Ezeket látta már?

Valóban segíthet a chili a fogyásban? Ezt mondja a dietetikus

Táplálkozás
2025. szeptember 24. 14:34
táplálkozás chili segít fogyás csípős

Vajon érdemes fogyasztani, ha fogyni szeretnénk?

Az, hogy miként lehet fogyni egészséges keretek között, sokakat foglalkoztat. A fogyókúrás praktikák tárháza szinte kimeríthetetlen, ám néha egészen meglepő megoldások kerülnek elő. Uwe Knop táplálkozási szakértő például arra hívja fel a figyelmet, hogy a chili nemcsak ízt ad az ételeknek, hanem akár a kalóriabevitel csökkentésében is szerepet kaphat.

Mit bizonyított a legújabb kutatás?

A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói egy friss vizsgálatban annak jártak utána, miként hat az étkezésre, ha egy fogást enyhén csípőssé tesznek. A résztvevők kontrollált körülmények között, laboratóriumi tesztkonyhában kaptak ebédet, amelyet szárított chilipehellyel ízesítettek – nem túl erősen, csak annyira, hogy érezhető legyen a csípősség.

Az eredmény beszédes volt: a csípős íz lassította az evés tempóját, és mérhetően csökkentette a résztvevők által elfogyasztott étel- és energiamennyiséget. Mindez úgy történt, hogy az étel élvezeti értéke nem szenvedett csorbát.

- A chili hozzáadása ígéretes lehetőség arra, hogy mérsékeljük a túlzott kalóriabevitelt. Bár a porciók méretének szabályozása nem volt célunk, az eredmények szerint ez a módszer segíthet lassabban enni és kevesebbet fogyasztani. De természetesen csak azoknak ajánlott, akik jól bírják a csípőset - mondta John Hayes, a kutatás vezetője és a Pennsylvaniai Állami Egyetem élelmiszertudományi professzora.

Mi rejlik a csípős íz mögött?

A chili „tüzes” ereje a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhető. Ez az anyag a szájban található receptorokhoz kötődik, amelyek egyébként hőhatásra aktiválódnának. Az agy így úgy érzékeli, mintha az étel forró lenne, és „égési” ingert küld a testnek.

A folyamat következményeként beindul az endorfinok, vagyis a boldogsághormonok termelődése, ami egyfajta kellemes, megkönnyebbüléssel járó érzést idéz elő – ezt sokan „chili-eufóriának” nevezik. Fontos azonban hangsúlyozni: ez az élmény nem azonos semmilyen mesterséges drog hatásával, de kétségtelenül különlegessé teszi a fűszeres ételek fogyasztását.

A kapszaicin ráadásul nemcsak az evési tempót lassíthatja, hanem a szervezet anyagcseréjét is kissé felpörgeti. Több kutatás szerint is fokozhatja a termogenezist, vagyis azt a folyamatot, amikor a test hőt termel, így több energiát éget el. Ez a gyakorlatban csak pár extra kalória, tehát nem jelent látványos fogyást, de kiegészítő hatásként nem elhanyagolható.

Vajon a csípős ételek gyorsabb fogyáshoz vezetnek?

Itt jön a lényeg: a chili nem varázsszer. Nem igaz, hogy minél csípősebb fogásokat eszik valaki, annál karcsúbb lesz. A chili inkább egy kiegészítő eszköz lehet a fogyás folyamatában – egy apró trükk, amely segíthet kevesebbet enni, de önmagában nem elegendő a kilók leadásához.

Mi kell a tartós eredményhez?

Az egészséges fogyás és a karcsúság megőrzése összetett feladat. Nemcsak az étrend, hanem a mozgás, az alvás, a stresszkezelés és a hosszú távú életmódbeli változtatások is alapvető szerepet játszanak benne. Egy holisztikus, személyre szabott terv sokkal többet ér, mint bármely csodaszer.

A dietetikusok gyakran egy úgynevezett „ötfázisú tervet” javasolnak, amely magában foglalja a tudatos táplálkozás kialakítását, a rendszeres fizikai aktivitást, a reális célok kitűzését, a pszichológiai támogatást és a fenntartható szokások beépítését a mindennapokba. A chili lehet ennek az útnak egy színes és ízletes kiegészítője, de nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott életmódot.

Összefoglalva tehát, a chili izgalmas fűszer, amely valóban hozzájárulhat ahhoz, hogy lassabban és tudatosabban együnk, így kevesebb kalóriát vigyünk be. De a sikeres fogyás titka továbbra is az egészséges, hosszú távon tartható életmódban rejlik.

Eltérő tolerancia

Sajnos nem mindenki reagál ugyanúgy a csípősre. Egyeseknél emésztőrendszeri panaszokat (gyomorégést, refluxot, hasfájást) válthat ki, mások viszont jól bírják. Érdemes beleírni, hogy aki gyomorérzékeny, refluxos vagy aranyérrel küzd, annak óvatosan kell bánnia a chilivel.

Ez az oka annak, hogy az erős ételek kétszer csípnek
Figyelmébe ajánljuk

Ez az oka annak, hogy az erős ételek kétszer csípnek

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: chip.de
# táplálkozás # chili # csípős # csípős étel # fogyás # étkezés # elhízás # túlsúly

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés