Ezeket látta már?

Az alma 6 egészségügyi előnye

Dietetika
2025. május 27. 10:34
miért egészséges alma

Az alma igazi életmódszövetséges: védi a szívet, segíti az emésztést, támogatja a lelki jóllétet, és még a bőrt is fiatalon tartja.

Valószínűleg Ön is hallotta már a klasszikus mondást: „Naponta egy alma az orvost távol tartja.” Ma már tudományos kutatások sora erősíti meg, hogy ebben a közmondásban jóval több igazság rejlik, mint gondolnánk. Az alma ugyanis nem csupán frissítő, ropogós gyümölcs, hanem egy komplex természetes „gyógyszer”, amely számos szervrendszer működésére jótékonyan hat – a szívtől az agyon át egészen a bőréig.

A szív hálás lesz érte

Az alma rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatával. Ennek hátterében főként az áll, hogy az alma héjában található flavonoidok – például a kvercetin – gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak, így védik az ereket és segítenek mérsékelni a vérnyomást is. Egy friss kutatás szerint azok a felnőttek, akik hetente legalább háromszor fogyasztanak almát, 39%-kal kisebb valószínűséggel halnak meg idő előtt, különösen, ha magas vérnyomással élnek.

Tisztább gondolatok, jobb hangulat

Az alma nemcsak a testét, hanem a mentális jóllétét is támogathatja. A benne található antioxidánsok segíthetnek megvédeni az agyat az oxidatív stressztől és az enyhe gyulladásos folyamatoktól, melyek hozzájárulhatnak a depresszió, illetve a kognitív hanyatlás kialakulásához. Egy amerikai kutatás szerint a gyümölcsök rendszeres fogyasztása csökkentheti az időskori depresszió kockázatát – és az alma ebben kiemelt szereplő.

Stabil vércukorszint – természetesen

Sokan nem is gondolnák, hogy az alma a cukorbetegek egyik legjobb barátja lehet. Ennek oka az oldható rostokban, elsősorban a pektinben rejlik, ami lassítja a cukor felszívódását és segít megelőzni a vércukorszint hirtelen kiugrásait. Egy nagyléptékű vizsgálat alapján azok, akik rendszeresen ettek almát, 28%-kal kisebb eséllyel alakítottak ki 2-es típusú cukorbetegséget.

Emésztés, immunrendszer és egyensúly

Az alma nemcsak a bélműködést javítja, de közvetve az immunrendszert is támogatja. A benne található prebiotikus rostok táplálják a jótékony bélbaktériumokat, így támogatva a bélflóra egyensúlyát. Ez különösen fontos manapság, amikor az emésztőrendszer egészsége egyre inkább az általános egészségi állapot egyik mércéjévé válik.

A bőr és a test fiatalon tartása

Ha Ön a bőr egészségére is figyel, az alma akkor is jó választás. A gyümölcs C-vitamin-tartalma támogatja a kollagéntermelést, antioxidánsai pedig védik a bőrt az UV-sugárzás és a környezeti szennyezés káros hatásaitól. A legfrissebb kutatások szerint az alma hozzájárulhat a bőr hidratáltságához és rugalmasságához, lassítva az öregedés jeleit.

Segíthet a fogyásban – és nem is kicsit

Egy étkezés előtti alma nem csupán finom, de éhségcsökkentő hatású is. Rosttartalmának és magas víztartalmának köszönhetően növeli a jóllakottságérzést, így kevesebbet kívánunk enni. Ez hosszú távon előnyös lehet azok számára, akik szeretnének testsúlyt csökkenteni vagy egyszerűen megtartani a jelenlegi formájukat.

Rejtett plusz: a rákmegelőző és csontvédő hatások

Egyes tanulmányok szerint az alma fogyasztása szerepet játszhat a rák megelőzésében is. A kvercetin és egyéb polifenolok segíthetnek meggátolni a sejtkárosodásért felelős folyamatokat, ezzel csökkentve bizonyos daganatok kialakulásának esélyét. Emellett az alma káliumtartalma és gyulladáscsökkentő összetevői a csontok egészségéhez is hozzájárulhatnak – főleg a változókor utáni időszakban.

Melyik almát válassza?

A sötétebb héjú fajták – például a Red Delicious – több antioxidánst tartalmazhatnak, míg a Granny Smith cukorban szegényebb, a Gala pedig különösen rostgazdag. De a legjobb választás mindig az, amit szívesen fogyaszt. Fontos, hogy az alma lehetőleg héjastul kerüljön a tányérra – ott rejlik benne a legtöbb jótékony hatóanyag.

Alma tápanyagtartalma (100 g-ra vetítve)

Kalória52 kcal
Szénhidrát13,8 g
Cukor10,4 g
Rost2,4 g
Fehérje0,3 g
Zsír0,2 g
C-vitamin4,6 mg (kb. 5% a napi ajánlott bevitelből)
Kálium107 mg

Egy kis óvatosság nem árt

Bár az alma a legtöbb ember számára biztonságos és egészséges, néhány dologra érdemes odafigyelni. Az alma magja például cianogén vegyületeket tartalmaz, ezért nem ajánlott rendszeresen lenyelni. Bizonyos gyógyszerek – például a fexofenadin (Allegra) – felszívódását az almalé csökkentheti, így érdemes egyeztetni orvosával, ha ilyen készítményt szed.

Ezért érdemes almát enni magas vérnyomás esetén
Kapcsolódó cikk

Ezért érdemes almát enni magas vérnyomás esetén

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Healthline
# alma # gyulladáscsökkentő # antioxidáns # Életmód # Természetes gyógymódok

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés