Ezeket látta már?

Rosttartalmú étrend-kiegészítők: mennyit érnek valójában?

vitamin, étrend-kiegészítő, táplálékkiegészítő, halál

A rostban szegény étkezés nemcsak az elhízás, de a vastagbélrák és a cukorbetegség előszobája is. Érdekes kutatási eredmények.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy tanulmányról, ami a magas rosttartalmú étrend-kiegészítőket vizsgálta. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy van-e arra szükség, hogy személyre szabják a rosttartalmú étrend-kiegészítőket:

"nem láttak sok különbséget az általunk tesztelt háromféle rostkiegészítő között, azok inkább felcserélhetőnek tűntek.

Egy átlagos amerikai felnőtt csak a napi ajánlott rostmennyiség 20-40 százalékát fogyasztja el, amiről azt tartják, hogy számos gyakori egészségügyi betegség, köztük az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, az emésztési zavarok és a vastagbélrák egyik okozati tényezője. Ezért olyan fermentálható rosttartalmú étrend-kiegészítőket hoztak létre, amelyek növelhetik a rostanyagokból a rövid szénláncú zsírsavak termelését.

Három fő fermentálható rostkiegészítőt teszteltek: inulint, dextrint és galakto-oligoszacharidokat (GOS). A 28 résztvevőt csoportokra osztották, és mindhárom csoport tagjai kiegészítőt kaptak egy hétig, különböző sorrendben, egy hét szünettel az egyes étrend-kiegészítők között.

Azok a résztvevők, akik korábban a legtöbb rostot fogyasztottak, bélbaktérium állományukban a legkevesebb változást mutatták, és a táplálékkiegészítő típusa valójában nem számított, feltehetően azért, mert náluk már optimálisabb volt a bélbaktériumok populációja.

Ezzel szemben azoknál a résztvevőknél, akik a legkevesebb rostot fogyasztották, a vajsav nevű rövid szénláncú zsírsav mennyisége nőtt a legnagyobb mértékben a táplálékkiegészítőkkel, függetlenül attól, hogy melyiket fogyasztották (1).

Egy második vizsgálatban az Egyesült Államok Haditengerészeti Kutatási Hivatala támogatásával azt találták, hogy a bélbaktériumok már egy napon belül reagáltak az új rost hozzáadására (2).

Vagyis, alacsony rostbevitel esetén, valószínűleg nem éri meg annyit ragozni, hogy melyik rostféle a megfelelő. Ugyanakkor más okokból célszerű rostban gazdag növényi anyagokat fogyasztani."

Olvasson tovább! Fáradékony, levert? Ebből az alapvitaminból kevés lehet a szervezetében

Hivatkozások:

1. Zachary C. Holmes, Max M. Villa, Heather K. Durand, Sharon Jiang, Eric P. Dallow, Brianna L. Petrone, Justin D. Silverman, Pao-Hwa Lin, Lawrence A. David. Microbiota responses to different prebiotics are conserved within individuals and associated with habitual fiber intake. Microbiome, 2022; 10 (1) DOI: 10.1186/s40168-022-01307-x

2. Jeffrey Letourneau, Zachary C. Holmes, Eric P. Dallow, Heather K. Durand, Sharon Jiang, Verónica M. Carrion, Savita K. Gupta, Adam C. Mincey, Michael J. Muehlbauer, James R. Bain, Lawrence A. David. Ecological memory of prior nutrient exposure in the human gut microbiome. The ISME Journal, 2022; DOI: 10.1038/s41396-022-01292-x

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport