Valóban segíthet a chili a fogyásban? Ezt mondja a dietetikus

Táplálkozás
2025. szeptember 24. 14:34

Vajon érdemes fogyasztani, ha fogyni szeretnénk?

Az, hogy miként lehet fogyni egészséges keretek között, sokakat foglalkoztat. A fogyókúrás praktikák tárháza szinte kimeríthetetlen, ám néha egészen meglepő megoldások kerülnek elő. Uwe Knop táplálkozási szakértő például arra hívja fel a figyelmet, hogy a chili nemcsak ízt ad az ételeknek, hanem akár a kalóriabevitel csökkentésében is szerepet kaphat.

Mit bizonyított a legújabb kutatás?

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói egy friss vizsgálatban annak jártak utána, miként hat az étkezésre, ha egy fogást enyhén csípőssé tesznek. A résztvevők kontrollált körülmények között, laboratóriumi tesztkonyhában kaptak ebédet, amelyet szárított chilipehellyel ízesítettek – nem túl erősen, csak annyira, hogy érezhető legyen a csípősség.

Az eredmény beszédes volt: a csípős íz lassította az evés tempóját, és mérhetően csökkentette a résztvevők által elfogyasztott étel- és energiamennyiséget. Mindez úgy történt, hogy az étel élvezeti értéke nem szenvedett csorbát.

- A chili hozzáadása ígéretes lehetőség arra, hogy mérsékeljük a túlzott kalóriabevitelt. Bár a porciók méretének szabályozása nem volt célunk, az eredmények szerint ez a módszer segíthet lassabban enni és kevesebbet fogyasztani. De természetesen csak azoknak ajánlott, akik jól bírják a csípőset - mondta John Hayes, a kutatás vezetője és a Pennsylvaniai Állami Egyetem élelmiszertudományi professzora.

Mi rejlik a csípős íz mögött?

A chili „tüzes” ereje a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhető. Ez az anyag a szájban található receptorokhoz kötődik, amelyek egyébként hőhatásra aktiválódnának. Az agy így úgy érzékeli, mintha az étel forró lenne, és „égési” ingert küld a testnek.

A folyamat következményeként beindul az endorfinok, vagyis a boldogsághormonok termelődése, ami egyfajta kellemes, megkönnyebbüléssel járó érzést idéz elő – ezt sokan „chili-eufóriának” nevezik. Fontos azonban hangsúlyozni: ez az élmény nem azonos semmilyen mesterséges drog hatásával, de kétségtelenül különlegessé teszi a fűszeres ételek fogyasztását.

A kapszaicin ráadásul nemcsak az evési tempót lassíthatja, hanem a szervezet anyagcseréjét is kissé felpörgeti. Több kutatás szerint is fokozhatja a termogenezist, vagyis azt a folyamatot, amikor a test hőt termel, így több energiát éget el. Ez a gyakorlatban csak pár extra kalória, tehát nem jelent látványos fogyást, de kiegészítő hatásként nem elhanyagolható.

Vajon a csípős ételek gyorsabb fogyáshoz vezetnek?

Itt jön a lényeg: a chili nem varázsszer. Nem igaz, hogy minél csípősebb fogásokat eszik valaki, annál karcsúbb lesz. A chili inkább egy kiegészítő eszköz lehet a fogyás folyamatában – egy apró trükk, amely segíthet kevesebbet enni, de önmagában nem elegendő a kilók leadásához.

Mi kell a tartós eredményhez?

Az egészséges fogyás és a karcsúság megőrzése összetett feladat. Nemcsak az étrend, hanem a mozgás, az alvás, a stresszkezelés és a hosszú távú életmódbeli változtatások is alapvető szerepet játszanak benne. Egy holisztikus, személyre szabott terv sokkal többet ér, mint bármely csodaszer.

A dietetikusok gyakran egy úgynevezett „ötfázisú tervet” javasolnak, amely magában foglalja a tudatos táplálkozás kialakítását, a rendszeres fizikai aktivitást, a reális célok kitűzését, a pszichológiai támogatást és a fenntartható szokások beépítését a mindennapokba. A chili lehet ennek az útnak egy színes és ízletes kiegészítője, de nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott életmódot.

Összefoglalva tehát, a chili izgalmas fűszer, amely valóban hozzájárulhat ahhoz, hogy lassabban és tudatosabban együnk, így kevesebb kalóriát vigyünk be. De a sikeres fogyás titka továbbra is az egészséges, hosszú távon tartható életmódban rejlik.

Eltérő tolerancia

Sajnos nem mindenki reagál ugyanúgy a csípősre. Egyeseknél emésztőrendszeri panaszokat (gyomorégést, refluxot, hasfájást) válthat ki, mások viszont jól bírják. Érdemes beleírni, hogy aki gyomorérzékeny, refluxos vagy aranyérrel küzd, annak óvatosan kell bánnia a chilivel.

Ez az oka annak, hogy az erős ételek kétszer csípnek
Figyelmébe ajánljuk

Ez az oka annak, hogy az erős ételek kétszer csípnek

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: chip.de
# táplálkozás# chili# csípős# csípős étel# fogyás# étkezés# elhízás# túlsúly

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk