Ezeket látta már?

Így pótolhatja élelmiszerekkel a C-vitamint

Táplálkozás
2025. november 21. 07:04
táplálkozás -vitamin pótlás természetesen

A C-vitamin támogatja az immunrendszert, részt vesz a kollagénképzésben, javítja a vas felszívódását és a szervezet stressztűrő képességét. Lássuk, hogyan pótolhatjuk zöldségekkel, gíyümölcsökkel!

Az alábbiakban összegyűjtöttük, mely élelmiszerek tartalmaznak kiemelkedően sok C-vitamint, és azt is elmondjuk, hogyan érdemes beépíteni őket az étrendünkbe.

Paprika, a hazai C-vitamin bajnok

A piros kaliforniai paprika kiemelkedően magas C-vitamin tartalmú, akár duplája is lehet a citrusféléknek. Nyersen a legértékesebb, de salátákba, szendvicsekbe, hideg tálakba is tökéletes. A kápia és a hegyes erős paprika is remek választás.

Citrusfélék, a klasszikus kedvencek

Narancs, mandarin, citrom, grapefruit – mind könnyen elérhető és természetes C-vitamin-forrás. Reggel egy pohár friss narancslé vagy egy szelet citrom a vízben máris hozzájárul a napi bevitelhez. A héj finom reszelve süteményekben, joghurtban is.

Brokkoli, karfiol, kelbimbó

A keresztesvirágúak különösen gazdagok antioxidánsokban és C-vitaminban. Párolva vagy sütve érdemes fogyasztani őket, hogy minél több értékes tápanyag maradjon bennük. A brokkoli például már egy kisebb adagban is jelentős mennyiséget tartalmaz.

Kivi: a kicsi, de erős gyümölcs

Egy közepes méretű kivi C-vitamin-tartalma bőven fedezi a napi szükséglet nagy részét. Könnyen beilleszthető reggelibe, smoothie-ba, salátába. Az egyik legjobb téli vitaminforrás, hiszen szezonban nagyon friss és zamatos.

Savanyú káposzta és erjesztett zöldségek

A fermentált élelmiszerek nemcsak C-vitaminban gazdagok, hanem probiotikumokat is tartalmaznak. A savanyú káposzta kiváló immunerősítő télen, akár magában, akár köretként fogyasztva. Fontos: ne főzzük túl, hogy megmaradjon a vitamintartalom.

A C-vitamin hőérzékeny, ezért a zöldségeket érdemes párolni, nem pedig hosszasan főzni. A friss fogyasztás a legjobb, de a gyors sütés vagy gőzölés is segít megőrizni a tápanyagokat. A saláta, smoothie és friss gyümölcs kombinációk különösen jók a napi bevitel növelésére.

Összegzés

  • A C-vitamin fontos a szervezet számára, erősíti az immunrendszert és támogatja a kollagénképződést.
  • A paprika kiemelkedő C-vitamin-tartalmú zöldség, nyersen való fogyasztása ajánlott.
  • A citrusfélék és a kivi természetes forrásai a C-vitaminnak, könnyen beilleszthetők az étrendbe.
  • Brokkoli, karfiol és kelbimbó gazdag C-vitaminban, melyeket kíméletesen kell elkészíteni.
  • A savanyú káposzta és fermentált zöldségek szintén jó vitaminforrások, megőrizve azok természetes tápanyagait.
Ezek a C-vitamin-hiány tünetei – így ismerheti fel időben
Kapcsolódó cikk

Ezek a C-vitamin-hiány tünetei – így ismerheti fel időben

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# C-vitamin # étkezés # táplálkozás # zöldség # gyümölcs

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés