Ezeket látta már?

Ha ilyen állatot lát a vízben, nyugodtan nyaralhat: fehér cápa biztos nincs a közelben!

cápa, delfin, nagy fehér cápa, nyaralás, utazás

A fehér cápa nem fél semmitől, a fehér cápától mások félnek – kivéve, ha ez a delfin is ott van, ami láttán a rettegett cápa sírva elmenekül a környékről is.

Jó tudni, ha egozotikus vizekre utazik a nyáron

Ha a kardszárnyú delfin (Orcinus orca), megjelenik valahol, a cápák nagyon gyorsan távoznak a helyszínről, és vissza se néznek többé a környékre. Megfigyelték, hogy ahol a cápák kardszárnyú delfint (azaz orkát, vagy gyilkos bálnát) látnak, akár egy éven keresztül is kerülik azt a helyet, ahol esetleg összefuthatnának. A kardszárnyú delfinek akár tíztonnásra is megnőhetnek, de nem is igazán a méretük, hanem inkább a sajátos táplálkozási szokásuk, "gasztronómiai ízlésük" miatt érinti érzékenyen a jelenlétük a fehér cápákat.

Ha ilyen négyszögletes hullámokat lát, azonnal menjen ki a vízből >>

Az orka kedvelt csemegéje ugyanis a „nagy fehér” mája és heréje

Ha mindez nem lenne elég: a gyilkos bálna úgy öli meg a cápát, hogy vízbe fojtja. Igen, vízbe - egy élőlényt, ami eleve a vízben él.

A kardszárnyú delfinek nemcsak nagyok, de okosak is: rájöttek, hogy hogyan lehet egyszerűen elbánni a tenger urával. Ügyesen a hátukra fordítják a cápát, ezzel pedig úgynevezett tonikus merevséget idéznek elő benne (a tonikus dermedtségnek az evolúciós haszna nem ismert, egyes feltételezések szerint párzásnál játszhat szerepet). Ezt követően a delfin kivárja, míg áldozata szépen megfullad, a cápa ugyanis csak mozgás közben tud vizet átpumpálni a kopoltyúján.

A cápa mája nagy, és tápanyagokban gazdag, így az orka minimális kockázatvállalással különösen finom falathoz jut. A cápa heréjét vélhetően hasonlóképpen ezért szeretik a delfinek - vagy csak mert hab a tortán alapon ízlik nekik.

cápa, delfin, nagy fehér cápa, nyaralás, utazás A kardszárnyú delfinek, más delfinekhez hasonlóan, hangjeleket bocsátanak ki, és a visszaverődő hanghullámok alapján tájékozódnak, találják meg zsákmányukat. A visszaverődő hanghullámok alapján képesek azonos nagyságú, de különböző fajú halakat megkülönböztetni. Forrás: shuttertock.com

Veszélyesek-e az emberre az orkák?

A kardszárnyú delfinek a szokásos halmenüt olykor szokatlan zsákmányokkal egészítik ki, a tengerszorosokon átúszó jávorszarvasok, a parthoz túl közel merészkedő birkák, valamint a delfináriumok látogatóinak a kutyái sincsenek biztonságban tőlük, és bár rendkívül ritka eset, de emberek megtámadására is volt már példa. Hozzá kell tenni, hogy csak fogságban történtek ilyen esetek, vad orkák sosem támadtak még emberre.

- A vadon élő kardszárnyú delfinek még soha nem öltek embertmondta a LiveScience-nek Nancy Black tengerbiológus, a kaliforniai Monterey-öbölben működő bálnafigyelő vállalkozás munkatársa. - A cápákkal ellentétben a gyilkos bálnák eleve ritkán fordulnak elő a partközeli helyeken. Megjegyzendő, hogy általában a cápatámadások is csak a véletlenek összejátszásának köszönhetők, nem kimondottan az ember ellen irányulnak, de tény, hogy összetéveszthetik a vízben úszó embert a fókával vagy más táplálékkal.

A nagy fehér cápa "fővárosából" is kiköltöztek a cápák

A tudósok az elmúlt években észreveték, és 2017 óta dokumentálják is, hogy a cápák rendkívül megritkultak Dél-Afrika partjainál, ahol azelőtt megszokottan nagy számban gyülekeztek. Kezdetben a furcsa eltűnésért az emberi tevékenységet, például a túlhalászást okolták. Most egy új kutatás részletesen megvizsgálta a körülményeket, és felfedték a valódi okokat: a tettes egy pár orka volt. A kutatók 5 év leforgása alatt 14 cápát követett nyomon (az állatokat GPS-eszközzel jelölték meg), így derült ki, hogy miért fogják menekülőre a fehér cápák. A nagy fehérek hiányát rézcápák ( Carcharhinus brachyurus ) beköltöztetésével oldották meg, hogy betöltsék az üres ökológiai rést.

További érdekességek, kutatások:

Forrás: sciencealert.com