Mennyit ér a tápértéktáblázat?
Az Amerikai Egyesült Államokban minden élelmiszeren kötelező feltüntetni (és hazánkban is elterjedőben van), hogy kalóriából illetve bizonyos tápanyagokból mennyit tartalmaz a termék.
Mennyit ér a tápértéktáblázat?
Az Amerikai Egyesült Államokban minden élelmiszeren kötelező feltüntetni (és hazánkban is elterjedőben van), hogy kalóriából illetve bizonyos tápanyagokból mennyit tartalmaz a termék. A Vanderbilt Egyetem Orvostudományi Karának kutatói szerint azonban az emberek egy jelentős része nem érti pontosan, mit is jelent ez a táblázat.
A kutatók 200 főt vontak be a vizsgálatba, akik a társadalom minden rétegét képviselték. A résztvevők 40 százaléka olyan krónikus betegségben szenvedett (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás), ahol fontos lehet a megfelelő táplálkozás, míg 23 százalék kifejezetten speciális diétás tervet követett. A vizsgálat előtt mindenki azt állította, hogy jól értik a tápanyagtáblázatokat. Dietetikusok, háziorvosok és műveltségben járatos szakemberek segítségével összeállítottak számukra egy kérdőívet, amelyen a tápanyagtáblázat alapján tettek fel kérdéseket. Az első csoportban a táblázat alapján (amely általában 100 grammra adja meg az értéket) ki kellett számolni a teljes termékre vonatkozó értéket, míg a második kérdéscsoportban össze kellett hasonlítani két árucikket, és kiválasztani a kisebb kalóriatartalmút.
A kérdőívet teljesen hibátlanul csak 69 százalék oldotta meg. Ennél jelentősen rosszabb volt a helyes válaszok aránya egy-egy kérdésre, például fél liter üdítő energiatartalmát csak 32 százalék tudta helyesen megadni (az italt nagyobb üvegben forgalmazzák). Csak 22 százalék tudta meghatározni egy szelet kenyér szénhidrát-tartalmát, és alig volt jobb az arány ugyanerre a kérdésre egy adag spagettinél (23%). A hibák oka többek között az volt, hogy az alanyok nem tudták meghatározni az adag pontos mértékét, rossz adattal számoltak (pl. fehérjetartalommal cukor helyett) és persze gyakori volt a számolási hiba is. "Úgy tűnik, hogy sokaknak problémát okoz a tápanyagtáblázatok pontos értelmezése, különösen az alacsony műveltségűek és a rossz számolók körében" - mondta Dr. Russel L. Rothmann, a kutatás vezetője. "Aki nem érti a táblázatot, annak komoly gondot jelenthet, hogy megfelelő diétát állítson össze magának. A háziorvosoknak nagyobb figyelmet kell fordítani a címkék elmagyarázására, illetve érthetőbb táblázatokat kellene tervezni" - tette hozzá.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!