Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hétfőn az újabb hőhullám még erősebb tüneteket okozhat

orvosmeteorológia nyár hőség kánikula

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint ez az újabb hőhullám még az előzőeknél is erősebb panaszokat okozhat!

Ebben a brutális hőhullámban egyre inkább számíthatunk a nagyon veszélyes következmények tömegessé válására.

A 40 fok már életveszély! Pedig a napon több is lesz! A meteogyógyász® a Meteo Klinika TV-n!

Fronthatás hétfőn

Hétfőn a frontmentes időben továbbra is a komoly hőség terheli meg a szervezetet. Nagyon megterhelő a nagy meleg, legyen nagyon óvatos!

A kánikula már nemcsak a legyengült vagy idős szervezetet veszi igénybe, hanem a fiatal, egészséges embereket is. Több napja tart a nagy meleg, folyamatos hőstressz alatt állunk. Nem is gondolná, hogy az izzadás során mennyi folyadékot veszít, pótlásáról ásványvízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevesekkel és lédús zöldségekkel, gyümölcsökkel gondoskodjon! A kávé kerülendő, az alkohol és az energiaitalok fogyasztása pedig tilos ebben a nagy melegben! A folyadékigény akár 3-4 liter is lehet, fizikai aktivitástól és testtömegtől függően. Ennek elmulasztása a kiszáradás mellett akár hőgutát is kiválthat, emellett a napszúrás veszélye is fokozottan fennáll!

Csuklóra, tarkóra tett vizes zsebkendővel, vízpermettel hűtheti magát, a szívbetegek, keringési és vérnyomás-panaszokkal élők kiemelten veszélyeztettek. A pihenés is nagyon fontos, mindenféle fizikai igénybevétel rettentő kimerítő lehet. A szervezet nehezen alkalmazkodik a szokatlan forrósághoz, minden energiát a hűtésre próbál felhasználni, ezért ne terhelje a gyomrát se nehéz ételekkel - helyette kímélő, frissítő fogásokat válasszon!

Szabadtéri tevékenységek

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a legmelegebb órákban lehetőleg tartózkodjon hűvös, zárt helyen, a tűző napsütést pedig mindenképpen kerülje! A napszúrás elkerülése érdekében könnyű kalappal fedje fejét, a kisgyerekekre pedig szintén tanácsos világos színű sapkát adni! Ők nehezebben viselik a hőséget is, valamint nem érzékelik a veszélyt, a szomjúságot sem, nagyon vigyázzon rájuk!

Balesetveszély

A közlekedésben csak a napsütés lehet zavaró, ám a nagy melegben koncentrálási problémák, a fáradtság miatt ingerültség léphet fel. A balesetveszély tehát emiatt is növekszik, szánjon hosszabb időt az utazásra, inkább iktasson be több pihenőt! A napon hagyott járművek rendkívül felforrósodhatnak, semmiféle élőlényt ne hagyjon benne!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#kánikula

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához