Ezeket látta már?

Válogatós vagy evészavar? Mikor természetes és mikor jelez gondot az, ha a gyerek alig eszik meg valamit

Kezelés
2025. szeptember 29. 16:54
gyerek válogatós MDOSZ étkezés

A gyermekek evési nehézségei gyakoriak, de rendszerint átmenetiek és fejlődési sajátosságként jelennek meg.

Körülbelül a szülők harmada-negyede szembesül valamilyen fokú evés körüli nehézséggel, hullámzó étvággyal, válogatóssággal a gyermeke táplálása során, de – attól függően, hogy mit tekintünk “problémás evésnek” – az érintett gyermekek aránya 7-36 % között is mozoghat a 3 év alattiak körében. Ez a viselkedés többnyire csak átmeneti, a tipikus gyermekkori fejlődés része, és általában idővel megoldódik, míg egyes esetekben táplálási zavar vagy evészavar kezdetét jelentheti, és hatással lehet a gyermek étrendjének minőségére, tápanyagbevitelére, negatívan befolyásolhatja a fejlődését és a gyarapodását, akár hosszú távon is.

A táplálási nehézségek hátterében változatos okok húzódhatnak meg, ideértve az esetleges fejlődési, szervi és funkcionális eltéréseket, valamint a szülő-gyermek kötődési és kapcsolati zavarokat is. Mind a szülőknek, mind a családokat támogató egészségügyi szakembernek a megelőzésre és az időben történő felismerésre, kezelésre kell törekedniük.

A gyermekkori táplálkozás sajátosságai

Az első életévben gyorsabb gyarapodás és fejlődés zajlik, mint bármikor a későbbi életkorokban, ezért a testtömegkilogrammokra vetített energiaszükséglet is nagyobb. Az ütemes növekedés, az agy- és csontfejlődés, az immunrendszer érése a következő években is meghatározó, ebből adódóan a gyermekek beviteli szükséglete testükhöz viszonyítva, a felnőttekénél magasabb egyes kulcsfontosságú tápanyagok tekintetében. Kiemelt tápanyagok, amelyek eltérést mutatnak a felnőttkori szükséglettől: fehérje, zsír, D-vitamin, kalcium, vas, cink.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége táplálkozási ajánlást dolgozott ki az egészséges 4-17 éves gyermekek számára, ez a gyermek Okostányér®. Ez az alapanyag-válogatást és adagolást segítő útmutató kiemeli, hogy a gyümölcsök és zöldséges változatos, mindennapi fogyasztása a gyermekek számára is alapvető a megfelelő tápanyag- és rostellátottság biztosítása érdekében. Javasolt a nyers, sült, főtt zöldségek, a száraz hüvelyesek, a friss gyümölcsök és saláták színben is széleskörű beillesztése, és hetente legalább kétszer olajos magvak választása. A gabonafélék közül minden nap ajánlott a teljes kiőrlésű termékek adása, pl. bulgur, barna rizs, kenyér, pékáru formájában. Minden héten kerüljenek a gyermek étrendjébe változatos formában sovány húsok és tojás is, hetente egyszer pedig hal (makréla, hekk, szardínia, lazac, tonhal) is tanácsolt. Kerüljük ugyanakkor a bő zsírban sült ételek rendszeres adását (pl. rántott hús vagy rántott sajt, hasábburgonya). A tej és a belőle készült tejtermékek naponta három adagban fogyaszthatók, pl. joghurt, (zsírszegény) sajt, kefir, túró formájában. Gyermekkorban különösen fontos, hogy bár a gyermekek sokszor hajlanak az édesebb és intenzívebb ízű ételek felé, ezek kínálását tartsuk kordában, mert a túl sok só, zsír és cukor káros hatással van a hosszú távú egészségükre. Igyekezzünk minél több, kevésbé feldolgozott élelmiszert biztosítani: a bolti édességek helyett, amikor csak lehet, készítsünk otthon friss gyümölcsöt is tartalmazó desszerteket, mint a gyümölcsjoghurt, gyümölcsös túrókrém-, rétes- vagy pite. Csak hetente 2-3 alkalommal adjunk a gyermeknek édességeket, és ezek lehetőleg ne önálló étkezések, hanem valamely étkezés végén fogyasztott desszertek legyenek. Hasonlóképp javasolt a mértéktartó hozzáállás a túl sós termékek, pl. kekszek, krékerek, chips, húskészítmények, vajkrémek, pástétomok kapcsán.

A gyermek fogyasszon naponta körülbelül nyolc pohár (8*1,5-2dl) folyadékot, és amikor csak lehetséges, ez legyen tiszta víz (legalább öt pohár), a többi pedig színesíthető 100 %-os gyümölcslé, cukrozatlan tea, limonádé, tej, joghurtital változatos kínálásával. A fentiek mellett kiemelten fontos a megfelelő mindennapos fizikai aktivitás: ennek a korosztálynak legalább naponta 1 óra intenzív testmozgás javasolt.

Szülőknek ajánlott forrás az okostanyer.hu, ahol szakemberek által készített ajánlásokból tájékozódhatnak.

Táplálási nehézségek és evészavarok

A normális és a kóros válogatósság

A válogatósság alatt általában azt értjük, hogy a gyermek által elfogadott ételek palettája valamelyest beszűkült, vagy az elfogyasztott mennyiség feltűnően kicsi, miközben a gyermek az általa ismert vagy az ismeretlen ételeket is részben elutasítja. Kapcsolódó fogalom az étel neofóbia – ez a kifejezés azt jelenti, hogy a gyermek következetesen elutasítja az új ételeket, élelmiszereket.

Az evéssel kapcsolatos nehézség a gyermekkorban bármikor megjelenhet, de a kisgyermekkorban (1,5 éves kor körül) különösen gyakori. Ennek evolúciós oka van: ebben az életkorban a gyerekek megtanulnak eltávolodni a szüleiktől, megtanulnak önállóan enni, így nagyobb jelentősége lesz annak, mit fogadnak el ételként. Ezért az őskorban ebben az időszakban – amikor már nem álltak folyamatos felügyelet alatt - a gyermekek számára előnyt jelentett, hogy csak azt ették meg, amit már ismertek. A növények már évezredek óta fontos táplálékforrások az ember számára, de némelyik mérgező is lehetett. A gyerekek ízlése általában a piros, narancssárga ételeket részesíti előnyben, amelyek általában édesek és biztonságosak, míg sokszor tartanak a zöldektől, amelyek a természetben sokszor keserű leveleket, vagy éretlen terméseket jelentenek. Bár a válogatás évezredekkel ezelőtt életmentő lehetett a gyerekek számára, ma komoly fejtörést és bosszúságot okoz sok szülőnek – ameddig nem tud róla, hogy ez természetes életkori jellemző.

A gyermek válogatósságával összefüggést mutató szülői attitűdök, hiedelmek és viselkedéses mintázatok (Wolstenholme nyomán)

A gyermek válogatósságával összefüggést mutató szülői attitűdök, hiedelmek és viselkedéses mintázatok (Wolstenholme nyomán)

Forrás: MDOSZ


Egyes akut vagy krónikus állapotok, a vashiány, szervi eltérések, táplálékallergiák, -intoleranciák, nyelési vagy rágási nehézség vagy neurológiai és pszichiátriai okok, autizmus, fejlődési késés is állhatnak a válogatósság hátterében. Bizonyos ételek, ételcsoportok vagy állagok elutasítása lehet egy korábbi rossz élmény következménye is, valamint a szülők hozzáállása, viselkedése is hatással van a gyermek ételválasztására és az evéssel való viszonyára. A “rossz evés” összefügghet olyan tényezőkkel is, mint az elhanyagolás vagy a bántalmazás.

A válogatósság lehet átmeneti probléma, vagy tartós, de mindenképpen elkülönítendő az evészavaroktól. Evészavarnak tekintjük a tágabb értelemben vett evésmagatartás (étrend, testsúlyhoz való hozzáállás, testsúlyszabályozó viselkedés) zavarával járó tünetegyütteseket.

Szelektív evészavar

A szelektív evészavar definíciója: olyan beszűkült táplálkozás, amelyet legfeljebb tízféle étel fogyasztása jellemez, legalább hat hónapon keresztül tart, amely idő alatt a gyermek egyáltalán nem fogad el új ételt. Az állapothoz nem társul testképzavar vagy a testalkatra irányuló túlzott figyelem és nem kapcsolódik korábbi traumához vagy szomatikus betegséghez sem.

Az elkerülő/restriktív táplálékbeviteli zavar (ARFID)

Az elkerülő/restriktív táplálékbeviteli zavar (ARFID) egy olyan rendellenesség, amelyet gyakran az ételek iránti látszólagos érdeklődés hiánya vagy az ételek elkerülése jellemez – hátterében sokszor félelem, trauma, fájdalom, azaz a distressz húzódik meg. Az ARFID jelentős fogyással, vagy a várt súlygyarapodás elmaradásával; tápanyaghiánnyal jár, ellátásában sokszor van szükség orális vagy parenterális kiegészítő táplálásra.

Mikor érdemes segítséget kérnie a szülőnek?

Ha a 1,5-5 év közötti gyermek jól fejlődik és jól gyarapszik, legalább 20-30 féle ételt elfogad, az evés körül nincsenek harcok vagy feszültség, akkor a válogatósság általában csak átmeneti és nem jelez komoly problémát.

Vannak azonban intő jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy nem egyszerű életkori sajátosságról van szó. Ha a gyermek nem követi a normál gyarapodás ütemét, hanem kifejezetten elmarad, vagy éppen túlsúlyos vagy elhízott, ha rágási vagy nyelési nehézség látszik vagy gyakran öklendezik/félrenyel, ha egyéb mozgásszervi, testtartási eltérés jelentkezik, ha nem eszik önállóan, vagy csak pépeset eszik, stb. akkor javasolt szakember segítségét kérni. Első körben érdemes a házi-gyermekorvoshoz fordulni: megvizsgálja a gyermeket és szükség esetén továbbirányítja a családot a megfelelő kivizsgálásra.

Terápiás lehetőségek

Evészavarok esetén a terápiás team tagjai – állapottól függően: szakorvos, gyógypedagógus, pszichológus, dietetikus, evésterapeuta. Autizmus spektrum zavar esetén autizmus specifikus fejlesztés, szenzoros túlérzékenység fennállásakor pedig szenzoros integrációs terápia szükséges. Minden esetben hasznos a gyermek táplálkozási rizikószűrése és ennek alapján a szülő táplálkozási oktatása (dietetikus szakember végzi), a válaszkész táplálásterápia. A tápláltsági állapot javítása mellett a terápia alapja a pszichoterápia. Kisebb gyermekeknél játékterápia, bábterápia, nagyobb gyermekeknél kognitív viselkedésterápia, valamint a relaxációs módszerek alkalmazása is hasznos lehet. A családterápia, valamint a szülő lelki egészségének gondozása szintén a kezelés részét képezheti.

Szülői stratégiák a válogatósság megelőzése érdekében

Kevesen tudják, de már a várandósság alatt is el lehet kezdeni a születendő gyermek változatosságra “nevelését”. A magzat rendszeresen kortyol a magzatvízből, és az anya által elfogyasztott ételek megváltoztatják annak ízvilágát. Így lesz sokszor a válogatós, kevés féle ételt fogyasztó anya gyermeke is válogatós. Ez a születés után, a szoptatással tovább folytatódik: az édesanya táplálkozása hatással van az anyatej aromájára, illatára. Az anyatejes táplálás a vonatkozó vizsgálatok szerint kifejezetten előnyt jelent a kizárólagos tápszeres táplálással szemben, hiszen míg a tápszer íze, színe, állaga, illata mindig állandó, addig az anyatej folyamatos változást mutat, nem csak napszakosan, hanem akár egy szoptatáson belül is. A változatosan, kiegyensúlyozottan táplálkozó szülő tehát már a prenatális időszaktól kezdve hatással van gyermeke ízlésének alakulására, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy ezek a tényezők a gyermek későbbi ételválasztására is kihatnak.

A hozzátáplálást igény szerinti szoptatást követően, illetve annak folytatása mellett 5-6 hónapos korban javasolt megkezdeni. A vonatkozó szakirodalom megerősíti, hogy a szülő-gyermek interakció minősége ebben az időszakban kulcsfontosságú. A válaszkész hozzátáplálás bizonyítottan csökkenti az evéshez kapcsolódó zavarok, a gyermekkori túlsúly és a tápanyaghiányok kialakulásának kockázatát egyaránt. (13, 14, 15, 16) Ezzel szemben a nem válaszkész szülői attitűdök és viselkedésmintázatok (például az erőltetés, az étellel való jutalmazás vagy büntetés, ételmegvonás, valamint a bizalmatlanság a gyermek étvágyával szemben) egyértelműen összefüggést mutatnak a későbbi válogatóssággal.

A válaszkész táplálás legfontosabb elemei

A válaszkész táplálási stratégia biztonságos kötődést és szülő-gyermek kapcsolatot, a gyermeknél jobb szellemi és nyelvi fejlődést eredményez, valamint segíti a környezet szabadabb felfedezését és az önregulációs mechanizmusok fejlődését. Önszabályozás például az, amikor a csecsemő megtanulja felismerni saját éhségét, jóllakottságát és szomjúságát, valamint ezekre képes megfelelő reakciót adni, vagyis hangadással, kézmozdulattal, arckifejezésével jelez, ételt kér vagy a poharát magához veszi, nagyobb korban már türelmet is gyakorol. A válaszkész táplálás alapja, hogy a szülő figyel a gyermek éhségre és teltségérzetre utaló jelzéseire és ezekre azonnali és adekvát módon reagál. A pozitív interakciók a szülő és a gyermek között állandósulnak, ezzel az étkezéseknek egy biztonságos és örömteli keretet teremtve.

Javaslatok válaszkész tápláláshoz csecsemő és kisdedkorra:

● A szülő meséljen a gyermeknek az ételekről, tanítsa meg azok nevét, felismerését, meséljen azok eredetéről, színéről, illatáról, elkészítéséről.

● Amikor csak lehet, vonja be a folyamatokba, tehát lássa a gyermek is a bevásárlást, a tisztítást, előkészítést és a főzést.

● Amikor lehet, egy étkezésen belül is kínáljon a szülő egészséges választási lehetőségeket.

● Figyeljen a gyermek éhség- és jóllakottság jeleire! Reagáljon ezekre azonnal, érzelmileg támogató és következetes módon, gyermeke fejlettségének megfelelően.

● Tekintse az étkezéseket a tanulás és a szeretet színterének!

● Biztosítson kellemes és zavaró tényezőktől mentes környezetet, melyben a gyermek kényelmes, biztonságos testhelyzetben ül és látja a család többi tagját.

● A szülő egyértelműen fejezze ki az elvárásait, és kedves szavakkal bátorítsa a gyermeket az önálló evésre, kísérletezésre, kóstolásra, felfedezésre. Sokféle temperamentumú gyermek létezik: van, aki szereti, ha megetetik és van, akinek kifejezetten javítja az étvágyát, ha kezdettől fogva engedjük kézzel enni!

● Kiszámítható időpontban kínálja étellel gyermekét, a vizet pedig tegye mindig elérhetővé.

● Mutasson példát: amikor csak lehetséges, egye ugyanazt, amit a gyermek és mutasson példát az evőeszközök használatában, hiszen ebben az életkorban az utánzás általi tanulás rendkívül meghatározó.

Tippek, trükkök, tálalás

A fentiekből már kitűnik, hogy a válogatósság nem egynemű, hanem sokféle, és hátterében számos ok meghúzódhat. Emiatt nehéz volna olyan általános tanácsokat megfogalmazni, amelyek minden gyermeknél egyformán beválnak.

A tálalás szinte minden gyermeknél meghatározó, de nem a különleges konyhaművészeti alkotásokra kell törekedni, hanem az étvágygerjesztő, színben is változatos összeállításra. Vannak gyermekek, akik inkább a megszokott, mindig kiszámítható ételekhez ragaszkodnak, másoknak pedig a változó illatok, színes tányérok hozzák meg az étvágyat. A szülő ismeri legjobban a saját gyermeke vérmérsékletét, ezért ehhez javasolt igazodni.

Nem javasolt a zöldségek “elrejtése” a különböző töltött, rakott ételekben, mártásokban a gyermek tudta nélkül – ezzel ugyanis nem növeljük az adott alapanyag elfogadottságát, viszont a gyermek bizalmát könnyen elveszíthetjük ilyen módon. Az effajta trükközés – bár átmenetileg segíthet a tápanyagbevitel biztosításában – valójában csak elodázza a probléma hátterében rejlő okok felkutatását és valódi megoldását.

A különböző korcsoportokat megcélzó, kreatív, “gyerekbarát” receptek általában csak azoknál a gyermekeknél hoznak áttörést és sikert, ahol nem áll fenn komolyabb probléma, és a válogatósságuk csak átmeneti, életkori sajátosság.

TUDTA-E?

  • A válogatós gyermekeknél elégtelen lehet az E-vitamin, a C-vitamin, a vas, a cink és a rostok bevitele – amely gyengébb immunválaszhoz és emésztési zavarokhoz vezethet.
  • A válaszkész hozzátáplálási stratégiák alkalmazása hozzájárul a csecsemő és gyermekkori táplálási zavarok, valamint a gyermekkori elhízás megelőzéséhez is.
  • Vizsgálati eredmények igazolják, hogy már a várandósság alatti és a szoptatás alatti anyai táplálkozás is hatással van a gyermek ízlésének alakulására.

Összegezve

  • A gyermekek evési nehézségei gyakoriak, de rendszerint átmenetiek és fejlődési sajátosságként jelennek meg.
  • Egyes tápanyagok fogyasztása kiemelten fontos a gyermekkorban, például a fehérje, zsír, D-vitamin, kalcium, vas, cink.
  • Az egészséges táplálkozás alapelvei közé tartozik a változatos gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint teljes értékű gabonatermékek előnyben részesítése.
  • Az evészavarok felismerése és kezelése multidiszciplináris megközelítést igényel, amely tartalmazhat dietetikus és pszichológiai támogatást is.
  • A válaszkész táplálási attitűd hangsúlyozza a gyermek jelzéseire adott adekvát reakciókat és az önszabályozás fejlesztését.

Felhasznált irodalom

1. Cole, N. C., An, R., Lee, S.-Y., & Donovan, S. M. (2017). Correlates of picky eating and food neophobia in young children: A systematic review and meta-analysis. Nutrition Reviews, 75(7), 516–532. https://doi.org/10.1093/nutrit/nux024

2. Wolstenholme, H., Kelly, C., Hennessy, M., & Heary, C. (2020). Childhood fussy/picky eating behaviours: A systematic review and synthesis of qualitative studies. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, 17(1), 1–22. https://doi.org/10.1186/s12966-019-0899-x

3. Gomez, M. S., Novaes, A. P. T., Silva, J. P. da, Guerra, L. M., & Possobon, R. de F. (2020). Baby-led weaning, an overview of the new approach to food introduction: integrative literature review. Revista Paulista De Pediatria: Orgao Oficial Da Sociedade De Pediatria De Sao Paulo, 38, e2018084. https://doi.org/10.1590/1984-0462/2020/38/2018084

4. EFSA 2012 Scientific Opinion on Dietary Reference Values for Protein (EFSA Journal 2012; 10(2): 2557)

5. Wertz, A. E., & Wynn, K. (2014). Selective social learning of plant edibility in 6- and 18-month-old infants. Psychological science, 25(4), 874–882. https://doi.org/10.1177/0956797613516145

6. Pászthy, B., Ábrahám, I., & Törzsök-Sonnevend, M. (2020). Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve a gyermek- és serdülőkori evészavarok ellátásáról. Egészségügyi Közlöny, 70(7), 1174–1212.

7. Mattner, M. R., Guzman, A. L., Moore, E., Fortuna, J., & Cantwell-Jurkovic, L. (2025). Responsive feeding therapy for children with pediatric feeding disorder (PFD): A scoping review. Appetite, 214, 108211. https://doi.org/10.1016/j.appet.2025.108211

8. Sharp, W. G., Volkert, V. M., Scahill, L., McCracken, C. E., & McElhanon, B. (2017). A Systematic Review and Meta-Analysis of Intensive Multidisciplinary Intervention for Pediatric Feeding Disorders: How Standard Is the Standard of Care? The Journal of Pediatrics, 181, 116-124.e4. https://doi.org/10.1016/j.jpeds.2016.10.002

9. Dunn, R. L., & Lessen, R. (2017). The Influence of Human Milk on Flavor and Food Preferences. Current Nutrition Reports, 6(2), 134–140. https://doi.org/10.1007/s13668-017-0200-3

10. Harris, G., & Coulthard, H. (2016). Early Eating Behaviours and Food Acceptance Revisited: Breastfeeding and Introduction of Complementary Foods as Predictive of Food Acceptance. Current Obesity Reports, 5(1), 113–120. https://doi.org/10.1007/s13679-016-0202-2

11. Putri, A. A., Zukhra, R. M., & Tampubolon, N. R. (2025). The Relationship between Breastfeeding History and the Incindence of Picky Eating in Preschool. Indonesian Journal of Global Health Research, 7(2), 651–660. https://doi.org/10.37287/ijghr.v7i2.4967

12. Emberi Erőforrások Minisztériuma. (2019). Egészségügyi szakmai irányelv - Az egészséges csecsemő (0-12 hónapos) táplálásáról. Egészségügyi Közlöny, LXIX.(18.), 2016–2076.

13. Black, M. M., & Aboud, F. E. (2011). Responsive Feeding Is Embedded in a Theoretical Framework of Responsive Parenting. The Journal of Nutrition, 141(3), 490–494. https://doi.org/10.3945/jn.110.129973

14. Harbron, J., Booley, S., Najaar, B., & Day, C. (2013). Responsive feeding: Establishing healthy eating behaviour early on in life. South African Journal of Clinical Nutrition, 26, S141-149.

15. Hurley, K. M., Cross, M. B., & Hughes, S. O. (2011). A systematic review of responsive feeding and child obesity in high-income countries. The Journal of Nutrition, 141(3), 495–501. https://doi.org/10.3945/jn.110.130047

16. Pérez-Escamilla, R., Jimenez, E. Y., & Dewey, K. G. (2021). Responsive Feeding Recommendations: Harmonizing Integration into Dietary Guidelines for Infants and Young Children. Current Developments in Nutrition, 5(6), nzab076. https://doi.org/10.1093/cdn/nzab076

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MDOSZ, Táplálkozási Akadémia
# dietetika # táplálkozás # étkezés # MDOSZ # okostányér # gyerek # gyerek étkezés # vashiány # válogatós # étkezési zavar

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés