Koronavírus: ezért alakulhat ki a fiataloknál is súlyos Covid

#koronavírus #túlsúly #súlyos covid #elhízás
2021.04.30.

Az elhízás sokkal többet nyom a latba a Covid megbetegedés során a fiataloknál, mint az idősebb korosztályban.

Az, hogy kinél lesz súlyos a koronavírus fertőzés, sok tényező befolyásolja, az egyik ilyen a túlsúly. A BMI, azaz a testtömegindex is erősen befolyásolja: az ideális érték 18,5 és 25 között van, ez alatt soványságról beszélünk, míg 25 és 30 között túlsúlyról, 30 fölött pedig elhízásról.

A koronavírus okozta betegség során a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek között is sok a túlsúlyos, és egy tanulmány szerint akiknek a testtömeg indexe a legmagasabb fokozatú (40-es érték fölötti) elhízásra mutatott, 92 százalékkal nagyobb eséllyel haltak bele a covid szövődményeibe, mint a normál testsúlyú betegek. - írja a Quibit.

Az Oxfordi Egyetem kutatói most 7 millió 20 év fölötti angol állampolgár egészségügyi leleteit vizsgálták, és arra jutottak, hogy a 23-as testtömegindex-érték körülieknek volt a legalacsonyabb kockázatuk a súlyos betegség kialakulására, és efölött szinte lineárisan emelkedtek a testsúllyal együtt a kockázati értékek: egy BMI-egységgel 5 százalékkal nőtt a kórházba kerülés, 10 százalékkal az intenzívre kerülés és 4 százalékkal a halálozás kockázata. A 23-as érték alatt ugyanúgy egyenletes volt a kockázatok növekedése, ami a kutatók szerint a sovány testalkatúak törékenysége, gyengébb immunrendszere miatt lehetett.

Olvassa el ezt is!

A túlsúly a 20 és 39 év közöttiek körében befolyásolta leginkább a súlyos betegség kialakulásának kockázatát, 60 év fölött már a testtömeg számított a legkevésbé. A kórházba kerülés esélyét 9, a halálozásét 17 százalékkal növelte a túlsúly ebben a korcsoportban.

Forrás: EgészségKalauz