Ezeket látta már?

Oregánóval a rákmegelőzésért?

Előzze meg a rákot - oregánóval! Nemcsak elrágcsálva, de fűszerként is megelőzheti a rák kialakulását az oregánó, legalábbis arizonai kutatók erre a megállapításra jutottak.

Az oregánóból kivont olaj rendkívül gazdag olyan tápanyagokban, amellyel felvehetjük a harcot a baktériumok ellen, erősíti az immunrendszert és ezáltal a rákos sejtek kialakulásának esélyét is jelentős mértékben lecsökkenti. A kutatás kiterjedt arra is, hogy milyen formában kell a fent nevezett növényt fogyasztani, ekkor derült ki, hogy nemcsak a nyers oregánólevél tartalmazza a szükséges anyagokat, hanem a kipréselt olaja is, tehát ha élelmiszerhez adagoljuk, ugyanolyan hatásos, mint frissen vagy szárított fűszerként.

Oregánóval a rákmegelőzésért?

Az Arizonai Egyetem mikrobiológusa, Sadhana Ravishankar egy korábbi vizsgálati eredményt szeretett volna megerősíteni, az oregánót ugyanis már korábban ismerték rendkívül erős antioxidáns és baktériumölő hatásáról. A mostani kutatássorozat célja az volt, hogy megmaradnak-e a legfontosabb vegyületek a feldolgozás során.

A vizsgálatban kiderült, hogy azok a molekulák, amelyek egy hús magas hőmérsékleten történő főzése közben alakulnak ki és felelőssé tehetők a rák kialakulásáért, az oregánóolaj használatakor akár 78%-kal alacsonyabb eséllyel jelentek meg.

"Az ötlet, hogy valamilyen növénnyel hatástalanítsuk az összes baktériumot, rendkívül érdekes volt számomra" - mondta el arizonai újságíróknak a kutató.

A felfedezés azért különösen fontos, mert korábban a baktériumokat és a mikrobákat mindenféle vegyi anyagokkal, vagy durva besugárzással tudták csak kiölni az élelmiszerekből, az oregánóolaj viszont ezeknek természetes alternatívája lehet, és a laboratóriumi kísérletek bebizonyították, hogy működőképes módszer.

Természetesen további vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy pontosan megállapítsák, milyen módon hat az olaj, de a kutatók azt remélik, hogy az áttörés eredményeképp az élelmiszer-biztonság is javul. Amíg ezt kiderítik, addig is érdemes sok oregánót használni a konyhában, nemcsak azért, mert finom az íze, hanem mert kifejezetten erőteljes fegyvernek számít a bélrendszerben előforduló élősködők és gombák ellen is, sőt, a candidától szenvedők életét is határozottan megkönnyíti a rendszeres fogyasztása.

Dátum: 2011.02.08. 16:04

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához