Rossz a vérnyomása, magas a koleszterinje? Így segíthet az étcsokoládé!
Ha szereti az étcsokit, ennek a hírnek nagyon fog örülni!
Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a csokoládé áldásos hatásairól:
"Egy mendeli randomizációs vizsgálat szerint a fekete csoki fogyasztása ok-okozati kapcsolatban áll az esszenciális (másként elsődleges és egyben leggyakoribb) magas vérnyomás kockázatának kisebb voltával, legalábbis a vizsgált európai eredetű népességben. A mendeli randomizáció olyan módszer, ami egy gén különböző változatainak felhasználásával vizsgálja azt, hogy egy külső esemény mennyiben felelős egy betegség kialakulásáért, mennyire okozója a betegségnek. "
A magas kakaó tartalmú étcsokoládénak ezen felül is vannak előnyös tulajdonságai:
- Javíthatja a véráramlást
- Növelheti a "jó koleszterin ", azaz a HDL szintjét
- Kitűnő antioxidáns forrás
- Egy 100 grammos, 70-85% kakaó tartalmú étcsokoládé a következőket tartalmazza:
- 11 gramm rost
- vas
- magnézium
- réz
- mangánra
- kálium
- foszfor
- cink
- szelén
Tudta, miért annyira ellenállhatatlan a csokoládé sokunk számára?
Angliai kutatók megfejtették azt a fizikai folyamatot, amely a szájban zajlik egy darab csokoládé elfogyasztásakor, amikor is a szilárd anyag selymes emulzióvá változik, és amit sokan teljesen ellenállhatatlannak találnak.
Amikor a csokoládé érintkezik a nyelvvel, zsír szabadul fel, amely bevonja a nyelvet és a száj egyéb felületeit. Ez a zsíros film az, amitől a csokoládé selymes érzetet kelt, amíg a szájban van.
A csokoládéban mélyebben lévő zsír meglehetősen korlátozott szerepet játszik, és mennyisége csökkenthető anélkül, hogy ez befolyásolná a csokoládé élvezeti értékét. Mert a csokoládéban lévő zsír elhelyezkedése számít a a zsíros filmbevonat képződés minden szakaszában, és ezt ritkán kutatták.
A teszteket luxusmárkájú étcsokoládé felhasználásával végezték a Leedsi Egyetemen tervezett mesterséges 3D-s nyelvmodell felületen.
A csokoládéevés során fellépő fizikai mechanizmusok megértésével a csokoládé következő generációja fejleszthető ki, amely a magas zsírtartalmú csokoládé érzetét kínálja, de mégis egészségesebb, csökkentett zsírtartalmú választás."
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!