Ezeket látta már?

6 okos konyhai tipp az egészséges és finom ételek készítéséhez

Táplálkozás
2024. november 29. 17:54
konyha egészséges étkezés táplálkozás főzés

A magyar konyha gazdag alapanyagai tökéletes választások a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

De vajon hogyan érhetjük el a legfinomabb és legéletbevágóbb étkezéseket anélkül, hogy egészségtelen zsiradékokkal, felesleges kalóriákkal terhelnénk a tányérunkat? Íme néhány okos főzési tipp, amellyel kihozhatjuk a legtöbbet az étkezéseinkből!

1. Használjunk friss alapanyagokat és tisztítsuk meg őket alaposan!

A főzés alapja a friss alapanyag. A zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket mindenképp alaposan mossuk meg, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy biztosak legyünk abban, hogy étkezésünk nemcsak finom, hanem tiszta is.

2. Gőzölés és párolás – a vitaminok megőrzésének titka

A zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket (például kölest, hajdinát, kuszkuszt) és húsokat főzhetjük vízben, illetve zöldség-, hús- vagy halalaplében. A gőzölés (amikor az alapanyag a forró víz felett, egy gőzölő edényben helyezkedik el) segít megőrizni a zöldségek vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Gőzben többféle zöldséget is főzhetünk, például brokkolit, sárgarépát vagy akár spárgát is.

3. Zsírtakarékos sütési technikák – így készíthetjük el a legfinomabb sült ételeket!

A túlzott zsiradék használatát elkerülhetjük, ha a rántott ételeket a sütőben készítjük el, kevés olajjal, vagy zsiradék nélkül. A sütőpapír vagy a tepsibe való sütés segít abban, hogy az étel ropogós legyen, de ne legyen túlságosan zsíros. A grillezés szintén egy nagyszerű zsírtalanító módszer!

4. Hogyan sűrítsük az ételeinket anélkül, hogy extra zsírt adnánk hozzá?

A hagyományos rántás helyett próbáljuk ki a zsírtalanított változatot: pirítsuk a lisztet zsiradék nélkül, vagy alkalmazzunk csökkentett zsírtartalmú alapanyagokat, például kefirt, joghurtot vagy sovány tejfölt habaráskor.

5. Aromás főzés – ízesítés só nélkül

A változatos ízek eléréséhez nem szükséges túlzott sóhasználat. A citromos halak, fahéjas rizs vagy gyümölcslevesek mind ínycsiklandó alternatívát kínálnak a só helyett. Bátran kísérletezhetünk levendulával, kakukkfűvel, vagy akár gyümölcsökkel, hogy új, izgalmas ízeket adjunk az étkezéseinkhez.

6. Kevesebb zsír és cukor a desszertekben is

Alacsonyabb zsír- és cukortartalmú desszertet készíthetünk többek között kevert tészta felhasználásával (palacsinta, muffin, stb.)

+1 tipp

A rágás megőrzi fogaink egészségét. Ne főzzük túl puhára a zöldségeket, készítsük salátákat, amelyekhez a főzést igénylő zöldségeket éppen csak blansírozzuk meg (a forrásban lévő vízbe pár percre dobjuk a zöldséget).

Miért lehet gond a vegán étrend?
Cikkajánló

Miért lehet gond a vegán étrend?



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MDOSZ, Táplálkozási Akadémia
# konyha # főzés # táplálkozás # egészséges # ételek # étkezés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés