Friss koronavírus hírek ma

Koronavírus: október 1-től már csak itt tud antigén gyorstesztet venni

antigén gyorsteszt, gyorsteszt, koronavírus, covid

Szeptember 30-a után változik, hol lehet antigén gyorstesztet venni.

A hónap végével megszűnik az antigén gyorstesztek patikán kívüli forgalmazásának lehetősége - hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYEI) a hivatalos közösségi oldalán.

A gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazási engedéllyel rendelkező kiskereskedelmi egységek szeptember 30-áig forgalmazhatnak önellenőrzési célt szolgáló koronavírus-fertőzés kimutatására szánt antigén gyorstesztet.

A június elsején hatályba lépett, a járványügyi veszélyhelyzet megszűnéséről szóló rendelet szerint a forgalmazásra jogosult drogériák, kiskereskedelmi üzletek, benzinkutak a veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő harmadik hónap utolsó napjáig, azaz szeptember 30-áig árusíthatnak antigén gyorsteszteket.

Koronavírus: ezeknél a tüneteknél érdemes tesztelni

Jelenleg itthon az omikron BA.4 és a BA.5 variánsa fertőz, amelyek korábbi mutánsokhoz képest inkább az orrüregben, nem pedig a tüdőben telepednek meg. Az alábbi 5 tünet a leggyakoribb:

  1. orrfolyás
  2. torokfájás
  3. fejfájás
  4. tartós köhögés
  5. fáradtság

A megkérdezettek kevesebb mint egyharmada számolt be lázról a Zoe Study adatai szerint, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy okostelefonos alkalmazásokon keresztül számoljanak be az omikron tünetekről.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MTI