Ezeket látta már?

Nem jó ötlet sült húst enni? Egy új kutatás szerint növelheti a rák kockázatát

Dietetika
2023. június 29. 08:54
sütés, rák, dahanat, hús

Könnyen meglehet, hogy felfedeztek egy újabb meglepő és potenciálisan fontos okot, amiért a magas hőmérsékleten főzött-sütött ételek, például a vörös húsok fogyasztása növeli a rák kockázatát.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a vegán étrendről egy új kutatás kapcsán:

" Genetikai alátámasztást is nyerhet a vegán étrend? Egy új kutatás szerint a húsokban lévő állati örökítőanyag (DNS) károsodásai növelik a sejttenyészetekban és az egerekben megfigyelt genetikai hibák előfordulását, ami elvileg összefügghet hosszabb távon a fokozottabb rákkockázattal.

Könnyen meglehet, hogy felfedeztek egy újabb meglepő és potenciálisan fontos okot, amiért a magas hőmérsékleten főzött-sütött ételek, például a vörös húsok fogyasztása növeli a rák kockázatát. Az állítólagos tettes: az ételben lévő állati örökítőanyag (DNS), amely károsodik a konyhai folyamatok során.

Sokan nincsenek tudatában annak, hogy az élelmiszerek – hús, hal, gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, gombák – tartalmazzák a kiinduló élőlények DNS-ét. A DNS ugyanis nem jelenik meg a tápérték-címkéken úgy, mint a fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok. Az elfogyasztott DNS mennyisége azonban nem elhanyagolható. Például egy nagyjából 500 grammos marhahússzelet több mint egy gramm szarvasmarha DNS-t tartalmaz, ami arra utal, hogy a potenciálisan hőkárosodott DNS-nek való kitettség sem elhanyagolható.

Most a Stanford Egyetem kutatói és a National Institute of Standards and Technology (NIST), a Marylandi Egyetem, valamint a Colorado State University munkatársai által készített tanulmány feltárja, hogy a hőkárosodott DNS darabkái az emésztés során felszívódnak és beépülhetnek a fogyasztó DNS-ébe. Ez közvetlenül károsíthaja a fogyasztó DNS-ét, potenciálisan genetikai mutációkat váltva ki, amelyek végül rákhoz és más betegségekhez vezethetnek.

Bár még túl korai lenne azt állítani, hogy ez embereknél is előfordul– a tanulmány csak sejttenyészetekben és élő egerekben vizsgálta a hőkárosodott DNS-komponensek felvételét, amelyekben DNS-sérüléseket figyelt meg –, az eredmények, ha emberben is beigazolódnak, jelentős hatással lehetnek az egyéni táplálkozási döntésekre és a közegészségügyre.

A kutatók az ételeket – konkrétan darált marhahúst, darált sertéshúst és burgonyát – 100 Celsius-fokon 15 perces forralással, vagy 220 C-on 20 perces sütéssel készítték el.

A Stanford kutatói ezután DNS-t vontak ki ezekből az élelmiszerekből, és elküldték a mintákat a NIST munkatársainak.

A NIST kutatócsapat kimutatta, hogy mindhárom élelmiszer DNS-károsodást mutatott főzés és sütés során, a magasabb hőmérséklet pedig szinte minden esetben növelte a DNS-károsodást. Már a forralás, a viszonylag alacsony főzési hőmérséklet is DNS-károsodást eredményezett. Más érdekes eredmények is megjelentek – például a burgonya ismeretlen okokból kevesebb DNS-károsodást szenvedett magasabb hőmérsékleten, mint a hús.

A két leggyakoribb károsodást egy citozin nevű alkotóvegyület szenvedte el, amely kémiailag egy rokon vegyületté, úgynevezett uracillá, illetve oxigén beépülésével egy másik vegyületé, guaninná alakult át. Mindkét típusú DNS-károsodás génkárosító hatású.

Ezután a kivont, károsodott DNS-darabokat tartalmazó nagy töménységű oldatokat sejttenyészetekhez adták, továbbá egereket itattak velük. Összességében a sejtek jelentős DNS-károsodást mutattak, ami a hő által károsított külső DNS-darabkák felvételéből fakadt. Ami az egereket illeti, a DNS-károsodások legfőképpen a vékonybelet bélelő sejtekben jelentek meg, ami logikus, mert az élelmiszerek emésztésének jelentős része itt zajlik.

A kutatás egyik jövőbeli iránya az élelmiszerek szélesebb választékának tesztelése, követve azt az elképzelést, hogy a magas DNS-tartalmú élelmiszerek, például az állati eredetű termékek, nagyobb potenciális genetikai veszélyt jelenthetnek, mint az alacsony DNS-tartalmú táplálékok, például a burgonya. és más növények. A kutatók olyan főzési módszerek vizsgálatát is tervezik, amelyek különböző ételek elkészítését szimulálják – például 20 percnél tovább főznek.

Fontos, hogy a kutatást ki kell terjeszteni a hő által károsított DNS hosszú távú, alacsonyabb dózisaira, amelyek évtizedes fogyasztás után várhatók a tipikus emberi étrendben, szemben a mostani vizsgálatában alkalmazott magas dózisokkal."

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas koleszterin: ekkor van szükség gyógyszerre a szakorvos szerint



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# vegán # vegetáriánus # táplálkozás # étkezés # növényi alapú

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés