Ezeket látta már?

Újabb világjárvány tört ki: óriási gond a gyermekkori obezitás

túlsúly, obezitás, pandémia, koronavírus, karantén, gyermek, táplálkozás, hízás

A világ egyre kövérebb lesz, de ami még rosszabb: a gyerekek is egyre inkább elhíznak. A gyerekobezitás ma már szokványos jelenség, ami nemcsak abszurd, hanem riasztó is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenleg az obezitást tartja az egyik legnagyobb egészségügyi problémának. Becslések szerint mintegy 155 millió gyereknek és serdülőkorúnak van túlsúlya.

Karantén-body: a túlsúly és a bezártság

A koronavírus járvány kezdetén kimondottan otthonmaradásra szólították fel az embereket, figyelmeztetve, hogy tartsuk távol magunkat a nagyobb közösségektől, rendezvényektől. Azt senki nem mondta, hogy nem szabad sportolni - mégis sokan hónapokig alig mozdultak ki a lakásból. A bezártság mentálisan is megviselte a családokat, gyakoribbá váltak otthon a konfliktusok, veszekedések, amelyek közvetve a gyerekek egészségére is rossz hatással voltak. Sokat a nyári szünet sem javított ezen, a legtöbb gyermek a szünetben még lazábban élt, több édességet evett, és még kevesebbet mozgott, mint az iskolaidő alatt.

Ijesztő rizikóra figyelmeztetik a túlsúlyosokat - olvasson tovább!

Ezek az obezitás okai

A WHO szerint az obezitás alapvető oka a magas zsír- és cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása, illetve az, hogy a fiatalok nincsenek kellőképpen felvilágosítva ezen termékek károsságáról, de a koronavírus járvány alatt mindehhez párosult a mozgáshiány is. Összességében szinte egyszerre érvényesültek az elhízást elősegítő tényezők:

 • kalóriadús ételek, illetve a gyerekek több kalóriát vesznek fel, mint amennyit elégetnek
 • helytelen táplálkozási szokások: stresszevés, unalomevés, édességgel jutalmazás
 • kevés játék a friss levegőn, a szabadidő aktív eltöltésének hiánya
 • hiányzó szülői jópélda: ha a szülők nem aktívak, vagy hajlamosak a hízásra, a gyerekek is hajlamosak követni a rossz mintákat
 • genetikai adottság
 • az obezitás örökletes betegség is lehet
 • hormonális változások és bizonyos betegségek kezelésének a mellékhatása - ez utóbbi három ok azonban a túlsúlyban szenvedők töredékére érvényes.

Az elhízás következményei

A túlsúllyal küszködők belső szerveiket lassan beborítja egy "összefüggő" zsírréteg, ami jelentősen terheli a szervezetet, és előbb-utóbb jelentkezhetnek a keringési, emésztési, szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség. A túlsúlyos tinédzserek hajlamosak a depresszióra, a stresszre, alacsony az önbizalmuk, ami hatással van a későbbi életükre is. A kövéreknél hamarabb beköszönnek a serdülőkor hormonális változásai, a lányok korábban menstruálhatnak. A testesebb gyerekek 1-2 cm-rel alacsonyabbak, gyakran csúfolják és zaklatják őket, ami árthat a pszichikai fejlődésüknek. A túlsúlyos gyerekek 80 százalékának sohasem sikerül megszabadulnia az obezitással összefüggő problémáktól.

Érzelmi evés: ebből tudhatja, hogy érintett - olvasson tovább!

Így szabadítsa meg a gyereket a túlsúlytól

Ha gyermekünk BMI-indexe alapján már túlsúlyosnak vagy kövérnek számít, el kell kezdeni a kúrát. Jobb kikérni a kezelőorvos vagy egy táplálkozási tanácsadó véleményét, létezik azonban pár alapszabály, amelyeket mindenképpen be kell tartani:

 • Több mozogás – találjunk ki olyan mozgást, amelyet a gyerekkel közösen tudunk végezni, ez jobban motiválja őt.
 • Kevesebbet kell enni – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora és elég! Ezek között nem kell egyfolytában nassolni!
 • Egészségesebb táplálkozás – a gyerek étrendjébe iktassunk be egészséges, kalóriaszegény ételeket, például teljes kiőrlésű lisztből készült tésztákat, pékárut, az édességet cseréljük le szárított gyümölcsre, magvakra! Készítsünk finom, vonzó, egészséges tízórait a gyerekeknek! Ha otthonról visznek enni, kisebb az esélye, hogy napközben egészségtelen ételekkel fogják magukat tömni, és a büfében édességet vesznek.
 • Kevesebb fast food – Ellenőrizzük, gyermekünk elmegy-e ebédre az iskolában, vagy nem szokott-e ebéd helyett fast foodot enni! Próbáljuk kideríteni, nem cseréli-e el a tízóraiját édességekre vagy csipszre! El kell érni, hogy gyermekünk rendszeresen normális ebédet egyen!
 • Kevesebb cukor – az édes üdítőt le kell cserélni tiszta vízre vagy nem édesített gyümölcsös teára, valamint korlátozzuk az édességeket!
 • A választás joga – ne tiltsuk meg gyermekünknek, hogy nézze a kalóriadús ételeket és italokat népszerűsítő reklámokat, hanem inkább tanítsuk meg vele, hogy noha mindez lehet finom, de nem egészséges, sőt kimondottan árthat neki.
 • Legyen beszédtéma az egészség otthon – amikor csak lehet, beszélgessünk gyermekünkkel az egészséges táplálkozásról! Körbe-körbe mondogassuk neki, egyszer majd csak megjegyzi!
 • A radikális diéta nem megoldás – kerüljük a drasztikus fogyókúrát és koplalást! A fejlődésben levő gyermeknek ez árthat, ráadásul így egészségtelen szokásokat sajátíthat el.
 • A jó példa ereje – magunk is táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk sokat! Vigyük el a gyerekeket biciklizni, futni, labdázzunk, sétáljunk, ússzunk együtt! Sokat legyünk a friss levegőn, de otthon is tornásszunk közösen!
 • Kevesebb tévé és okos eszköz – ha gyermekünk túlsúllyal küszködik, ne engedjük, hogy sokat mobilozzon, tévét nézzen, táblagépezzen, számítógépezzen!
 • Stressz nélküli élet – ne terheljük le túlságosan sok szakkörrel és különórával a gyerekeket! A nagyobb mértékű stresszt sokan nassolással, főleg édességekkel ellensúlyozzák.

Fogyni akar? Ezért érdemes karalábét enni - kattintson!

A rossz táplálkozás oka lehet az aranyérnek is

A megnövekedett testsúly sokaknál aranyeres panaszokat is okozhat, mivel a hasűri nyomás állandó jelleggel magasabb a normál mértékűnél. Ez a nyomás a végbél környékén érvényesül leginkább, így egyértelműen hozzájárul a betegség kialakulásához.

Aranyere van? Így zajlik a vizsgálat a proktológusnál

A túlsúlytól tehát nem csak esztétikai okokból érdemes megszabadulni. Már néhány kiló leadása megkönnyebbülés az ízületek számára, de a vérnyomásra és az emésztőrendszerre, az anyagcserére is pozitív hatással van – nem beszélve arról, hogy a fent említett betegségek kialakulásának kockázatát is nagymértékben csökkentjük.

Ha elkerülnek minket a betegségek kellemetlen tünetei, és szívesebben nézünk a tükörbe, a közérzetünk, életminőségünk is sokkal jobb lesz: egy friss kutatás szerint például már 5-8%-nyi fogyás is tartósan hangulatjavító hatású.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához