Ezeket látta már?

Illatos védelem: bevált antibakteriális, vírus- és gombaellenes olajok

shutterstock 2026508807

Az illóolajok kórokozóellenes tulajdonságai okosan kiaknázhatók akkor, ha különféle fertőzések megelőzéséről vagy kezeléséről van szó.

Sok illóolaj antibakteriális, vírusellenes vagy gombaellenes tulajdonságú. A tudományos kísérletek és vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a hatásmechanizmusuk a szintetikus szerekéhez sokban hasonló, azonban velük szemben kisebb eséllyel alakul ki rezisztencia.

Az ősz számos vírust tartogat még

Támadnak a náthát okozó rhinovírusok és jelen van az RSV is. Ráadásul, a légúti betegségeket okozó vírusokon kívül egyéb vírusok, illetve számos baktérium és gomba is okozhat fertőzést.

Sokan ódzkodnak a szintetikus kórokozóellenes szerektől. Emellett, a baktériumok, vírusok és gombák rezisztenciájának a kivédésére irányuló törekvések is arra hívják fel a figyelmet, hogy a szintetikus szerek használatát azokra az esetekre kell tartogatni, amikor azokra – orvosilag igazoltan – valóban szükség van.

Ha már a szintetikus szerekkel csínján bánunk, jusson eszünkbe, hogy a természet többféle kórokozóellenes szert kínál, természetes, sőt mi több, kellemes formában!

Bőrfertőzéseknél, légúti- vagy emésztőrendszeri fertőzések

Az illóolajok vírus- és gombaellenes hatása régóta ismert. Bőrgombásodás vagy aknés panaszok esetén többen ecsetelik az érintett bőrterületet teafaolajos készítményekkel, illetve a herpeszvírus okozta ajakherpesznél alkalmazottak a citromfű olaját tartalmazó patikaszerek. Emellett, az illóolajok baktériumok elleni hatása sem elhanyagolható. Ez utóbbiból a felső légúti vagy az emésztőrendszert érintő bakteriális fertőzések megelőzésében és kezelésében akár előny is kovácsolható.

A szegfűszeg- és fahéjolajnál az antibakteriális hatás erősnek mondható, majd ezeket az olajokat követi a sorban a kakukkfű-, a borsmenta-, a teafa-, az oregánó- illetve a rozmaringolaj, kevésbé erős, de még mindig jelentős baktériumellenes hatásokkal. A kakukkfű olaja például olyannyira erős baktériumellenes hatással rendelkezik, hogy 3 %-os koncentrációban akár konzerválásra (pl. kozmetikumokban tartósítószerként, a kórokozók elszaporodásának gátlására) is alkalmazható. Közkedvelt az eukaliptusz olaja is, ami több légúti vagy emésztőrendszeri kórokozó elpusztításához járulhat hozzá.

Esetenként meglepően jól teljesíthetnek az illóolajok

Egy vizsgálatban a bőrön alkalmazott teafaolaj és a klórhexidin (ismert, szintetikus antiszeptikum) hatásosságát vetették össze. Talán meglepő, de a teafaolaj bizonyult eredményesebbnek a bőrön található, potenciálisan bőrfertőzéseket is okozó meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumok elpusztításában. Mindez arra utal, hogy az illóolajok (pl. teafaolaj) szerepet nyerhetnek a bőr- és nyálkahártyafertőzések kezelésében éppúgy, mint a rosszul gyógyuló, felülfertőződött hegek ellátásában.

Sikerük titka: több támadáspont

Az illóolajok antibakteriális hatását leggyakrabban Escherichia coli és Staphylococcus aureus baktériumokon tanulmányozták. Úgy tűnik, hogy az illóolajok összetevői több támadásponttal rendelkeznek. Az illóolajok egyidejűleg bonthatják meg a baktériumokat körülvevő membrán épségét, zavarhatják meg a létfontosságú anyagok felvételében vagy leadásában szerepet játszó ún. transzportfehérjék működését, és folytatható a felsorolás. A végeredmény hasonló: a baktérium szaporodásra képtelenné válik és/vagy elpusztul. Érdekességként említhető, hogy a teafaolaj esetén kimutatták azt, hogy az illóolaj hasonló szerkezeti változásokat idéz elő az Escherichia coli baktériumnál, mint a klasszikus antibiotikum, a penicillin.

Az illóolajok használatának szabályai

Az antimikrobiális hatású illóolajok bőrre kenhetők, fürdővízbe tehetők, párologtatóval szétoszlathatók a lakás légterében, emellett, szájöblögetők, gargarizálószerek összetevői, sőt inhalálhatunk is a segítségükkel. Lényeges azonban, hogy kerüljük az illóolajok töményen történő használatát. Azaz, például bőrre való felvitel előtt mindig keverjük össze a tömény illóolajat valamilyen semleges hordozóolajjal (pl. olívaolajjal, édes mandulaolajjal jojobaolajjal), 5-15 %-os koncentrációjú hígításokat képezve, mivel az illóolajok töményen bőrpírt és irritációt okozhatnak.

Lényeges, hogy törekedjünk a jó minőségű, biogazdálkodásból származó illóolajok beszerzésére.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Forrás: Egészségtükör
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához