Ezeket látta már?

Hogyan csökkentheti a rák kockázatát egy extra pohár tej?

Táplálkozás
2025. január 10. 19:24
Hogyan csökkentheti a rák kockázatát egy extra pohár tej?

A tej és más kalciumban gazdag élelmiszerek valóban segíthetnek csökkenteni a vastagbélrák kockázatát? Egy új tanulmány szerint van összefüggés a kalciumban gazdag ételek és italok fogyasztása és a vastagbélrák kockázatának csökkenése közt.

A vastagbélrák a világ egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése, évente közel 1,9 millió diagnosztizált esettel (2022-es adat). Egy új kutatás azonban arra mutatott rá, hogy a kalciumban gazdag ételek és italok, például a tej, jelentősen csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi 300 mg plusz kalcium bevitele akár 17%-kal is mérsékelheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Mit mondanak a kutatások?

A kutatók több mint 542 000 nő táplálkozási szokásait elemezték a Million Women Study adatai alapján, amelyek átlagosan 16 évnyi orvosi adatot tartalmaztak. A vizsgálat során 97 élelmiszer és tápanyag kapcsolatát vizsgálták a vastagbélrák kockázatával.

Kalciumban gazdag ételek hatása:

  • Tej: egy pohár tej (kb. 300 mg kalcium) napi fogyasztása 17%-kal csökkentette a vastagbélrák kockázatát.
  • Joghurt, riboflavin, magnézium, foszfor, kálium: ezek az összetevők szintén hozzájárultak a kockázat csökkentéséhez.

Alkohol, vörös hús és feldolgozott ételek kockázata

A kutatás nemcsak a kalcium pozitív hatását hangsúlyozta, hanem további bizonyítékot szolgáltatott az olyan tényezők káros hatásaira is, mint az alkohol és a vörös, illetve feldolgozott húsok fogyasztása.

  • Alkohol: napi 20 gramm alkohol, ami körülbelül egy nagy pohár bornak felel meg, 15%-kal növelte a vastagbélrák kockázatát.
  • Vörös és feldolgozott húsok: további 30 gramm napi fogyasztásuk 8%-kal emelte a rák kialakulásának esélyét.

Egészséges életmód és vastagbélrák-megelőzés

Lisa Wilde, a Bowel Cancer UK kutatási és külső kapcsolatokért felelős igazgatója szerint a vastagbélrák esetek fele megelőzhető lenne egészségesebb életmóddal. Az alábbi változtatások segíthetnek a kockázat csökkentésében:

1. Növényi alapú étrend:

  • Teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.
  • Törekedni kell napi fél kilogramm zöldség és gyümölcs bevitelére.

2. Vörös hús és feldolgozott ételek korlátozása:

Vörös hús napi adagját 50 gramm alá kell csökkenteni, előnyben részesítve a halat és a szárnyasokat.

3. Egészséges testsúly fenntartása:

Az elhízás növeli a vastagbélrák kockázatát, így a rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott étrend kulcsfontosságú.

4. Alkohol- és dohányzásmentes életmód:

Az alkohol és a dohányzás egyaránt növeli a rákos megbetegedések kockázatát.

5. Szűrővizsgálatok:

Az időben elvégzett szűrővizsgálatok segítenek a rák korai felismerésében, amikor a legnagyobb az esély a sikeres kezelésre.

Kalcium: nem csak tejtermékekből pótolható

Azok számára, akik laktózérzékenyek, vagy nem fogyasztanak tejtermékeket, szintén számos alternatív lehetőség áll rendelkezésre a kalcium pótlására:

  • Zöld leveles zöldségek: spenót, kelkáposzta, mángold, amarántlevelek.
  • Dúsított élelmiszerek: kalciummal dúsított növényi tejek, például mandulatej, szójatej.
  • Hüvelyesek és magvak: tofu, tahini, mandula.
  • Halak: szardínia és lazac (főként a szálkák fogyasztásával).

A kutatás jelentősége

Dr. Keren Papier, a tanulmány vezető szerzője és a brit Oxfordi Egyetem táplálkozástudományi epidemiológusa kiemelte: „Ez a legátfogóbb egyedi tanulmány, amely a táplálkozás és a vastagbélrák kapcsolatát vizsgálja, különös tekintettel a kalcium szerepére.”

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy bár a kalcium fontos szerepet játszhat a kockázat csökkentésében, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy jobban megértsük az egyes tápanyagok és életmódbeli tényezők pontos hatásmechanizmusát.

Ezek az eredmények újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a táplálkozás és az életmód alapvető szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében, miközben hangsúlyozzák a genetikai tényezők fontosságát is a hosszú távú egészség szempontjából.

Vastagbélrák: ezek a korai stádium leggyakoribb tünetei
Kapcsolódó cikk

Vastagbélrák: ezek a korai stádium leggyakoribb tünetei



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Források:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# rák # tumor # daganatos betegség # Életmód # vastagbélrák # kalcium

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés