Ezeket látta már?

Mire jó a szőlő, mint gyógynövény? Nemcsak finom, de egészségvédő is

magas vérnyomás bőrápolás szembetegségek emésztőrendszer szőlő

Két szőlőreszabott, könnyű receptet is mutatunk.

A szőlő nagyszerű káliumforrás, melynek nagy szerepe van a folyadékegyensúly szabályozásában, de hozzájárul a magas vérnyomás stabilizálásához, illetve a szívbetegség és a stroke kockázatainak csökkentéséhez is.

Remek bőrtápláló, hajnövekedés serkentő

Az ősz slágergyümölcse E-vitaminban is gazdag, ami táplálja a bőrt, segít, hogy sima, feszes és hidratált maradjon. Ezentúl olyan vegyületekben is bővelkedik, amelyek segítenek a pattanások megelőzésében. A szőlő hasznos vegyületei a fejbőr vérellátásának fokozásában is aktívan részt vesznek, aminek köszönhetően gyorsabb lehet a haj növekedése, illetve a haj egészségét is segít fenntartani.

A szőlő olyan értékes vegyületeket is tartalmaz, amelyek megnehezítik a sejtek számára a zsír tárolását. Ez elősegítheti a fogyást, ezek a vegyületek a zsírsejtek felbomlását is jelentősen megkönnyítik.

A szőlő hasznos vegyületei a gyulladást is enyhíteni tudják a szervezetben és segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól. Rendszeres fogyasztása késleltetheti és megakadályozhatja a szem olyan betegségeit, mint például a szürkehályog vagy a glaukóma.

Támogatja a szervezet hatékony működését

Ez a közkedvelt gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz resveratrol nevű vegyületet, amely az immunrendszer megerősítésében vesz aktívan részt. De elősegíti és támogatja, hogy a szervezet hatékonyan küzdjön meg a baktériumokkal szemben. A resveratrolnak a sebek gyógyításában is óriási a szerepe, hiszen megakadályozhatja a bakteriális fertőzések kialakulását.

A szőlőnek magas a víztartalma, ami az emésztőrendszer jobb működését segíti elő. Nagy mennyiségben tartalmaz oldhatatlan rostokat, ami a lágyabb széklet kialakulását teszi lehetővé. A szőlő magas melatonin-tartalma is hasznos, mivel ez a hormon nagyban hozzájárul a jobb alváshoz.

A szőlő csak magában fogyasztható, de remek ételek is készülhetnek felhasználásukkal.

Töltött szőlőlevél

Hozzávalók:

  • 50 szőlőlevél
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 25 dkg darált hús
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 5 apróra vágott friss mentalevél
  • 2 citrom leve
  • frissen őrölt bors
töltött szőlőlevél Magas cukortartalmának köszönhetően az egyik legnagyobb energiatartalmú gyümölcsünk. Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

A leveleket mossuk meg, és főzzük kicsit meg. Vágjuk a hagymát apró kockákra, majd egy serpenyőben olívaolajon dinszteljük meg. Főzzük meg a rizst (vagy más egészséges gabonát). Egy tálba tegyük a darált húst, fűszerezzük majd adjuk hozzá a dinsztelt hagymát a zsiradékkal együtt és a rizst is. A keveréket alaposan dolgozzuk össze.

Minden szőlőlevél közepébe tegyünk 1-1 teáskanálnyi keveréket, majd ügyesen csomagoljuk be, lehetőleg úgy, hogy ne nyíljon szét (csavarjuk fel és nyomkodjuk be a végét, mint a töltött káposztánál). Egy nagyobb lábasba tegyük a töltött szőlőleveleket, majd citromos vízzel öntsük fel, hogy ellepje a tekercseket. 30-40 perc alatt főzzük készre a töltött szőlőleveleket.

Szőlős krémsajttorta

Hozzávalók 8 szelethez:

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojás
  • 6 dkg cukor

A töltelékhez

  • 2,5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag tejszínes pudingpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 50 dkg szőlő
  • 1 csomag tortazselé
szőlőtorta Sok foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, rezet és cinket tartalmaz a szőlő. Forrás: Shutterstock

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet egy csipet sóval átszitáljuk. A vajat felkockázzuk, majd ujjbeggyel a lisztbe morzsoljuk, amíg egy finoman morzsás masszát kapunk. A közepébe öntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást, valamint a cukrot. A masszát összedolgozzuk, majd enyhén lisztezett, hideg felületen simává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, aztán legalább 20 percen keresztül pihentetjük hűtőben.

2. Pihentetés után a tésztát egy 22 centis piteforma méretére nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát. Az alját villával megszurkáljuk, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez a tejet felforraljuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudingport, aztán kevergetve összeforraljuk. Gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni, majd beledolgozzuk a mascarponét, aztán a krémmel megtöltjük a tésztát.

4. A megmosott, leszárított szőlőszemeket félbevágjuk, kimagozzuk, a krémre rakosgatjuk. A tortazselét az előírásnak megfelelően elkészítjük, majd bevonjuk vele a szőlőszemekkel borított tortát. 1-2 órára félretesszük pihenni, majd szeletelve tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fejfájás és láz ellen orvosság lehet a bor? Így gyógyítottak régen vele

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyümölcs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához