Ezeket látta már?

Ezt az étrendet próbálja ki januárban, megéri!

veganuary, vegán január, egészséges táplálkozás, ökológiai lábnyom

A Veganuary (vagyis vegán január) arra ösztönzi az embereket, hogy az év egy hónapján, januárban, és azon túl is próbálják ki a vegán életmódot.

Miért éri meg?

A Veganuary egy nonprofit szervezet, 2014 óta emberek milliói csatlakoztak az egy hónapos vegán fogadalomhoz. A növényi alapú étrend a környezetvédelem, az állati szenvedés megelőzése és az egészségünk javítása érdekében is fontos. Az emberek sokféle indíttatásból választhatják a részvételt, de akármilyen okból is döntenek mellette, az alábbiak miatt érdemes belevágni!

Sokkal kisebb lesz az egyéni ökológiai lábnyom

Számos kutatás támasztja alá, hogy egyéni szinten is tehetünk érte, hogy kevesebb káros anyag kerüljön a levegőbe, az élővizekbe és a földekbe. Ennek egyik módja a repülés és az autózás elkerülése. A másik – amivel a földhasználatot is jelentősen csökkenthetjük – ha elhagyjuk az állati eredetű termékeket. Ha egyáltalán nem fogyasztanánk húst és tejtermékeket, 75%-kal tudnánk csökkenteni a mezőgazdasági célra használt földek mennyiségét.

Jelentősen javulhat az egészségünk

Az eddigi résztvevők egy hónap alatt számos pozitív egészségügyi változást tapasztaltak. Ezek között szerepelt a több energia, jobb emésztés, szebb bőr, csökkenő koleszterinszint, csökkenő ízületi fájdalmak, pihentetőbb, minőségibb alvás, és javuló közérzet. Természetesen nemcsak anekdotikus példák léteznek rá, hogy a jól összeállított növényi étrend jó hatással van az egészségre, hanem megalapozott tudományos bizonyítékok is.

Olcsóbb vegánként/vegetáriánusként élni, mint húsfogyasztóként

A növényi étrend kritikusai gyakran hozzák fel azt az érvet, hogy a vegán élelmiszerek jóval drágábbak a hagyományosnál. A húsmentesen étkezők száma ennek ellenére világszerte növekszik, ezért az Oxfordi Egyetem is górcső alá vette a témával kapcsolatos termékek árait. A kutatás arra a meglepő eredményre jutott, hogy a magasabb jövedelmű országokban a teljes értékű növényi étrend a leginkább megfizethető.

Milyen alternatív megoldások léteznek?

A flexitáriánus étrend azoknak kedvez, akik nem akarnak örökre lemondani a megszokott élvezetekről, de szeretnének ökotudatosabban étkezni. A hatása nem is kicsi: ha Föld teljes lakossága ezt az életmódot követné (például Húsmentes Hétfő bevezetése), felére csökkenthetnénk a mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gázok kibocsátását!

A flexitáriánus étrend neve a flexibilis és a vegetáriánus szavak összeolvadásából jött létre, tehát nem a szigorú szabályok betartásán alapul. Nem zár ki egyetlen összetevőt sem, csupán javaslatot tesz arra, hogy miből érdemes többet, és miből kevesebbet fogyasztanunk, így egyszerűen és lemondások nélkül tehetünk meg mindent – vagy legalábbis elég sokat – a környezetünk védelme érdekében.

7 tipp, hogyan kezdjük el

  1. Tervezzük meg a napjainkat: egy hétre előre találjuk ki nagyjából, mikor és mit fogunk enni, a boltban már ennek megfelelően vásároljunk. Mindig legyen otthon vegán nassolnivaló, az átsegíthet a nehéz időszakokon.
  2. Profitáljunk a technológiából: rengeteg mobilapplikáció, online receptgyűjtemény vagy éppen vegán étterem áll rendelkezésünkre ma már szinte bárhol.
  3. Haladjunk kis lépésekkel: ne egyszerre mondjunk le kedvenc húsunkról, inkább fokozatosan. Kezdjünk kis változtatásokkal, így később a nagyobb ugrások is könnyebben mennek.
  4. Nézzünk szét a spájzban: számos hétköznapi élelmiszer (mogyoró, lencse, bab, rizs, gyümölcs) eleve vegán, ezeket pedig nagy valószínűséggel eddig is fogyasztottuk. Első lépésként ezek adagját növeljük a hús fokozatos csökkentése mellett.
  5. Találjuk meg a kedvenc fehérjénket: a hús az egyik legfontosabb fehérjeforrás, ezért (is) nagyon nehéz a a pótlása növényi alapú élelmiszerrel. Próbáljunk ki többfélét (tofu, rizs, borsó, bab), válasszuk ki közülük a kedvencünket.
  6. Ne feledkezzünk el a B12 vitaminról: sajnos a B12 vitamin hiányzik a zöldségekből, gyümölcsökből, pedig nagyon fontos a szervezet számára. Ha máshogy nem, tabletta formájában biztosítanunk kell a napi bevitelt.
  7. Ne aggódjunk, nem a tej az egyetlen kalciumforrás: a tofu, bab, brokkoli, édesburgonya, növényi alapú joghurt is megteszi.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Újévi lencse: ezért egye, ha magas a koleszterinje!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vegetarianizmus

Forrás: PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához