Ezeket látta már?

Fogyókúra: ezek voltak 2023 legjobb diétái a táplálkozási szakemberek szerint

mediterrán diéta, DASH-diéta, flexitáriánus diéta, fogyás, egészséges táplálkozás

Orvosok és táplálkozási szakértők összeállították 2023 legjobb diétáit.

A közelmúltban a U.S. News & World Report közzétette a 2023-as év legjobb diétáina rangsorát. A listát egy egészségügyi szakértőkből álló testület állította össze, köztük táplálkozási szakértők és cukorbetegségre, a szív egészségére és a fogyásra szakosodott orvosok. Az étrendeket a szakemberek a következők szempontok alapján, egy 5-ös skálán pontozták:

  • egészségesség
  • biztonságosság
  • könnyű követhetőség
  • az egészséges, fenntartható életmód elősegítése

1. Mediterrán diéta

A U.S. News & World Report a mediterrán diéta a rangsorban 5-ből 4,6 pontszámot kapott, amellyel az elmúlt évekhez hasonlóan az első helyen végzett.

"A mediterrán diéta az 1990-es években vált népszerűvé, miután Ancel Keys és munkatársai tanulmányukban leírták, hogy azoknál, akik a mediterrán régió hagyományos étrendjét követik - amely magában foglalja a szezonálisan friss gyümölcsök és zöldségek, a halak, az olívaolaj és a bor mérsékelt fogyasztását - nagyon alacsony a krónikus betegségek aránya" - mondta Prof. Joanna K Hodges, Ph.D., a táplálkozástudományok és a Pennsylvania Állami Egyetem tanársegéd professzorával, aki nem vett részt a rangsor készítésében.

Jamie Nadeau, regisztrált dietetikus, táplálkozási szakértő, aki szintén nem vett részt a rangsorolásban, úgy fogalmazott:

"Kutatások kimutatták, hogy a mediterrán étrend segít a krónikus betegségek, köztük a szívbetegségek, bizonyos rákos megbetegedések és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében. Mivel erősen növényi alapú, támogatja a bélflórát is. Ezeken kívül még számos tanulmány támasztja alá a mediterrán diéta egészségügyi előnyeit, de az egyik legjobb benne, hogy rugalmas. A legtöbb étel könnyen átalakítható mediterrán diéta-baráttá, mert nincsenek benne olyan alapanyagok, amelyek teljesen tiltottak lennének. Így könnyebben be lehet tartani, és ez a kulcsa az egészséges táplálkozásnak!"

A táplálkozási szakértő hozzátette, hogy a mediterrán étrend arra ösztönöz, hogy kevesebb állati eredetű ételt, több gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyest és egészséges zsírt fogyasszunk.

"Még ha nem is követjük teljesen a mediterrán étrendet, minden ebbe az irányba tett változtatás jótékony hatással lesz az egészségünkre" - jegyezte meg.

2. DASH-diéta

A DASH-diéta a második helyen végzett, 4,4-es pontszámmal.

Dr. Dana Ellis Hunnes , a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem Fielding School of Public Health adjunktusa megjegyezte, hogy a DASH-diéta a mediterrán étrend növényi alapúbb változata.

"Ez is a teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszerekre összpontosít, de alacsony/alacsonyabb nátriumtartalmú - mint például a legtöbb feldolgozatlan élelmiszer - és magasabb káliumtartalmú élelmiszereket ajánl. A DASH-diéta egészségügyi előnyeit több kutatás is alátámasztja. És az is ismert, hogy néha ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a gyógyszeres kezelés" - jegyezte meg Dr. Hunnes.

3. Flexitáriánus étrend

A harmadik helyet a flexitárius diéta szerezte meg.

"A flexitáriánus étrend még egy lépéssel tovább megy. Nem fókuszál a feldolgozatlan élelmiszerekre, mint a mediterrán vagy a DASH-diéta, de nagy hangsúlyt fektet arra, hogy főként növényi alapú legyen, ugyanakkor rugalmasan engedi az állati eredetű termékek fogyasztását. Bizonyos szempontból egészségesebb lehet, mint a mediterrán vagy a DASH - különösen, ha valaki az idő nagy részében feldolgozatlan és növényi alapú étrendet követ -, de kevésbé egészséges lehet, ha több feldolgozott élelmiszert fogyaszt" - tette hozzá Dr. Hunnes.

Mediterrán, DASH, flexitáriánus diéta - Miben különböznek egymástól?

Arra a kérdésre, hogy miben különbözik a DASH és a flexitáriánus étrend a mediterrán diétától, Michelle Routhenstein, az Entirely Nourished szívegészségügyi dietetikusa elmondta:

"A DASH-diéta és a mediterrán étrend az élelmiszercsoportok tekintetében meglehetősen hasonló, de a mediterrán diéta a szívbarát zsírokat és a vörösbor mértékkel történő fogyasztását hangsúlyozza. A flexitáriánus étrend pedig abban különbözik a mediterrán diétától, hogy elsősorban a tápanyagdús növényi fehérjék fogyasztására összpontosít, alkalmanként halat és húst fogyasztva" - tette hozzá a dietetikus.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alig eszik cukros ételt, mégsem mozdul a mérleg? Ezt jó, ha tudja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogyás

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához