Ezeket látta már?

Tapasztalt háziasszonyok sem mind tudják: cukor helyett ezt tegye a paradicsomszószba, ha túl savas lett

Dietetika
2024. augusztus 06. 16:49
savas paradicsomszósz cukor helyett

A paradicsomszósz savasságán csak ront a cukor, ellenben az egyik zöldségünk remekül semlegesíti a savakat úgy, hogy még az ízeket is kiemeli.

A gyomorégésnek nevezett tünetek kiváltó oka, hogy a gyomorból (a gyomrot záró izomgyűrű gyengesége miatt) gyomorsav szivárog vissza a nyelőcsőbe. Aki tapasztalt már gyomorégést, jól tudja, milyen fájdalmas és kellemetlen, amikor az nyelőcsövet kaparják, marják a savak. Amíg a gyomor belső falát borító nyálkahártya ellenáll a savas folyadéknak, a nyelőcső sokkal érzékenyebb nyálkahártyájában már kárt tesz a maró hatású gyomorsav, ez pedig nagyon kellemetlen, csípő, szúrós érzést, szájszagot, olykor mellkasi fájdalmat is okozhat.

A gyakori és hosszú ideig fennálló gyomorégés ront az életminőségen, és folyamatos diszkomfort érzést okoz.

A paradicsomos ételek sokaknál okoz gyomorpanaszokat

Mégis, sokan annyira szeretik ezeket a paradicsomos ételeket, szószokat, hogy nem tudnak ellenállni, és jól megcukrozzák a paradicsomszószt, abban bízva, hogy ettől kevésbé lesz savas, illetve savat okozó. A rossz hír, hogy a cukor nem igazán jó megoldás erre a célra. Jóllehet a cukor önmagában semleges kémhatású, az elfogyasztása mégis a savtermelődést serketni. A sok cukor pedig befolyásolja a paradicsom természetes ízét, és nem is tesz jót az egészségünknek.

Egy olasz hobi szakács, Alessio Pasini a cukorozás helyett egy sokkal egyszerűbb, régi megoldást hozott a konyhájából a problémára. Tipikusan olyan apróságról van szó, amit nem is értünk, miért fejeltettünk el eddig. Alessio közösségi oldalán is sokan a homlokukra csaptak, amikor meghallották, hiszen ez az alapanyag az eredeti olasz konyha természetes része, egykoron szinte kötelező összetevője volt minden paradicsomos fogásnak.

Erre képes az édes-zamatos sárgarépa

Ki hitte volna, de a sárgarépa anélkül ízesíti meg a szószt, hogy megváltoztatná a paradicsom saját ízvilágát. A zöldség magába szívja a paradicsom savasságát, és sokkal kellemesebbé, könnyedebbé válik tőle a paradicsomszósz. Aki pedig nem szereti a répaszeleteket kerülgetni az elkészült mártásában, paradicsomszószában, az a főzés után ki is veheti belőle - addigra a zöldség már elvégzete a dolgát úgy is mint mint természetes savsemlegesítő, és úgy is, mint ízfokozó.

A savas ízvilág gondja megoldódott tehát ezzel a konyhai trükkel, de ettől még a paradicsom nem lesz zöld listás annak, akinek problámái vannak a gyomorsavával, vagy refluxos.

Miért okoz sok savat a paradicsom?

1. Magas savtartalom: a paradicsomok természetes módon savasak, ez a savtartalom pedig irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját. Az érzékenyebb emésztőrendszerrel rendelkezőknél a magas savtartalom gyomorégést, gyomorfájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket okozhat.

2. Gyulladáskeltő hatás: egyeseknél a paradicsomban található likopin vegyület reakciót válthat ki, ami gyulladást okozhat a gyomor-bélrendszerben, fokozva a gyomorpanaszokat.

3. Allergiás reakció: aki a paradicsomra allergiás, annál a paradicsomos étel nem kívánt módon mozgósíthatja, aktivizálhatja az immunrendszert, olyan tüneteket okozva, mint a kiütések, az émelygés, a hasmenés vagy a gyomorproblémák.

4. Fruktózintolerancia vagy érzékenység: paradicsomok cukortartalma fruktózt is tartalmazhat. Aki fruktózintoleranciában vagy fruktóz érzékenységben szenved (a fruktóz feldolgozásáért felelős enzim hiánya, elégtelensége miatt), az a paradicsomok fogyasztása után gyakran tapasztalhat puffadást, hasi fájdalmat és más emésztési zavarokat.

Milyen savtermelő ételek okozhatnak még gyomorpanaszokat?

Az erős, fűszeres ételek, a koffein és a mentol is képes elernyeszteni a gyomor záróizmot, ezáltal elősegítik a savas gyomortartalom visszaáramlását. A paradicsom, a citrusfélék és a szénsavas üdítők rendszerint a gyomorsav termelése révén súlyosbítják a tüneteket.

  •  zsíros, az édes és a fűszeres ételek
  •  folyadékok közül – a kólán túl – a szénsavas víz és a limonádé 
  • sült krumpli, krokett
  • hagyma, a paprika, savanyú káposzta
  •  málna, grapefruit, narancs, mandarin
  • különféle édességek, különösen a csokoládé 

Mindenkinek egyedi az emésztőrendszerének reakciója, ezért egyes emberek nem tapasztalnak problémát a paradicsomos ételekkel, mások viszont fokozott gyomorpanaszokat észlelnek. Ha rendszeresen tapasztal gyomorpanaszokat a paradicsom fogyasztása után, érdemes konzultálni orvosával, hogy megállapítsa, mi okozhatja ezeket a tüneteket és hogy mit lehet tenni ellene.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyomorégés és reflux esetén ezeket az ételeket mindenképp kerülje!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# paradicsomszósz # gyomorsav # savas # likopin # reflux # cukor # étel # ital # paradicsom

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés