Ezeket látta már?

Mikor kell lázat csillapítani?

mikor kell lázat csillapítani

Mikor kell gyógyszert bevenni és mit tegyünk, ha nem megy lejjebb?

A láz -főleg, ha magas- igen ijesztő tud lenni. Ilyenkor a legtöbben egyből lázcsillapítóhoz nyúlnak, ám egyre több szakember hangoztatja azt, hogy a legtöbb esetben érdemes várni vele.

Mi a láz?

A láz a szervezetünk védekező reakciója. Önmagában nem betegség, hanem csupán egy tünet. Ha a testhőmérséklet a normál (37 C-fok) fölé emelkedik, az annak a jele, hogy az immunrendszer aktiválódott - gyakran valamilyen fertőzés leküzdése érdekében. Érdemes tudni, hogy nem csak kórokozók, de bizonyos gyógyszerek és oltások mellékhatása is lehet a láz, sőt, akár egyes rosszindulatú daganatok és autoimmun betegségek esetén is megemelkedhet a testhő.

Mennyi a normál testhőmérséklet?

Általánosságban 36-37 C-fok közötti a normál testhőmérséklet, ám ez napszakonként és személyenként (nőknél pedig ciklustól függően is) változhat. Amennyiben 37 C-fok fölé kúszik, úgy a legtöbben olyan tüneteket tapasztalnak, mint végtagfájdalom, hidegrázás, étvágytalanság, rossz közérzet, gyengeség, fejfájás, szédülés - ezek mind hőemelkedésre, lázra utaló panaszok.

Ezt jelentik különböző, hónaljban mért értékek

  • 36-37 C-fok normális testhőmérséklet
  • 37-38 C-fok hőemelkedés
  • 38-39 C-fok mérsékelt láz
  • 39-40,5 C-fok magas láz
  • 40,5 C-fok felett igen magas láz

Mikor kell lázat csillapítani?

A legújabb irányelvek szerint nincs szükség a láz azonnali csillapítására, mivel a magas hőmérséklet segít a kórokozók elpusztításában, mivel magasabb hőmérsékleten az immunrendszer hatékonyabban dolgozik. Érdemes azonban megjegyezni, hogy nincs általánosságban elfogadott érték, mely fölött már indokolt gyógyszerhez nyúlni.

A lényeg, hogy a beteg olyan állapotban legyen, ami számára elfogadható: ez mindenkinél más és más. Főleg gyermekek esetén szokott az előfordulni, hogy bár magasabb lázzal küzdenek, ám ennek ellenére továbbra is játszanak - ilyenkor például teljesen felesleges a lázcsillapítás.

Régi, elavult elképzelés az, hogy a magas láz lázgörcsöt okoz! Ez az állapot ugyanis nincs összefüggésben azzal, hogy milyen magas a testhő - sajnos ugyanúgy előfordulhat hőemelkedés, enyhe láz esetén is. Lázgörcsöt ugyanis a hirtelen agyi hőmérsékletemelkedés okozza, mely az agy éretlenségéből fakad. Az esetek többségében szerencsére a probléma jóindulatú és nem okoz szövődményeket. Ugyanolyan alaptalan az a félelem is, hogy 40 fok feletti láz károsodásokat okoz a szervekben!

Mikor érdemes lázat otthon csillapítani és mikor kell orvoshoz fordulni?

Lázat tehát akkor érdemes csillapítani, ha a beteg közérzete megkívánja, illetve akkor, ha az illető idős, illetve szív-és érrendszeri betegséggel vagy diabétesszel küzd.

Orvoshoz abban az esetben kell fordulni, ha a magas láz nem szűnik meg lázcsillapító és hűtőfürdő hatására sem, ha görcsroham, erős fejfájás, nyakmerevség, gyakori hányás/hasmenés, légzési nehézség, bőrkiütés, erős hasi fájdalom jelentkezik.

Ezeket tegye láz esetén

  • Maradjon hidratált.
  • Szellőztessen sokat.
  • Ha melege van takarózzon ki (tévhit, hogy jó melegen kell tartani ilyenkor magunkat).
  • Pihenjen többet.

Hasznos módszerek a láz csillapítására

Borogatás: mind a testhőjének, mind a közérzetének jót tehet a homlokra tett hideg vizes borogatás. Még hatásosabb, ha a nyakhoz, csuklóhoz is helyez egy-egy vizes kendőt.

Gyógyszer: ha nem segít és továbbra is rosszul van, vegyen be lázcsillapítót! Fontos, hogy tartsa be az adagolási útmutatót (általában 4-6 óránként lehet a készítményeket alkalmazni). Ügyeljen arra, hogy a forró italporok is tartalmaznak lázcsillapítót- ezt a napi adagnál vegye figyelembe!

Hűtőfürdő: ha nem segít semmi és 39 C-fok feletti a láza, akkor érdemes hűtőfürdőt is venni – ilyenkor kellemes hőmérsékletű vízbe kell beülni, majd azt fokozatosan érdemes hűteni. Nagyon fontos, hogy a hidegebb vizet nem szabad közvetlenül a testre folyatni, valamint ügyelni kell arra, hogy a víz ne legyen 31 C-foknál hidegebb!

Priznic - barát vagy ellenség?

A priznic a régi idők kedvelt lázcsillapító módszere volt, amikor hideg vizes törölközőbe, lepedőbe csavarták a beteg egész testét. Ma már azonban nem javasolják, hiszen felesleges stresszt okoz, hatása csak átmeneti, ráadásul összefüggésbe hozták az ízületi bántalmakkal is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vény nélküli lázcsillapítók: ezért vigyázzon, hogy melyiket szedi!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lázcsillapító

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához