Ezeket látta már?

Hiába eszünk húst hússal? Csehül állnak a magyarok a fehérjebevitelt illetően

Hírek
2025. október 07. 12:24
fehérje bevitel magyar lakosság

Bár a húsok és tejtermékek rendszeres részét képezik a magyarok étrendjének, a legtöbben nincsenek tisztában azzal, mekkora mennyiségű fehérje bevitelére lenne szükségük.

Hogyan állunk fehérjebevitel terén? – Országos kutatás vizsgálta

Bár a húsok és tejtermékek rendszeres részét képezik a magyarok étrendjének, a legtöbben nincsenek tisztában azzal, mekkora mennyiségű fehérje bevitelére lenne szükségük. A Danone Magyarország megbízásából készült* országos felmérés szerint a felnőttek fele bizonytalan abban, hogy elegendő fehérjét fogyaszt-e?

A fehérjeforrások hierarchiája a magyarok étkezésében

A magyarok leggyakrabban húst fogyasztanak: a válaszadók közel fele (47%) hetente 3–5 alkalommal eszik húsfélét. A tejtermékek szintén mindennaposnak számítanak, a többség (53%) napi 1–2 adagot fogyaszt belőlük. Ezzel szemben a hal és tengeri ételek háttérbe szorulnak: a lakosság 49%-a legfeljebb hetente, vagy egyáltalán nem eszik ilyesmit.

A növényi fehérjeforrások közül leginkább a hüvelyesek jelennek meg az étrendben, jellemzően heti 1–2 alkalommal. A diófélék és magvak fogyasztása vegyes képet mutat, miközben sokan hetente többször (20%), de legalább hetente (36%) fogyasztanak olajos magvakat, sokan (44%) ritkán vagy soha nem eszik ezt a termékkört. A növényi tejhelyettesítők fogyasztása továbbra sem általános – a többség (75%) szinte soha nem él ezekkel, viszont azok között, akik így tesznek, közel azonos mértékben vannak, akik hetente többször is fogyasztják azokat, mint akik csak egy-két alkalommal.

Fizikai aktivitás és fehérjebevitel

A lakosság több mint fele (55%) könnyű fizikai aktivitást végez, 32% mérsékelten vagy nagyon aktív. Az aktívabbak körében a fehérjebevitel edzés utáni pótlása megosztott: 37% mindig vagy legtöbbször odafigyel erre, míg 48% csak alkalmanként.

A teljes mintát tekintve viszonylag kevesen (19%) követik ténylegesen nyomon fehérjebevitelüket, és mindössze a válaszadók 4%-a tudja, hogy a saját életvitelének megfelelően mekkora mennyiségű fehérjére lenne szüksége naponta. A megkérdezettek 68%-a nincs tisztában a számára ajánlott mennyiséggel. Bár 26% úgy érzi, hogy elegendő fehérjét fogyaszt, a többség (51%) bizonytalan ebben. Fehérjekiegészítőket csak kevesen (14%) használ rendszeresen, míg a legtöbben (61%) soha.

Étkezési preferenciák és fehérjehiány

A felnőttek döntő többsége (85%) mindenevőnek vallja magát (azaz húst, halat, tejterméket, tojást és növényi ételeket is fogyaszt), 10% pedig flexitariánusnak (többnyire növényi étrendet követ, de alkalmanként eszik húst vagy halat). Vegetáriánus (nem eszik húst, de általában fogyaszt tojást és/vagy tejterméket), vegán (semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt – tehát húst, halat, tojást, tejet, mézet sem) vagy pescatáriánus (nem eszik húst, de halat igen) étrend csak kis arányban fordul elő.

A fehérjebevitelhez kapcsolódó célok között leginkább az általános egészség és jólét szerepel (37%), míg a megkérdezettek 12%-a izomtömeg építése vagy fenntartása miatt figyel a fehérjére. Ugyanakkor a válaszadók 43%-a egyáltalán nem foglalkozik a fehérjefogyasztás kérdésével.

A válaszadók fele nem tapasztalt fehérjehiányra utaló tünetet, ugyanakkor sokan említettek gyakori fáradtságot vagy gyengeséget (28%), illetve fennmaradó izomfájdalmakat (23%), hajhullás, törékeny körmök vagy lassú sebgyógyulás szintén előfordul, bár kisebb arányban (16%). Ezek a tünetek mind utalhatnak nem megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére.

*A kutatás módszertanáról

A kutatást a Szinapszis közvéleménykutató végezte 2025 júniusában a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének támogatásával és szakmai útmutatásával. Az adatfelvétel 600 fős mintán, mely nem, kor és régió tekintetében reprezentálja a 18-60 év közötti lakosságot.

A kutatás részletes képet nyújt a magyar lakosság fehérjebevitelével kapcsolatos szokásairól és akadályairól, miközben rávilágít arra, hogy van még tér a tudatosabb életmód fejlesztésére.

Okostányér: kijött az új ajánlás, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt kellene enni
Kapcsolódó cikk

Okostányér: kijött az új ajánlás, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt kellene enni

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# fehérje # táplálkozás # étrend # fehérjebevitel # Kutatás # fehérjehiány

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés