Ezeket látta már?

Sötét olívavíz: eddig kidobták, most pedig azt mondják, hozzájárul a hosszú élethez

Táplálkozás
2025. augusztus 04. 14:34
táplálkozás sötét olívavíz hatása

A sötét olívavíz az olívaolaj sajtolásának mellékterméke, amit korábban hulladékként kezeltek.

Sokáig csak szemétként tekintettek rá, most viszont egyre többen gondolják úgy: a sötét olívavíz az egyik legértékesebb természetes összetevő, amelyet valaha elpazaroltunk. Ez a zavaros, barnás színű folyadék, amely az olívaolaj előállítása során visszamarad, valójában egy olyan bioaktív vegyületekben gazdag koncentrátum, amely számos egészségügyi előnyt tartogat.

Egyre több tudód figyelme irányul ma erre a melléktermékre, hiszen egyes tanulmányok szerint akár tízszer annyi polifenolt is tartalmazhat, mint maga az extraszűz olívaolaj.

De mi is az a sötét olívavíz pontosan, és miért emlegetik sokan a hosszú élet titkaként?

Egykor a szemétben végezte

Az olívaolaj sajtolásakor keletkező sötét olívavíz (angolul Olive Mill Wastewater, rövidítve OMW) egy sűrű, kesernyés, üledékes folyadék, amely az olaj és az őrölt olajbogyók szétválasztása után marad vissza. Ezt a mellékterméket évtizedeken át kukába való anyagként kezelték, mára azonban új megvilágításba került. A római Sapienza Egyetem kutatói kimutatták, hogy ez a folyadék rendkívüli koncentrációban tartalmaz polifenolokat – olyan antioxidáns vegyületeket, amelyek a szív, a belek, az idegrendszer és az immunrendszer működését is támogatják - írja az Onet.

- Az olajprés "hulladékvize" rengeteg antioxidánst és bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek nem jutnak be az olívaolajba. Ezek az anyagok valódi egészségjavító hatással bírnak– magyarázza Dr. Pamela Tambini belgyógyász, az Engage Wellness klinika szakmai vezetője.

Nonna Caterina példája

Az egyik legismertebb történet Nonna Caterináról szól, aki az OMW-t gyártó család dédnagymamájaként naponta kétszer is megivott egy-egy fél pohárral ebből az italból – és 98 évesen, jó egészségnek örvendve hunyt el. Bár az ő esete nem tekinthető tudományos bizonyítéknak, jól mutatja, milyen fontos szerepet töltött be ez az anyag a mediterrán háztartásokban, sokszor még azelőtt, hogy a tudomány felfedezte volna benne rejlő lehetőségeket.

A modern elemzések szerint már napi 25 ml sötét olívavíz elfogyasztása is több polifenolt biztosít, mint egy teljes liter kiváló minőségű olívaolaj – ez pedig új távlatokat nyithat az élelmiszeripari hulladék újrahasznosításában is.

A sötét olívavíz egészségre gyakorolt hatásai

A sötét olívavíz figyelemre méltó biológiai tulajdonságai elsősorban rendkívül magas polifenoltartalmának köszönhetők, amely többszöröse a hagyományos extraszűz olívaolajban mérhető mennyiségnek. Ezek a természetes növényi vegyületek – mint például a hidroxitirozol, a tirozin és az oleuropein – olyan széleskörű biológiai aktivitással bírnak, amely túlmutat a hagyományos antioxidáns hatáson. A kutatások egyre inkább alátámasztják, hogy a sötét olívavíz képes támogatni a bélrendszer egészségét azáltal, hogy prebiotikus hatásával segíti a hasznos bélbaktériumok – így a Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek – elszaporodását, miközben csökkenti a gyulladásos markereket az emésztőrendszerben. Ez a bélflórára gyakorolt pozitív hatás pedig közvetve az immunrendszerre és az anyagcsere-folyamatokra is kedvezően hat.

Az is egyre világosabbá válik, hogy a sötét olívavíz rendszeres, mértékletes fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. A polifenolok javíthatják az érfalak rugalmasságát, csökkenthetik a magas vérnyomást és a krónikus gyulladásokat, amelyek kulcsszerepet játszanak az érelmeszesedés és más kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában. Egyes szakértők szerint ezek a vegyületek képesek lehetnek megelőzni az LDL-koleszterin oxidációját, így aktívan hozzájárulhatnak a stroke és a szívinfarktus kockázatának mérsékléséhez.

A polifenolok sejt- és szövetvédő hatását az oxidatív stressz elleni küzdelemben is vizsgálják, különösen az olyan betegségek kapcsán, mint a daganatos megbetegedések. Bár a klinikai vizsgálatok még korai szakaszban járnak, laboratóriumi eredmények alapján a sötét olívavíz bioaktív komponensei képesek lehetnek gátolni a rákos sejtek osztódását, sőt elősegíthetik azok programozott sejthalálát. A legtöbb adat jelenleg az emlő-, prosztata-, vastagbél- és tüdőrák esetében áll rendelkezésre, és a kutatások egy része már azt is vizsgálja, vajon miként használható a sötét olívavíz kiegészítő terápiaként a kemoterápia mellett.

Nem kevésbé izgalmas az idegrendszerre gyakorolt hatása sem. Az agyi öregedés során megjelenő gyulladásos folyamatok és oxidatív károsodások lassítása kulcsszerepet játszik az olyan neurodegeneratív betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer- vagy Parkinson-kór. A sötét olívavíz polifenoljai olyan komplex sejtvédelmet nyújthatnak, amely hozzájárulhat az idegsejtek épségének megőrzéséhez, javíthatja az idegi impulzusok továbbítását és általános neuroprotektív hatással bírhat – különösen közép- és időskorban.

Végül, de nem utolsósorban, a regenerációs folyamatokat is segítheti: sportolók körében végzett kísérletek szerint a sötét olívavíz csökkentheti az edzés utáni izomfájdalmakat, enyhítheti az oxidatív stressz hatásait, és hozzájárulhat a fizikai terhelés utáni gyorsabb helyreálláshoz. Ez nemcsak a sportteljesítmény szempontjából fontos, hanem az aktív életmód fenntartásához is hasznos lehet, különösen idősebb korban.

Mindezek alapján világosan látszik: a sötét olívavíz bár nem csodaszer, de kétségtelenül olyan természetes, koncentrált bioaktív forrás, amely – megfelelően alkalmazva – komoly támogatást nyújthat a hosszú távú egészségmegőrzéshez.

Érdemes-e fogyasztani?

A szakértők egyetértenek abban, hogy bár a sötét olívavíz komoly lehetőségeket rejt, alkalmazása nem helyettesíti az egészséges életmódot, és nem tekinthető univerzális megoldásnak betegségek kezelésére. Mielőtt beillesztené étrendjébe, különösen krónikus betegség vagy gyógyszeres kezelés esetén, érdemes orvossal konzultálni. Fontos az is, hogy a fogyasztásra szánt termékek ellenőrzött forrásból származzanak, mivel a házilag előállított sötét olívavíz összetétele és mikrobiológiai tisztasága nem garantált.

Természetes baktériumölő: olívaolajjal is megelőzhető a gyomorfekély
Figyelmébe ajánljuk

Természetes baktériumölő: olívaolajjal is megelőzhető a gyomorfekély

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# olívaolaj # olívavíz # sötét olívavíz # táplálkozás # egészség # polifenol

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés