény, hogy a szervezetben található NAD+ mennyisége az életkor előrehaladtával csökken. Ezzel magyarázzák többen azt, hogy fellépnek a tipikus időskori megbetegedések, állapotok, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór vagy a látásvesztés.

Emellett, a szervezetet érő stressz, legyen szó metabolikus stresszről (cukorbetegség) vagy környezeti zajokról, idegsérülésekről stb., szintén a NAD+-szint eséséhez vezethet.

Logikus a felvetés, hogy a NAD+ szervezetbe való bejuttatása segíthet orvosolni az évek előrehaladtával járó öregedést, és kivédheti az öregedés kellemetlen velejáróit, illetve a különféle stressz-függő betegségeket.

Noha a teória logikus és reményt keltő, a tények talaján maradva leszögezendő, hogy egyelőre csak kémcsőkísérletekkel és állatkísérletekkel sikerült kimutatni azt, hogy a NAD+-szint megemelése hozzájárulhat az időskori betegségek kockázatának a csökkentéséhez.

Vagyis, hiába hirdetik többen a niaginos terméküket „fiatalítószerként”, rákellenes hatóanyagként vagy fogyasztószerként, ezeknek az alkalmazásoknak az eredményessége humán vonatkozásban (egyelőre) nem bizonyított.

Korpás haj, fejfájás, gyengeség: ebből tudhatja, milyen vitaminra van szüksége >>

Hogyan pótolható a szervezet számára a NAD+?

A NAD+ legbőségesebb forrása a tej és az élesztő, így például a sörben is jelen van a NAD+, de emellett számos feldolgozatlan élelmiszer is tartalmazz NAD+-t.

Néhány éve az USA-ban hivatalosan engedélyezték azt, hogy a niagent, mint a NAD+ „előanyagát” élelmiszerek dúsítására használják, és étrend-kiegészítők alkotórészeként szerepeljen. Humán vizsgálatok igazolják, hogy a niagin fogyasztása hatásosan megemeli a szervezetbeni NAD+-szintet.

A niagin étrend-kiegészítő formájában való szedéséhez fontos információ, hogy niaginból felnőtteknek napi 250-300 mg bevétele ajánlott. A niagen alkalmazása ebben a dózisban – rövid távon - biztonságosnak tekinthető. Az USA-ban a niagent a GRAS (Generally Recognized as Safe), azaz az „általánosan biztonságosnak elismert” kategóriába sorolták, a szedésekor nem kell jelentős mellékhatásokkal számolni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

(1) https://www.healthline.com/nutrition/nicotinamide-riboside#:~:text=Nicotinamide%20riboside%2C%20or%20niagen%2C%20is%20an%20alternative%20form,acts%20as%20fuel%20for%20many%20key%20biological%20processes.

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5062546/

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához