Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: rekkenő hőség szombaton! Nehéz jóképet vágni ahhoz, ami most jön

kánikula risztás hőség orvosmeteorológia időjárás fronthatás ma meteogyógyász

Nagyon sok panaszt okoz a már szinte elviselhetetlen forróság!

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint az idei legerősebb hőhullám már azokat is nagyon megviseli, akik általában jól bírják a meleget. Már harmadfokú az országos hőségriasztás, és egész hétvégén nagyon rossz lesz a helyzet.

Harmadfok! A másodfok után tovább romlik a humánmeteorológiai helyzet. A meteogyógyász® nagyon fontos tájékoztatója a Meteo Klinika TV-n

Szombaton sem érkezik front, és a kánikulának még napokig nem lesz vége, sőt!

A nagy meleg a következő napokban kissé még fokozódik is, ami azt jelenti, hogy vasárnap és hétfőn helyenként a 38 fokot is elérheti az árnyékban mért hőmérséklet! Most a legtöbb helyen a szél sem segít az extrém meleg elviselésében.

Az országos tisztifőorvos 2023. augusztus 25-én (péntek) 0 órától 2023. augusztus 28-ig (hétfő) 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

A szervezetünkre mindez nagy veszélyt jelent! Idejének nagy részét lehetőség szerint pihenéssel töltse, a legjobb, ha a meleg órákban egyáltalán nem merészkedik ki a szabadba, és inkább árnyékos, hűvös helyen tölti ezt az időszakot. Az idősekre és a kisgyerekekre is fordítson fokozott figyelmet!

Kijelenthető, hogy ezt a tartós hőterhelést még az egészséges szervezet is nehezen viseli!

A krónikus betegek és a szívbetegek a legveszélyeztetettebbek, de szinte mindenki megtapasztalhatja a forróság terhelő hatását. A tartós igénybevétel a fejfájást is fokozhatja, illetve nagyon sokan szenvednek keringési panaszoktól is! Ebben az időjárási helyzetben több, egymástól független tünetet is megtapasztalhatnak, sőt intenzív panaszokra is fel kell készülni. Emellett sokaknál fáradékonyság, dekoncentráltság és alvászavar jelentkezhet.

Szabadtéri tevékenység

A déli órákban kerülendő a tűző napsütés, fontos, hogy hűvös, árnyékos helyen töltse a legmelegebb órákat! A napszúrás és a hőguta veszélye mellett a kiszáradás kockázata is rendkívül nagy.

UV-sugárzás

A déli órákban kimondottan erős UV-sugárzás várható. Ne tartózkodjon a tűző napon, ha mégis elengedhetetlen a kint tartózkodás, akkor legalább 40-es faktorszámú napolajat használjon még a városokban is, fokozottan ügyelve a kisgyerekek és az érzékenyek bőrére!

Időjárás szombaton

Szombaton napos, száraz időre számíthatunk. Délután északon, északnyugaton lesz több fátyol-, gomolyfelhő az égen, de csak egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. Több helyen megélénkül a délies, a Kisalföldön északnyugatira forduló szél. Hajnalban 16-23, délután 31-38 fok között alakul a hőmérséklet.

Ilyen lesz az időjárás a Balatonon

A Balaton Gyenesdiásnál 29 fokos, hétvégén akár a 30 fokot is elérheti a sekélyebb részeken a tó hőmérséklete. Hétfőig folytatódik a forróság, emiatt harmadfokúra emelte és hétfő éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos.

Természetes vizeink hőmérséklete többnyire 25 fok fölött alakul, a Tisza-tó 25-26, Fertő-tó 27, a Velencei-tó 28 fokos. A napsütést legfeljebb szombaton északon-északnyugaton zavarhatja meg egy-egy hűsítő zápor, zivatar, vasárnap csapadék előreláthatólag sehol sem várható.

Allergia: parlagfű és csalánfélék

A következő napokban a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet. A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében. A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten vannak jelen a levegőben. Alacsony-közepes szintet érhet el az üröm pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja. Az útifű és a libatopfélék pollenjei alacsony, esetenként közepes szinten lehetnek jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas szintet érhet el.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet szakértői egy rövid listát készítettek arról, hogyan tehetjük könnyebben elviselhetővé a kánikulát kicsi odafigyeléssel táplálkozásunkat illetően.

  • Igyon bőségesen folyadékot a kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében!
  • Tudatosan alakítsa ki folyadékfogyasztási szokásait: napi tevékenységébe iktasson hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használja ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.
  • Fogyasszon vizet és különböző ásványvizeket!
  • Díszítse, ízesítse italát szivárvány-jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszon le jégkockának és ezeket tegye a hűsítő italba. Ügyeljen arra, hogy a fogyasztandó ital ne legyen túl hideg!
  • Oltsa szomját limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom vagy lime levével, karikáival ízesítse a vizet.
  • Főzzön gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtse be, már kész is a jeges tea.
  • Forró leves helyett jólesik nyáron egy hűsítő, zamatos gyümölcsleves. Minél kevesebb cukorral édesítse, tejszín helyett natúr joghurttal tegye krémesebbé! Ha zöldségre vágyik, idényzöldségekből is készíthet hidegen fogyasztható leveseket, például hideg uborkalevest, sóskalevest, paradicsomlevest.
  • Desszertként fogyasszon friss gyümölcssalátát! A jó érett gyümölcs mellé már ne adjon cukrot.
  • Ha strandra, vízpartra megy, mindig legyen a hűtőtáskában elegendő mennyiségű folyadék
  • Gondoskodjon a gyermekek folyamatos folyadékellátásáról. Kisebb gyerekek hajlamosak elfeledkezni a szomjúságról, ezért kínálja őket rendszeresen innivalóval!
  • Ne feledkezzen meg az idősebb családtagokról sem! Idősebb korban (csakúgy, mint gyermekkorban) a szervezet hamarabb kiszárad, csökken a szomjúságérzet is. Megoldást jelenthet a reggel előre kikészített legalább 1-1,5 liter folyadék, amely egész nap szem előtt van, így folyamatosan figyelmeztet a rendszeres folyadékpótlás szükségességére.
  • Ajánlott a könnyű húsok, halak fogyasztása a túl zsíros, nehéz ételek helyett.
  • Köretként friss zöldségeket, salátákat részesítsünk előnyben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szívbeteg, megviseli a hőség? A kardiológus tanácsa életet menthet!

Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához