Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ha antibiotikum-kúra, akkor probiotikum pótlás! De milyet, mikor és miért?

Az probiotikumok az antibiotikum szedése alatt is támogatják az immunrendszert és megvédik a bélflórát a kórokozó mikroorganizmusoktól /Fotó: Getty Images

Antibiotikum-kúra alatt a bélflóra egészségének megőrzése érdekében probiotikus készítmények szedése vagy probiotikumokban gazdag ételek fogyasztása javasolt. A kúra alatt azonban sok kényelmetlenséget okozhat, hogy általában az antibiotikumos és probiotikus készítményeket nem vehetjük be egyazon időben és azt sem tudjuk pontosan, mennyi hasznos baktériumokkal teli ételt fogyasszunk. Szerencsére már létezik kényelmes megoldás a helyzetre. Cikkünkből kiderül, miért olyan fontos a probiotikum az antibiotikum mellé, és az is, mivel és hogyan védhetjük meg egyszerűen bélflóránkat.

Hogyan pusztít az antibiotikum?

Az antibiotikum képes meggátolni a kórokozó baktériumok szaporodását, mikor bakteriális fertőzések megelőzésére vagy kezelésére van szükség, de nem válogat. Ugyanúgy elpusztítja a jótékony hatású, normál bélflórát alkotó baktériumokat is a szervezetünkben. A mikrobák számának és változatosságának csökkenésével pedig létrejöhet a diszbiózis, vagyis az az állapot, mikor a bélflóra kiegyensúlyozatlanná válik. Ennek következtében pedig kialakulhat hasmenés, és hosszú távon gyomorbélhurut, cukorbetegség, allergia, Crohn-betegség vagy akár depresszió is. Ez azonban elkerülhető, ha pótoljuk a szervezetünk számára létfontosságú baktériumokat és mikroorganizmusokat.

Ezért kell megőriznünk a bélflóra egészségét

A kellő arányú és változatú baktériumok, vírusok és gombák sokasága által alkotott bélflóra rendkívül fontos feladatokat lát el a szervezetünkben. Segít az emésztésben, megvéd a kórokozóktól és az immunvédelmet is erősíti. Mivel a bélflóra, vagy más néven mikrobiota összetételére életmódunk is hatással van, az antibiotikum mellett a stressz, az alkoholfogyasztás, egyes gyógyszerek, diéta, a környezet radikális változása vagy a dohányzás is felboríthatják egészséges összetételét. Szerencsére több lehetőségünk is van arra, hogy pozitívan befolyásoljuk felépítését, így például a magas rost és alacsony zsír illetve szénhidrát tartalmú étkezéssel vagy probiotikumok alkalmazásával.

Tegyük egyszerűbbé a probiotikum szedését!

A probiotikumok az antibiotikum-kúra alatt is képesek támogatni az immunrendszert. Vitamint és energiát vonnak ki a táplálékból és megvédik a bélflórát a kórokozó mikroorganizmusoktól. Megtalálhatók joghurtokban, kefirben, sajtokban, kovászos kenyérben és a savanyú káposztában is, de különböző étrend-kiegészítőkből vagy gyógyszerekből is hozzájuthatunk. Az utóbbiak közül az egyik probiotikum forrás az Enterol, hisz a benne lévő élesztőgomba nem érzékeny az antibiotikumokra. Így nem szükséges órákat várnunk az antibiotikum után, hanem azzal egy időben is bevehetjük. Ezzel nyújt kényelmes, hatékony és megbízható kiegészítést, mialatt védi és regenerálja a bélflórát.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Hatóanyag: Saccharomyces Boulardii CNCM-I-745

Forgalmazza: Magna Pharm Hungray Kft.

Budapest, 1142 Gizella út 42-44.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához