Szilva: ezek az elismert gyógyhatásai

#diéta #életmód #gyümölcsök
2018.08.01. Módosítva: 2018.08.01.

Mint minden gyümölcs, a szilva is igazi ásványianyag-bomba. Milyen egészségügyi előnyeit használhatjuk ki és mekkora a tápanyagtartalma? Íme!

A szilva egyízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve isváltozatos csonthéjas gyümölcs, remek táplálék frissen, vagy feldolgozva már egészen kicsi kortól.

Honnan ered a szilva?

A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Érése már júliusban megkezdődik, és egészen október végéig szedhetjük, vagy vásárolhatjuk a feszes héjú, friss szemeket.

Az érése során pirossá, majd lilává változó szilva számos formában köszön vissza a fákról. Találunk tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakút, kis és nagy méretben egyaránt. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, míg ízében az édes gyümölcs több változatára lelhetünk rá. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére, így nem kell messzire mennünk, ha valamennyi variációra kíváncsiak vagyunk.

A szilva gyógyhatásait még nem eléggéhasználjuk ki

A szilva jótékony hatásai

A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.

A szilvát hashajtóként használják, aszékrekedéstermészetes ellenszere. Köztudott, hogy a benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.

A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.

A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére.

A gyümölcs jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.

A szilva gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium,kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Tisztítókúra szilvával? Igen!

A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.

Aszaljon szilvát, itt megtudhatja, hogy kell csinálni, kattintson!

Hogyan fogyasszuk a szilvát?

A csonthéjas magtól megszabadítva aszalható, erjeszthető, és nem utolsó sorban nyersen fogyasztva is laktató táplálék válik belőle. Az aszalt szilvával azonban vigyázzunk, ha diétázunk, vagy ki kell számítanunk a napi cukorbevitelt, mert nagyon magas a cukortartalma.

Friss szilva tápértékadatok

Mennyiség100gr
Kalória (kcal)58
Lipidek0,3 g
Koelszterin0 mg
Szénhidrát11 g
Rost1,4 g
Cukor10 g
Fehérje0,7 g
A-vitamin345 IU
C-vitamin9,5 mg
Kalcium6 mg
Vas0,2 mg
Magnézium7 mg
Kálium157 mg
Fruktóz9 g
Forrás: EgészségKalauz