Ezeket látta már?

Könyörgünk, ne hámozza meg az almát!

Dietetika
2024. szeptember 14. 21:04
alma héj hámoz ne miért

Az alma héja tele van olyan anyagokkal, melyek csökkenthetik bizonyos ráktípusok esélyét.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban közölt kutatás során az almahéj vegyi összetételét vizsgálták meg. Ily módon fedezék fel azokat az anyagokat, melyek három igen gyakori rákos megbetegedés, a máj-, vastagbél-, és melldaganat ellen biztosíthatnak védelmet.

Napi egy alma az orvost távol tartja?

Gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával a daganatos- és szívbetegségek, a cukorbetegség és számos más krónikus betegség kockázata egyaránt csökkenthető.

A kutatók napjainkban is számos vizsgálatot folytatnak annak feltárására, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása miként befolyásolja előnyösen egészségi állapotunkat. Jelen kutatás középpontjában is a főként magvakban, illetve a gyümölcsök, növények héjában található fenolos szerkezetű vegyületek potenciális rákellenes hatása áll.

Mi van az alma héjában?

100 g friss alma megközelítőleg 110-347 mg fenolt tartalmaz. A gyümölcs fogyasztása ezen kívül magas flavonoid tartalma miatt is ajánlott. A flavonoidok antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok, amelyek immunrendszert erősítő, gyulladáscsökkentő, vírusellenes és baktériumellenes, májvédő, összességében egészségvédő hatásúak és akár a rák megelőzésében is szerepet játszhatnak.

A vizsgálat során az almahéj antioxidáns hatása jóval erősebbnek bizonyult, mint az alma húsából vett mintáké. Mindezek alapján érdemes tehát az almát, alapos tisztítás után, héjával együtt, rendszeresen fogyasztanunk, ezáltal gazdagítva szervezetünket számos fontos tápanyaggal, antioxidánsokkal.

Összegezve

  • Az almahéjban található anyagok csökkenthetik bizonyos ráktípusok kialakulásának esélyét.
  • A gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával számos betegség esélye csökkenthető.
  • Az almahéjban található vegyületek potenciális rákellenes hatással rendelkeznek.
  • Az almahéj antioxidáns hatása jóval erősebb, mint az alma húsáé.
Ezért érdemes almát enni magas vérnyomás esetén
Ez a cikk is érdekelheti

Ezért érdemes almát enni magas vérnyomás esetén



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# daganat # rák # alma # antioxidáns # almahéj # gyulladáscsökkentő # táplálkozás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés