Koffeinfüggés - és genetika

Dietetika
2011. április 07. 10:52
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

A koffeinfüggéshez génjeink is hozzájárulhatnak! Két gén adott változatainak jelenlétében több koffeintartalmú italt iszunk - állapították meg amerikai kutatók. A CYP1A2 gén a koffein szervezetben történő lebontásában játszik szerepet, míg az AHR gén az előbbi aktivitását szabályozza. Mint a kutatók megállapították: akik vagy az egyik, vagy a másik génből a nagyobb koffeinfogyasztást "támogató" változatot hordozták, átlagosan napi 40 milligramm többletkoffeint vettek magukhoz azokhoz képest, akik mindkettőből a másik génváltozattal éltek.

A PLoS Genetics című szakfolyóirat áprilisi számában közzétett elemzéshez öt korábbi tanulmány adatait tekintették át, melyekbe összesen 47 ezer, európai felmenővel bíró amerikait vontak be.

Koffeinfüggés - és genetika

Koffeinfüggés - és genetika

Forrás: Medipress


Az eredeti tanulmányok 1984 és 2001 között készültek és a genetikai adatok mellett a kávé, tea, kóla és csokoládé fogyasztására vonatkozó információkat is tartalmaztak. A Neil Caporaso által vezetett kutatócsoport két gént hozott kapcsolatba a világ legelterjedtebb élénkítőszerének fogyasztásával. A kérdéses gének a CYP1A2 és az AHR jelölést viselik.

A metaelemzésben a bostoni Harvard Egyetem közegészségügyi kara, a Brigham and Women's Hospital, valamint az Észak-Karolinai Egyetem kutató vettek részt.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# általános egészségügyi téma# diéta# Életmód

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk