Ezeket látta már?

Bocsánatot kérnek a fejlődési rendellenséget okozó gyógyszer százezer áldozatáért

gyógyszer fejlődési rendellenesség hatóanyag terhesség csecsemőhalál

Ausztrália hivatalosan bocsánatot fog kérni azoktól az állampolgároktól, akiket több mint fél évszázaddal ezelőtt érintett a thalidomid tragédia.

Az 1960-as évek elején Ausztráliában és szerte a világon sok terhes nőt érintett a talidomid, amely egy széles körben elterjedt nyugtató hatóanyaga. A gyógyszer a végtagok, az arcvonások és a belső szervek fejlődési rendellenességeit okozta születendő gyermekeknél.

A terhes nők reggeli hányingerére írt gyógyszerről kiderült, hogy születési rendellenességgel születtek a csecsemők. “A talidomid tragédia egy sötét fejezet nemzetünk és a világ történelmében” - nyilatkozta Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök.

“A túlélők családjaik, barátaik és gondozóik évek óta bátran és meggyőződéssel szorgalmazták ezt bocsánatkérést. Ez a pillanat régóta esedékes nemzeti elismerése mindannak, amit elviseltek és amiért küzdöttek” - mondta a miniszterelnök.

Az ausztrál kormány 146 thalidome-túlélőt tart nyilván, de az érintett nők és gyermekek pontos száma nem ismer. Albenese november 29-én nyújtja be a bocsánatkérést a parlamentben.

"A bocsánatkéréssel elismerjük mindazokat a csecsemőket, akik meghaltak, és az őket gyászoló családokat, valamint azokat, akik túlélték, de akiknek az életét sokkal megnehezítette ennek a szörnyű drognak a hatása" - mondta Albanese.

A brit kormány 2010-ben már bocsánatot kért az áldozatoktól.

A legtöbb országban betiltották

A talidomidot a német Gruenenthal cég fejlesztette ki. Becslések szerint 80 ezer gyermek halálát okozta világszerte születése előtt, és legalább 20 ezer fogyatékossággal született.

A talidomid széles körben használt gyógyszer volt az 1950-es évek végén és az 1960-as évek elején terhes nők hányingerének kezelésére. Az 1960-as években nyilvánvalóvá vált, hogy a talidomid-kezelés több ezer gyermeknél súlyos születési rendellenességeket okozott.

Bár a talidomid használatát a legtöbb országban betiltották abban az időben, de a gyógyszer hasznos kezelésnek bizonyult a lepra, majd később a myeloma multiplex (a plazmasejtek daganatos megbetegedése) kezelésére.

Leprás, terhes nőket kezeltek

Elmaradott vidéki területeken, ahol nem volt orvosi felügyelet, a leprában szenvedő terhes nőket talidomiddal kezelték, de szedésük továbbra is fejlődési rendellenességeket okozott. A talidomid hatásmechanizmusainak kutatása a molekuláris célpontok jobb megértéséhez vezetett.

A talidomid tragédia fordulópontot jelentett a toxicitási vizsgálatokban, mivel arra késztette az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságát, hogy szisztematikus toxicitásvizsgálati protokollt dolgozzanak ki. A talidomid fejlődésbiológiai eszközként történő alkalmazása fontos felfedezésekhez vezetett a végtagfejlődés biokémiai útjait illetően. A Toxikológiai Társaság fennállásának 50. évfordulója alkalmából, amely egybeesik a talidomid forgalomból való kivonásának 50. évfordulójával, célszerű újragondolni az 1960-as évek talidomid tragédiájából levont tanulságokat.

Napjainkban már két thalidomidszármazék is elfogadott szer a rákellenes terápiában (lenalidomid és pomalidomid), konkrétan vérképzőszervi tumorok, így pl. mielóma multiplex kezelésében. A származékok erősebb rákellenes hatással és kevesebb mellékhatással bírnak, mint az eredeti molekula - írják németországi kutatók, azonban azok még így is teratogének, és használatuk tilos terhesség esetén.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyógyszermérgezések: a fájdalomcsillapítóktól az altatókig

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógyszer

Forrás: Independent/Egészségkalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához