Ezeket látta már?

Így szedik a gyógyszereket a magyarok

gyógyszerszedés, magyarország, gyógyszer

A kutatás célja az volt, hogy feltérképezzék a magyarok gyógyszerszedési szokásait és igazolják egy tájékoztató kiadvány szükségességét a helyes gyógyszeralkalmazás szabályairól.

A 2019-es grandEXPO fókuszában ezúttal is az egészségkultúra-fejlesztés áll – különös tekintettel az adherenciára, azaz a terápia hűségre. Ezt helyezte a középpontba az esemény keretében április 26-án délelőtt megrendezett szakmai kerekasztal-beszélgetés is, ahol jeles szakmabeliek vitatták meg a beteg-együttműködés, valamint a terápiás hűség fejlesztésének aktuális kérdéseit, lehetőségeit. 

Gyógyszerszedési szokások

A Hungaropharma gondozásában immár negyedik alkalommal rendezik meg az ország vezető gyógyszerészeti szakkiállítását, a grandEXPO-t. A rendezvényre csaknem 790 közforgalmú és intézeti gyógyszertárból 1260 gyógyszerész regisztrált. Jelen lesznek a vezető gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz, valamint étrend-kiegészítő gyártók és forgalmazók vezető munkatársai is. A gyógyszerszakmai előadások mellett teret kapnak a kommunikációt, beteg-gyógyszerész kapcsolatot erősítő, valamint a vállalkozásokat fejlesztő előadások, tréningek is.

A kétnapos grandEXPO középpontjában az a szakmapolitikai kerekasztal-beszélgetés áll, melyen a „Gyógyszereim 5xM adherencia program” tapasztalatait és tanulságait osztották meg egymással a résztvevők*. A program, a Hungaropharma és együttműködő partnerei (Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Semmelweis Egyetem) által 2017-ben elindított Mérföldkő sorozat része, amelyet azzal a céllal indított el a vállalat, hogy olyan, a hétköznapokban jól használható, hatékony eszközt adjon a gyógyszerészek és a gyógyszertárba betérők kezébe, amely erősíti a beteg-gyógyszerész együttműködést, s támogatja a terápia sikere érdekében a beteg-együttműködést. 

A 2018 ősze és 2019 tavasza között futó pilot program a beteg–a gyógyszerészet és gyógyszerész-tudomány–gyógyszertárak háromszögben vizsgálta a terápiás hűség hazai helyzetét, egy betegtájékoztató kiadvány és egy felmérés segítségével. A kutatás célja az volt, hogy feltérképezzék a magyarok gyógyszerszedési szokásait és igazolják egy tájékoztató kiadvány szükségességét a helyes gyógyszeralkalmazás szabályairól. A felmérés során országszerte szemléletes, saját fejlesztésű, anonim kérdőíveken kérdezték a pilot projektben résztvevő Alma, Gyöngy és független gyógyszertárak látogatóit.

A kutatás eredményei

A kutatás eredményei értékes tanulságokat mutatnak a hazai lakosság gyógyszerismerete és adherenciához való hozzáállása kapcsán. A megkérdezettek 60%-a nyilatkozott úgy, hogy több mint öt, vagy annál több gyógyszert szed egyidejűleg. Az eredmények szerint a kérdőív a kutatásban résztvevők több mint 90%-át segítette abban, hogy magabiztosabban tegye fel kérdéseit gyógyszerei kiváltásakor és megvásárlásakor a patikában. Emellett a válaszadók 90%-a mondta azt, hogy a kiadvány elolvasása óta nagyobb figyelmet szentel a gyógyszerei szedésével kapcsolatos tudnivalóknak. Fontos eredmény, hogy a kiadvány a megkérdezettek majd felét segítette abban, hogy célirányosan változtathasson eddigi, esetleg helytelen gyógyszerszedési szokásain.

Muszáj vízzel bevenni a gyógyszereket? Kattintson tovább a válaszhoz!

„Ez a kutatás egy jelentős lépés a beteg-együttműködés és az egészségértés terén. A Hungaropharma elkötelezetten küzd a magyar lakosság egészségének megőrzéséért. Ennek eleme a gyógyszerek helyes szedésével kapcsolatos ismeretterjesztés is, hiszen – a várt hatás elmaradásán túl – a be nem szedett gyógyszerre vagy a rosszul beszedett gyógyszerre kifizetett támogatás a legnagyobb pazarlás” – mondta el Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: grandEXPO